Foto: Red Bull
Neticami aizraujošās F1 čempionāta sacīkstēs Budapeštā "Mercedes" uzvaru gājienu izdevās apturēt austrālietim Danielam Rikjardo, kurš dažus apļus pirms finiša apdzina Luisu Hamiltonu un Fernando Alonso, gūstot otro uzvaru karjerā.Ungārijas "Grand Prix" izcīņā tika piedzīvots viss, ko šī sporta veida līdzjutēji var vēlēteis - lietus pirms starta, iespaidīgas avārijas, haotiskas pozīciju maiņas un atklāta cīņa par uzvaru starp trim braucējiem pēdējo desmit apļu garumā.

Sinoptiķu prognozes šoreiz nepievīla un Budapeštu patiesi apmeklēja lietus mākoņi. Pirms sacensībām kārtīgi nolija un tālab sezonas 11. posma cīņa bija jāsāk mitrā trasē. Visi startēja ar pārejas laika riepām, turklāt tika solīts, ka tuvāko pāris stundu laikā lietus var atgriezties.

Niko Rosbergs startā nosargāja pirmo pozīciju, kamēr ne tik labs starts padevās Sebastjanam Fetelam, kuru pirmajā līkumā apdzina Valterī Botass, bet otrajā līkumā arī Fernando Alonso. Čempions pirmā apļa laikā spēja atgūt vismaz vienu pozīciju un cīņu turpināja trešajā pozīcijā. Tikmēr slikts sākums bija kvalifikācijas neveiksminiekam Luisam Hamiltonam, kurš startēja no boksiem un jau pirmajā aplī saslīdēja, mazliet aizķerot trases nožogojumu, taču spējot turpināt sacīksti. Daniels Rikjardo pēc starta iekārtojās sestajā vietā, piekāpjoties Džensonam Batonam.

Līdz astotajam aplim Rosbergs bija iekrājis nepilnu desmit sekunžu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Botasu, aiz kura sekoja Fetels un Fernando Alonso, kad avāriju piedzīvija Markuss Ēriksons. "Caterham" pilots līkumā nesavaldīja mašīnu un diezgan iespaidīgi ietriecās drošības barjerā, liekot trasē doties drošības auto. Uz situāciju nepaspēja noreaģēt pirmie četri piloti, kas riepas nomainīja tikai apli vēlāk, tāpēc rezultātu izkārtojumā notika negaidītas izmaiņas. Tas arī bija galvenais pavērsiens cīņā par uzvaru.

Vairums braucēju, izņemot "McLaren" pilotus, izvēlējās cīņu turpināt ar slikiem, taču sacensību atsākšanās mazliet ievilkās, jo drošības auto perioda laikā avarēja Romēns Grožāns. Džensons Batons drīz pēc drošības mašīnas došanās malā pacēlās uz pirmo pozīciju, taču ilgi ar pārejas tipa riepām nespēja uzturēt tempu, dodoties pēc sausā laika riepām. Līderpozīcijā tobrīd nokļuva Rikjardo.

Viegli neklājās sākotnēajm līderim Rosbergam, kurš arī pēc boksu apmeklēšanas pazaudēja dažas pozīcijas, kamēr viņa komandas biedrs Hamiltons notikumus izmantoja savā labā un pacēlās uz pirmo desmitnieku. Tomēr ilgi pacīnīties sportisti nepaguva, jo 23. aplī pēdējā līkumā saslīdēja un pamatīgi boksus norobežojošajā barjerā ietriecās Serhio Peress, izraisot otro drošības mašīnas periodu. Tobrīd Rikjardo bija atrāvies no sekotājiem un izvēlējās iebraukt boksos otro reizi. Vairums pārējo braucēju izvēlējās palikt trasē.

Kad pārējie vēlāk bija nomainījuši riepas, Rikjardo atkal nokļuva vadībā, Alonso iekārtojās otrajā pozīcijā, taču pamazām atpalika no austrālieša arvien vairāk. Tikmēr cīņā par goda pjedestāla pēdējo pakāpienu iesaistījās "Mercedes" piloti - Hamiltonam uz otro pitstopu rēķina bija ticis garām Rosbergam. Rikjardo 15 apļus pirms beigām iebrauca boksos trešo reizi, jo otro riepu nomaiņu bija veicis jau krietnu laiku pirms tam un sāka sūdzēties par sliktu auto aizmugures vadāmību. Drīz pēc tam boksos nācās doties arī Rosbergam.

Tobrīd Alonso bija atgriezies vadībā, bet 3 sekundes aiz viņa brauca Hamiltons, kuram boksos vairs nebija jādodas, taču jātaupa riepas. Rikjardo pēc Rosberga pitstopa ar jauniem riteņiem pakāpās uz trešo vietu un uzsāka pakaļdzīšanos Hamiltonam. Rosbergs bija atkritis uz septīto vietu, aiz Botasa, Masas un Raikonena. Visai ātri viņš šos trīs pilotus apdzina, pacēlās uz ceturto vietu, taču līderu trijotne tobrīd jau bija krietni atrāvusies.

Kad līdz finišam bija atlikuši astoņi apļi, sākās cīņa par uzvaru, jo viens aiz otra tobrīd trasē pirmajās pozīcijās brauca Alonso, Hamiltons un Rikjardo. Nepilnus trīs apļus pirms finiša pa līkuma ārmalu sasprintā cīņā Rikjardo apdzina Hamiltonu, parādot, ka ar svaigākām riepām viņš ir favorīts. Jau nākamā apļa sākumā Rikjardo bez ierunām apdzina Alonso, izvirzoties sacensību vadībā.

Rikjardo tikai atlika aizbraukt pretī otrajai uzvarai karjerā, tomēr tas vēl nebija viss, jo Alonso sāka vajāt arī Hamiltons, turklāt neticami ātri viņiem tuvojās Rosbergs, kurš vēl pāris apļus pirms tam atpalika vairāk nekā desmit sekundes. Pēdējā aplī Rosbergs strauji mēģināja apdzīt komandas biedru un pakāpties uz trešo vietu, kas atviegloja dzīvo Alonso. Pozīciju izkārtojums gan nemainījās un Alonso saglabāja otro vietu, sasniedzot "Ferrari" komandas labāko panākumu sezonā. Hamiltons, startējis no boksiem, tika pie trešās vietas un kopvērtējumā mazliet pietuvojies otram "Mercedes" braucējam Rosbergam. Aiz Rosberga, piektajā vietā, finišu šķērsoja Felipe Masa, Kimi Raikonens, Sebastjans Fetels un Valterī Botass. Pirmo desmitnieku noslēdza Žans-Eriks Verņē un Džensons Batons.

Ungārijas "Grand Prix" rezultāti

VietaPilotsKomandaRezultātsPitstopi
1.Daniel RicciardoRed Bull70 apļi3
2.Fernando AlonsoFerrari+5.22
3.Lewis HamiltonMercedes+5.82
4.Nico RosbergMercedes+6.33
5.Felipe MassaWilliams+29.73
6.Kimi RaikkonenFerrari+31.32
7.Sebastian VettelRed Bull+40.72
8.Valtteri BottasWilliams+41.03
9.Jean-Eric VergneToro Rosso+58.12
10. Jenson ButtonMcLaren+1:06.83
11.Adrian SutilSauber+1:07.62
12.Kevin MagnussenMcLaren+1:17.82
13.Pastor MaldonadoLotus+1:23.33
14.Daniil KvyatToro Rosso+1 aplis2
15.Jules BianchiMarussia+1 aplis3
16.Max ChiltonMarussia+1 aplis2
-Sergio PerezForce IndiaIzstājās1
-Marcus EricssonCaterhamIzstājās0
-Romain GrosjeanLotusIzstājās1
-Kamui KobayashiCaterhamIzstājās1
-Nico HulkenbergForce IndiaIzstājās1
-Esteban GutierrezSauberIzstājās2

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!