Foto: Daimler/Hoch Zwei
Pirmo starta vietu Ungārijas “Grand Prix” sacensībām sestdien aizraujošā kvalifikācijā guva “Mercedes” pilots Niko Rosbergs, kamēr viņa komandas biedram Luisam Hamiltonam, kurš bija ātrākais visās treniņu sesijās, jau pirmajā kvalifikācijas kārtā sadega mašīna, ziņo portāls “autoeuro.lv“.

Luiss Hamiltons F-1 sezonas 11. posmā cerēja revanšēties par iepriekšējā posmā Vācijā piedzīvoto neveiksmi kvalifikācijā, kad bremžu defekta dēļ tika piedzīvota avārija. Taču arī Ungārijā viņš piedzīvoja līdzvērtīgu neveiksmi, jo jau pirmajā kvalifikācijas daļā, kad vēl nebija veikts neviens lidojošais aplis, viņa auto degvielas noplūdes dēļ vispirms sāka dūmot, bet pēc brīža formulas aizmuguri pārņēma liesmas. Hamiltons pa radio turklāt ziņoja, ka nav iespējams apstāties – viņš ieripoja boksu celiņā un tikai tad izkāpa no mašīnas, ko trases darbinieki tūlīt apdzēsa. Taču Ungārijā Hamiltonam būs jāstartē no pēdējās rindas. Vēl pirms tam tehnisku problēmu dēļ trasē apstājās arī Pastors Maldonado.

Pārsteigumu sagādāja arī Kimi Raikonens, kuram šogad gan klājas grūti, taču ne tik ļoti, lai nebūtu iespējams pārvarēt pirmo kvalifikācijas kārtu. Tomēr šajā reizē, trasē, kur allaž ierodas daudz līdzjutēju no Somijas, tieši tas notika, jo “Ferrari” pilots palika 17. pozīcijā. Sēžot savā formulā boksos, sportists pēdējā brīdī noskatījās, kā viņa rezultātu pārspēj “Marussia” komandas braucējs Žils Bjanki. Savukārt ar ātrāko laiku pirmo kārtu noslēdza “Toro Rosso” pilots Žans-Eriks Verņē (1:25.361), kurš par gandrīz 0.3 sekundēm apsteidza Rosbergu.

Otro kvalifikācijas daļu pilotiem izdevās pabeigt bez pārsteigumiem, ja neskaita Serhio Peresa tehniskās problēmas “Force India” formulai. Šoreiz ātrākais bija Rosbergs (1:23.310), kurš 0.3 sekundes aiz sevis atstāja čempionu Sebastjanu Fetelu no “Red Bull” komandas.

Tieši pārtraukumā pirms noslēdzošās kvalifikācijas kārtas Hungaroringā sākās lietus, taču, cerot, ka tas neturpināsies ilgi, sportisti trasē devās ar slikiem. Bija svarīgi labu apļa laiku uzstādīt iespējami ātrāk, jo vēlāk to uzlabot varētu arī nebūt iespējams. Braucot visiem pa priekšu, Rosbergs tomēr nespēja pabeigt iesākto, jo lietus pieņēmās spēkā un pirmajā līkumā F-1 sezonas līderis nenoturējās trasē, veicot izbraucienu pa drošības joslu. Aiz viņa braucošajam Kevinam Magnusenam tieši tajā pašā vietā nepaveicās vairāk – viņš dažas sekundes vēlāk sāniski ielidoja riepu nožogojumā. Kļūdījās arī citi un tiesneši nekavējoties pieņēma lēmumu kvalifikāciju apturēt.

Drīz kvalifikācija atsākās, taču lietus ātri mitējās un faktiski vienīgā mitrā vieta trasē bija pirmais līkums. Sportisti atgriezās trasē ar slikiem un Rosbergs atkal brauca visiem pa priekšu. Saņēmis pavēli no komandas, viņš devās veikt trīs lidojošos apļus pēc kārtas. Tomēr pirmais aplis viņam nebija ne tuvu konkurētspējīgs, kamēr uz pirmo vietu pacēlās Valterī Botass, bet pēc tam – Sebastjans Fetels. Tikai trešajā mēģinājumā Rosbergs beidzot uzstādīja labu apļa laiku (1:23.236) un ieņēma pirmo vietu.

Botasam izdevās pietuvoties Rosbergam līdz 0.118 sekundēm, tomēr pārspēt viņu nespēja. Pārsteidza Sebastjans Fetels, kurš jau pēc laika atskaites beigām pakāpās uz pirmo vietu. Tomēr realitātē vācieti atgrieza tautietis Rosbergs, kurš pēdējā aplī uzstādīja jaunus rekordus pirmajos divos sektoros, pabeidzot kvalifikāciju ar gandrīz pussekundes pārsvaru pār Fetelu (1:22.715). Viņi startēs no pirmās rindas, kamēr otrajā stāsies “Williams” pārstāvis Botass un Fetela komandas biedrs Daniels Rikjardo. Trešā rinda Fernando Alonso un Felipem Masam.

Niko Rosbergam šī ir trešā “pole position” pēc kārtas, sestā šajā sezonā un desmitā visā F-1 karjerā. Svētdien viņš mēģinās pirmo reizi uzvarēt (un kāpt uz pjedestāla) Ungārijas “Grand Prix”, kā arī palielināt savu šī brīža 14 punktu pārsvaru pār Luisu Hamiltonu. Sacensību sākums – plkst. 15:00 pēc Latvijas laika.

Ungārijas “Grand Prix” kvalifikācija

Q3:

Vieta Pilots Komanda Rezultāts
1. Nico Rosberg Mercedes 1:22.715
2. Sebastian Vettel Red Bull 0.486
3. Valtteri Bottas Williams 0.639
4. Daniel Ricciardo Red Bull 0.676
5. Fernando Alonso Ferrari 1.194
6. Felipe Massa Williams 1.508
7. Jenson Button McLaren 1.579
8. Jean-Eric Vergne Toro Rosso 2.005
9. Nico Hulkenberg Force India 2.060
10. Kevin Magnussen McLaren -


Q2:

Vieta Pilots Komanda
11. Daniil Kvyat Toro Rosso
12. Adrian Sutil Sauber
13. Sergio Perez Force India
14. Esteban Gutierrez Sauber
15. Romain Grosjean Lotus
16. Jules Bianchi Marussia


Q1:

Vieta Pilots Komanda
17. Kimi Raikkonen Ferrari
18. Kamui Kobayashi Caterham
19. Max Chilton Marussia
20. Marcus Ericsson Caterham
21 . Lewis Hamilton Mercedes
22. Pastor Maldonado Lotus

Juris Dargēvičs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!