Rietumeiropas valstu ziņojumos gan agrāk, gan tagad "Mazda" arvien ir starp automobiļiem, kas īpašniekus salīdzinoši retāk apgrūtina ar tehniskām ķibelēm. Taču agrāk "Mazdām" piemita cits, visai subjektīvs trūkums. Proti, līdz 2002.gadam par vājo pusi (ar retiem izņēmumiem) tika uzskatīts dizains. Bet kad vidējās klases jeb D segmenta "626" modeli nomainīja pirmās paaudzes "Mazda6", publikai beidzot aizrāvās elpa. Mēdz jau teikt, ka par gaumi nestrīdas. Muļķības! Un kā vēl strīdas, bet šo auto par skaistu atzina vairums.

Foto galerija

Gadi paskrēja un nāca jaunas "Mazda6" laiks. Visintriģējošākais bija jautājums, vai sekotāja spēs saglabāt dzirkstoši pozitīvo emocionālo lādiņu un dinamismu, kas "pa visām vīlēm" uzvirmoja no priekšteces. Šķiet, vēl pavisam nesen biju Itālijā, lai Dženovas pakalnu serpentīnos iepazītos ar otrās paaudzes "sešinieci", bet "Mazda" pārstāvji tepat Latvijā jau piedāvāja izbraukt ar atkal uzlabotu "Mazda6", kas apgādāta ar 2,0 benzīna dzinēju un manuālo pārnesumkārbu.

Galvenais nesabojāt!

Kad iznāca pirmā "sešiniece', vieglā tūninga meistari varēja iet atpūsties. Tai bija klasiska piegriezuma dinamiski slaidas, pat seksapīlas formas un tāāādi lukturi, ka "paej malā"! Otrās paaudzes dizaineru galvenais uzdevums drīzāk bija kaut ko nesabojāt iepriekš radītā tēla noskaņā. Pēc Dženovā notikušajiem testa braucieniem, 2008.gada februārī "Dienā" rakstīju šādi: "Manuprāt, ir izdevies. Turklāt nevis griežot un pāršujot tērpu pilnīgi no jauna, bet tikai nedaudz pamainot fasonu, pārējo paveicot ar efektīgiem aksesuāriem. Spilgta šallīte te, akcentējoša ielocīte tur, krāšņa brošiņa citur un kleita jaunai ballītei gatava."

Zem šiem vārdiem esmu gatavs parakstīties arī tagad, vērtējot "Mazda6" pēdējās dizaina izmaiņas, jo tās ir minimālas. Mazliet, mazliet citādu smaidu rāda radiatora dzesēšanas atveres priekšējā bamperī un sasodīti glītie miglas lukturu ligzdu "uzacu loki", taču vispamanāmākais jaunums ir auto degungalā esošajam logotipam pieaugušie lidotāju nozīmītes "spārniņi". Citas pārmaiņas eksterjerā nemanīju un šo vieglo "facelift" uz ielas daudzi, ļoti iespējams, pat neievēros.

Līdzīgi kā ārpusē, tikai vērīgajiem atklāsies sīkās pārmaiņas salonā. Visvieglāk jauno ir atrast stūres ratam. It kā tas pats sportiski ērtais trīspieķu izvietojums ar klimata un "cruise control" vadības labi pazīstamo risinājumu, taču pieslīpētāku formu detaļu un labāku materiālu dēļ stūre tagad atstāj elegantāku iespaidu. Starp citu, kvalitatīvāku apdares materiālu izvēli salonā var novērot gandrīz visur. Ak, jā – vēl ir nākuši klāt jauna dizaina lietie diski, kas palīdz greznot ārpusi un palielināts ir komplektāciju pieejamais pamataprīkojums, kā arī plašākas kļuvušas papildu opciju iespējas. Piemēram, tagad var iegūt "Mazda6" ar palīgsistēmu HHA, kas nepieredzējušiem vadītājiem ļauj izvairīties no auto slīdēšanas atpakaļ, uzsākot kustību pret kalnu.

Lielākās izmaiņas tehnikā

Benzīna 1,8i l MZR bāzes motora (120 Zs) parametros, ja neskaita mazliet samazinātu oglekļa izmešu apjomu, izmaiņu nav, bet ar šo motoru pieejamajai piecpakāpju mehāniskajai pārnesumkārbai, sākot no trešā pārnesuma uz augšu, ir pamainītas pārnesumu attiecības. Tas pats sakāms par jaudīgāko 2,5i l MZR benzīna motoru (170 Zs).

Savukārt "DELFI Auto" izmēģinātajam benzīna 2,0 DISI (degvielas tiešās iesmidzināšanas sistēma) MZR agregātam kompresijas pakāpe no 10,0 ir palielināta līdz 11,2, kas ļāvis iegūt par 8 Zs lielāku jaudu un par 9 Nm lielāku griezes momentu. Tiesa, maksimālie motora parametri tagad tiek sasniegti ar nedaudz lielāku motora apgriezienu skaitu – jaudai attiecīgi par 300, bet griezei par 500 apgriezieniem augstāk. Sākot no trešā pārnesuma uz augšu ir izmainītas arī šešpakāpju pārnesumkārbas attiecības, lai gan galvenā pārnesuma skaitlis nav mainījies. Ar 2,0 MZR pieejamās automātiskās piecpakāpju transmisijas pārnesumu attiecības manītas nav. Pašsaprotami, ka arī 2,0 l motoram ir samazināti kaitīgie izmeši.

Vecais 2,0 l MZR dīzeļmotors (140 Zs) ir aizstāts ar jaunās paaudzes "common rail" 2,2 l agregātu, kas vispirms parādījās krosoverim "Mazda CX-7", bet tagad ar trim dažādām jaudas versijām (129 Zs, 163 Zs un 180 Zs) pieejams arī "Mazda6". Dīzeļi tiek komplektēti tikai ar sešpakāpju manuālo kārbu.

Ko izvēlēties?

Ja vadītos tikai pēc ziemā gūtajiem iespaidiem ar "Mazda CX-7 2,2 CRDI", vajadzētu arī "Mazda6" ieteikt ar šo pašu motoru un vēlams vidējā jaudas versijā ar 163 Zs un 380 Nm griezi. Pašam vēl nav izdevies pabraukt, bet domāju, ka ar svara ziņā vieglāko "Mazda6" šis motors izliksies vēl labāks nekā jūtami smagākajā "CX-7". Turklāt ap 2600 eiro cenas starpība starp 2,0 DISI un 2,2 CRDI (163 Zs) pie auto kopējās vērtības virs 20 tūkstošiem nemaz nešķiet liela.

Tomēr, kopumā ņemot, 2,6 tūkstoši nav arī maza nauda un, ja ikgadējais nobraukums nav paredzams liels, tad racionālāka izvēle tomēr varētu būt 2,0 l benzīns. Turklāt šādu "Mazda6", virs dīzeļa cenas piemetot vēl kādu tūkstoti, ja ir vēlēšanās, var iegūt arī ar automātisko transmisiju.

Divlitru benzīnniece kustībā

Iepriekš minētais brauciens Dženovas šaurajos un kalnainajos ceļos, kam vienā pusē siena, otrā krauja, īsti neļāva uztaustīt salīdzinājumā ar pirmo paaudzi citādāk pārbūvētās piekares pievienoto vērtību. Savukārt stūres mehānisma darbība toreiz šķita ar ātruma un pagrieziena leņķa pieaugumam atbilstošu reakciju. Tagad uzlabotajai "Mazda6" piekarē un stūres mehānismā atkal ir veiktas sīkas korekcijas.

Mājas apstākļos veikts izmēģinājums vienmēr paver plašākas izziņas iespējas nekā ārzemēs aizvadītie testi. Sešpakāpju manuālās pārnesumkārbas kulise ir uzteicami kompakta un precīza, turklāt slēgšanās svira novietota ļoti parocīgi. Savukārt sajūga pedālim, manuprāt, ir nevajadzīgi garš gājiens, jo sajūgs kārbu ar spararatu sajūdz jau pašā pedāļa apakšā un pārējā kājas kustība ir pa tukšo, kā arī ar šādi noregulētu sajūgu biežāk var gadīties nejauša "noslāpšana".

Ērti iekārtoties pie "Mazda6" stūres ir viegli. Viss nepieciešamais vadībai izvietots parocīgi, kājām vietas diezgan, sēdekļi nav uzskatāmi par sportiskiem, bet tomēr sniedz pietiekami labu sānu atbalstu. Vietas aizmugurējā sēdeklī priekš trim vidēja auguma cilvēkiem arī ir pietiekami. Platumā gan vairums konkurenti ir plašāki, bet riteņu garenbāze "sešiniecei" ir starp garākajām segmentā.

Te atļaušos nelielu atkāpi. Jauno modeļu augošie izmēri ir noveduši pie tā, ka CSDD un autotirgotāju asociācijas (LPAA) uzturētajā reģistrācijas gradācijā pa segmentiem šis tas īsti neatbilst situācijai. Piemēram, "Hyundai Sonata" ar 4,8 m garumu un garenbāzi 2,73 m savulaik (2004.g.) tika pārcelta uz Lielo klasi jeb E segmentu un joprojām tiek ierindota tur. Tagad E segmenta mašīnām bāze ir stabili virs 2,8 m, bet garums tuvojas 4,9, pat 5,0 m robežai. Savukārt tradicionāli D segmenta auto tagad nereti ir ar bāzi mazliet virs 2,8 m ("Citroen C5", "Ford Moneo") un garumu virs 4,8 m ("Opel Insignia", "Ford Mondeo"), bet tos neviens "nepaaugstina". Un šoreiz pareizi dara!

D segmenta sedanu izmēri (pilnvaroto tirgotāju web-lapās pieejamie dati)

Marka/ ModelisGarums (mm)Platums (mm)Augstums (mm)Garenbāze (mm)Bagāžas nod. tilp. (l)
Mazda64755179514402725519
Toyota Avensis4695181014802700509
Honda Accord4725184014402705467
Seat Exeo4661177214302642460
Chevrolet Epica4805181014502700480
Hyundai Sonata4800183014752730523
Peugeot 4074691181114522725407
Citroen C54779186014582815467
Ford Mondeo4844188615002850550
Opel Insignia4830185614982737520
VW Passat4765182014722709565

"Mazda6" lietotāji gan jau sen ir pieraduši pie visnotaļ pacietas un pret ceļa segumu jūtīgas piekares, kas raksturīga šim modelim. Taču pārsēžoties no cita, ar līganāku gaitu apveltīta auto, starpību varēs sajust uzreiz. Arī tagad piekare ir palikusi faktiski tāda pati kā iepriekš – pastīva un, kā savulaik par kādu auto izteicās "Dienas" kolēģis Normunds Avotiņš, caurspīdīga. Iespējams, ka ar "caurspīdīgumu" mēs domājam vienu un to pašu. Proti, piekare uztausta pat šķietami nelielas asfalta plaisas, citus negludumus, nemaz nerunājot par bedrītēm un ceļa reljefu ļauj labi sajust arī salonā sēdošajiem. Manā gadījumā rites komforta cienītājiem nevēlamo efektu pastiprināja 17 collu riteņi ar 215/50 izmēra riepām. "Comfort" un "Dynamic" aprīkojumā bāzē nāk 205/60 ripuļi uz R16 diskiem, kas "caurspīdīgumu" darīs mazāku, bet "Touring" un "Exclusive" par šādām nāksies piemaksāt, jo standartā paredzētas zemāka profila riepas. "Exclusive" standarts pat ir 225/45R18! Ikdienas braukšanai pa mūsu ceļiem, neiesaku.

Divlitru motora griezes moments un jauda ātrumu "Mazda6" ļauj uzņemt diezgan naski. Tīri labs cēliens ir jau no zemākajiem pārnesumiem, taču azartu nejūt un jāsecina, ka vislabākā sajūta ir, kad motors darbojas ikdienas vidējos režīmos. Piektajā pārnesumā pie ātruma 50 km/h tas strādā aptuveni 1700 apgriezienu zonā, kas ļauj paātrināties bez pārslēgšanās. Arī pa pilsētu ar samērā garo auto braukt un manevrēt ir viegli. Sānskata spoguļi gan nav no tiem, kas nodrošina teicamu pārredzamību, tikai pietiekamu.

Ikdienas satiksmē uz vadītāja kustībām ar stūri "Mazda6" reaģē precīzi un ātri. Pieaugot kustības ātrumam, stūre kļūst stingrāka un ar izteiktāku atpakaļreakciju. Izmēģinot negaidīta šķēršļa apbraukšanu jeb aļņa testu pie ātruma 90 km/h, jūtams, ka atgriežoties sākotnējā trajektorijā, auto aizmugure cenšas norauties sānslīdē. Diezgan uzstājīgi un pamanāmi iejaucas DSC (dinamiskās stabilitātes kontrole, kas apvienota ar TCS – vilkmes kontroli), un, mazliet nozvalstījusies, "Mazda6" nostājas vajadzīgajā kursā.

Bet, ja DSC izslēgsim? To var, turklāt sistēma, sasniedzot ātrumu 50 km/h, automātiski netiek aktivizēta, kā tas ir ne vienam vien auto. Atkārtotā aļņa testā, kad elektronika mašīnas uzvedību vairs neuzmana, "Mazda6", vispirms iešūpota ātri pārkārtojoties kreisajā joslā, pēc dažiem mirkļiem atgriežoties pareizajā labajā, noraujas sānslīdē ar slaidu un plašu vēzienu. Bīstami! Auto "savākšana" prasa ļoti ātru reakciju un precizitāti, jo citādi sekotu jauns vēziens uz pretējo pusi ar beigām, ko grūti prognozēt. Izdodas, taču, šķiet, šādām atrakcijām ievērojamos ātrumos stūres reaktīvais spēks ir par vāju drošai velkošo priekšējo riteņu kontrolei. Ikdienā es ieteiktu DSC neizslēgt. Citādi bez pietiekams pieredzes un, īpaši ja vēl gadīsies mitrs vai smilšains segums, var iznākt "ziepes".

Pariņķojot asfaltētā aplī, jūtams – ja ar izslēgtu DSC ātrums kļūst kritisks, priekšpiedziņai raksturīgi sāk izstumt uz līkuma ārmalu auto priekšu. Ja DSC tiek aktivizēta, sistēma piebremzē iekšējos auto riteņus un "iegriež" mašīnu vēlamā trajektorijā. Tomēr, ja ātrums tiek kāpināts vēl vairāk, "Mazda6" sāk peldēt uz ārmalu ar viesiem četriem riteņiem.

Testa objekts bija normāli iebraukts, jo ripoja jau sesto kilometru tūkstoti. Reālais degvielas patēriņš apskatāms tabulā raksta noslēgumā. Pēdējā testa posmā, piemērojoties noteikumus ievērojošai satiksmes plūsmai, pat izdevās iekļauties tehniskajos datos minētajos ciparos. Jāpiebilst, ka apdzīšanas dinamikas izmēģinājumi atkal pierāda, ka pat ar 2,0 l motoru zem pārsega, veicot šādu manevru, nevajag slinkot ar pārslēgšanos. Citādi pretējās kustības joslā tiek pavadītas bīstamas un liekas sekundes.

"Mazda6" joprojām ir skaistule un auto pirkšanas procesā, ko noliegt, bez cita racionāla pamata skaistumam nereti ir liels svars. Dzinēju piedāvājums ir visnotaļ konkurētspējīgs. Aprīkojums, ja vien esat gatavs maksāt, vēl jo vairāk. Tehnika laba un, ja ticam kaut vai vācu statistikai, visnotaļ uzticama. Salīdzinājumā ar laiku pirms divarpus gadiem, kad otrās paaudzes "Mazda6" debitēja, cenas, šķiet, ir pieaugušas un tas asas konkurences apstākļos nav labs signāls. Virkne tiešo konkurentu automobiļi ar benzīna motoriem ir pieejami lētāk. Kopumā bez pārsteigumiem – kā vēlamiem, tā nevēlamiem.

D segmenta sedani un cenas eiro (pilnvaroto tirgotāju web-lapu dati)

Mazda6 1,8i Comfort 5MT (120 Zs)19 900*
Mazda6 2,0i Dynamic 6MT (155 Zs)21 740
Mazda6 2,0i Exclusive 5AT (155 Zs)29 280
Mazda6 2,5i Exclusive 6MT (170 Zs)28 380
Mazda6 2,2 CD Comfort 6MT (129 Zs)23 200
Toyota Avensis 1,6 VVT-i 6MT (132 Zs)18 682*
Toyota Avensis 2,0 VVT-i 6MT (152 Zs)23 591
Honda Accord 2,0 i-VTEC 6MT (156 Zs)22 880*
Seat Exeo 1,6i 6MT (102 Zs)18 300*
Seat Exeo 2,0 TSI 7AT (200 Zs)23 900
Chevrolet Epica 2,0i 5MT (144 Zs)19 218*
Hyundai Sonata 2,0i 5MT (164 Zs)18 600*
Peugeot 407 1,8i 5AT (125 Zs)18 765*
Peugeot 407 2,0i 5AT (140 Zs)nav datu
Citroen C5 1,8i 5AT (127 Zs)nav datu
Citroen C5 2,0i 5AT (143 Zs)nav datu
Ford Mondeo 1,6i 5MT (125 Zs)17 786*
Ford Mondeo 2,0i 5MT (145 Zs)20 205
Opel Insignia 1,6i 6MT (115 Zs)19 479*
Opel Insignia 1,6i Turbo 6MT (180 Zs)23 784
VW Passat 1,4 TSI 6MT (122 Zs)19 465*
VW Passat 1,8 TSI 6MT (160 Zs)21 554
*modeļa bāzes cena

"Mazda6 2,0i " tehniskie rādītāji (ražotāja dati)

Garums (mm)4755
Platums bez spoguļiem (mm)1795
Augstums (mm)1440
Riteņu garenbāze (mm)2725
Klīrenss starp asīm (mm)165
Bagāžnieka tilpums (l)519
Pašmasa (kg)1475
Pilna masa (kg)1915
Motors2,0 DISI MZR (1999 cm³)
maks. jauda 155 Zs pie 6200 apgr./min.
maks. grieze 193 Nm pie 4500 apgr./min.
Degviela Benzīns E95
Maksimālais ātrums (km/h)215
Dinamika 0-100 km/h (s)10,0
Degvielas patēriņš (l/100 km)Pilsētā – 9,6
Uz šosejas – 5,3
Jauktā režīmā – 6,9
Degvielas tvertnes tilpums (l)64
Ātrumkārba6 pārnesumu mehāniskā
BremzesPriekšā ventilējamas disku – 299 mm
Aizmugurē ventilējamas disku – 280 mm
CO2 emisijas (g/km)159
Tehniskās apkopes ciklsPēc 20 000 km nobraukuma vai reizi gadā

"DELFI Auto" degvielas patēriņa testu rezultāti (kopumā veikti 323 km)

Degvielas patēriņš kombinētajā ciklā maršrutā (Skanstes iela – centrs – Rumbula – Aizkraukle (pilsētā) – Pļaviņas (pilsētā) darba dienas satiksmē160,6 km ar vid. ātrumu 72 km/h – 8,2 l/100 km
Degvielas patēriņš dinamikas izmēģinājumu laikā31 km ar vid. ātrumu 45 km/h – 15,7 l/100 km
Degvielas patēriņš kombinētajā ciklā maršrutā (Pļaviņas (pilsētā 12 km) – Rumbula – centrs – Skanstes iela (Rīgā 15,4 km) darba dienas satiksmē131,4 km ar vid. ātrumu 60 km/h – 6,8 l/100 km

"DELFI Auto" dinamikas testu rezultāti

0-100 km/h (s)1. mēģinājums – 10,4 (1.-3. pārnesums)
2. mēģinājums – 10,2 (1.-3. pārnesums)
3. mēģinājums – 10,5 (1.-3. pārnesums)
4. mēģinājums – 10,2 (1.-3. pārnesums)
No 40 līdz 80 km/h (s)1. mēģinājums – 4,6 (2. pārnesumā)
2. mēģinājums – 4,8 (2. pārnesumā)
3. mēģinājums – 4,7 (2. pārnesumā)
4. mēģinājums – 7,3 (3. pārnesumā)
No 80 līdz 120 km/h (s)1. mēģinājums – 10,8 (4. pārnesumā)
2. mēģinājums – 11,1 (4. pārnesumā)
3. mēģinājums – 7,8 (3. pārnesumā)
4. mēģinājums – 7,4 (3. pārnesumā)
5. mēģinājums – 13,8 (5. pārnesumā)
1000 m no 0 km/h (s)1. mēģinājums – 32,3 (1.-5. pārnesums), ātrums km beigās ~ 170 km/h
2. mēģinājums – 32,2 (1.-4. pārnesums), ātrums km beigās ~ 170 km/h
3. mēģinājums – 31,8 (1.-4. pārnesums), ātrums km beigās ~ 175 km/h


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!