Foto: Publicitātes foto

Franču dominance pasaules rallija čempionātā turpinās - ceturtdien šāgada pasaules čempiona titulu sev nodrošināja francūzis Sebastjens Ožjērs ("Volkswagen"), šo panākumu sasniedzot pirmo reizi savā ne pārāk ilgajā WRC karjerā.

Kā zināms, iepriekšējos gadus WRC dominēja viņa tautietis Sebastjens Lēbs ("Citroen"), kurš šo sporta veidu šosezon pametīs, esot pasaulē vienīgais deviņkārtējais pasaules čempions autosporta disciplīnā.

"Rallye France" Ožjēram tik vien kā jātiek līdz finišam, nav svarīgi kurā pozīcijā, jo, uzrādot trešo labāko rezultātu sacensību pirmajā ātrumposmā, kurā ātrāko trijniekam piešķir papildus jeb bonusa punktus, francūzis kopvērtējumā ir sakrājis tik daudz punktu, ka viņa tuvākais sekotājs, beļģis Tjerī Nevils viņu vairs nevar apsteigt, pat ja uzvarēs visos trijos atlikušajos WRC šīssezonas posmos.

Jāpiebilst, ka "Volkswagen Motorsport" komanda šo titulu izcīnīja jau savā pirmajā WRC sezonā, kas ir līdz šim nebijis rūpnīcas komandas panākums rallijā, bet līdz ar Ožjēru par pasaules čempionu kļuva arī viņa stūrmanis Žiljēns Ingrasija.

"Es esmu absolūtā sajūsmā! Tagad es varētu apskaut ikvienu uz šīs pasaules!" pēc "Power Stage" ātrumposma gavilēja Ožjērs. "Iegūt pasaules čempiona titulu Francijā ir sapnis. Pēdējās dienas centos nedomāt par to, lai izvairītos no kļūdām. Bet tagad atvieglojums ir milzīgs."

"Kad biju mazs puišelis, ar tēvu apmeklējām Montekarlo ralliju, kur es apbrīnoju mašīnas un pilotus, bet tagad mēs ar Žiljēnu paši esam pasaules čempioni! Tas ir fantastiski!" saka franču pilots.

"Šī ir, iespējams, labākā diena manā mūžā; karjerā - noteikti!" atzina Ingrasija. "Ja šīs sezonas sākumā kāds man būtu teicis, ka mēs ar Sebu uzreiz izcīnīsim titulu, turklāt tik pārliecinoši, es uzreiz teiktu, ka viņš ir traks. Pirms trim nedēļām Austrālijā bijām tuvu uzvarai, bet tagad esam šo titulu beidzot nodrošinājuši sev."

Sebastjens Ožjērs, kurš dzimis 1983. gada 17. decembrī, uzaudzis nelielā Gapas pilsētiņā, kas atrodas netālu no slavenajiem Montekarlo rallija ātrumposmiem, un, iespējams, tas, kā arī viņa tēva Fransuā aizraušanās ar ralliju, veidoja jaunā pilota tālākās gaitas. Autosportam Sebastjens pievērsās astoņu gadu vecumā, braucot ar kartingu, bet paralēli skolas gaitām strādāja par slēpošanas instruktoru Francijas Alpos, kā arī mācījās mehāniķa prasmes, līdz uzvarēja "Rally Jeunes" junioru čempionātā, ko organizē Francijas Autosporta federācija (FFSA) un pievērsās rallijam pa īstam.

2008.gadā kļūstot par pasaules junioru rallija čempionu, Ožjērs pievienojās "Citroen" rūpnīcas komandai un slavenajam tautietim Sebastjenam Lēbam. Pirmo WRC uzvaru Ožjērs izcīnīja 2010. gadā Portugālē, bet nākamajā gadā uzvarēja piecos WRC posmos, tikpat cik Lēbs, taču čempionāta kopvērtējumā palika trešais.

2012.gadā Ožjērs pievienojās jaunajai "Volkswagen" rūpnīcas komandai, kas gatavoja "VW Polo R WRC" debijai šā gada čempionātā. Paralēli automašīnas attīstīšanas darbam Ožjērs ar "Škoda Fabia S2000" automašīnu piedalījās WRC sacensībās, lai iegūtu lielāku pieredzi.

Šā gada februārī, uzsākot savu ceļu uz titulu, Ožjērs kļuva par otro ne-skandināvu izcelsmes pilotu, kurš spējis uzvarēt Zviedrijas rallijā, kam sekoja vēl sešas uzvaras WRC posmos un tituls.

Šobrīd Ožjērs dzīvo netālu no Ženēvas, kā hobiju iecienījis aktīvus brīvdabas sporta veidus - slēpošanu, kalnu velosipēdus, alpīnismu un skriešanu, un joprojām dievina savas mammas Šantālas gatavotos franču ēdienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!