Francūzis Stefans Peteransels ("Peugeot") šāgada Dakaras rallija 10. ātrumposmā uzskatāmi pierādīja, kāpēc viņš ir vienpadsmitkārtējais šo sacensību uzvarētājs - rallijreidam raksturīgākajos apstākļos, bezceļā un kāpās, viņš uzrādīja fantastisku rezultātu, nonākot pārliecinošā kopvērtējuma vadībā.

Peteransela tiešajiem konkurentiem problēmas sākās jau pirmajos šā ātrumposma kilometros - kurš cīnījās ar tehniskām problēmām, kurš ar pārsistām riepām, kurš iestrēga kāpu smiltīs. Nasers Al Atija, Ēriks van Lūns piedzīvoja avāriju, Miko Hirvonenu (visi - "MINI"), Sebastjenu Lēbu un Karlosu Sainsu (abi - "Peugeot") piemeklēja tehniskas problēmas, kas ļāva Peteranselam jau pie 111 kilometru atzīmes būt vadībā ar gandrīz sešu minūšu atrāvienu. Pie 174 kilometru atzīmes tās jau bija 20 minūtes.

"Mums sanāca briesmīgs starts," pēc finiša atzinās Peteransels. "Ap 32. kilometru nomaldījāmies un braukājām apkārt kādas 15 minūtes. Jau domāju, ka visu esam zaudējuši, un tad metām piesardzību pie malas un riskējām pamatīgi. Braucām, cik vien ātri spējām, jo zināju, ka šis ir izšķirošais ātrumposms. Tas bija "dops" ar ļoti sarežģītu navigāciju, bezceļa posmiem, izžuvušām upju gultnēm. Ar visu, kas rallijreidu padara tik smagu. Kā ierasts, tad var redzēt lietu starpību [rezultātos]. Es arī pārsitu riepu un nenormāli sadusmojos, sāku uz sevi kliegt. Bet kad mums viss gāja, bijām ātri. Kopvērtējumā esam ieguvuši pamatīgu pārsvaru."

Vienīgais, kurš spēja izrādīt cienīgu konkurenti Peteranselam, bija vēl viens "Peugeot" komandas braucējs un arī vairākkārtējs Dakaras rallija uzvarētājs Sirils Desprē. Viņš 278 km garajā ātrumposmā Peteranselam zaudēja "tikai" piecas minūtes un 40 sekundes. Trešais laiks krievu braucējam Vladimiram Vasiļjevam ("Toyota", +), ceturtais - Nani Roma ("MINI", +14:33), piektais Sebastjens Lēbs (+17:40), lai gan WRC čempionam šis nepavisam nebija viegls ātrumposms - viņš tajā apmeta kūleni, mainīja divas pārsistas riepas un vienreiz dabūja rakties laukā no kāpām. Sainss piedzīvoja izstāšanos.

Kopvērtējumā Peteransela pārsvars pār otrās vietas īpašnieku Al Atiju ir precīzi viena stunda.

"Lietuviešu ieskaitē" 10. ātrumposmā uzvarēja Antans Juknēvičs, kurš uzrādīja 17. rezultātu, Benedikts Vanags finišēja 21. vietā. Kopvertējumā Vanags pakāpies uz 25. vietu, bet Juknēvičs - uz 30.

Dakaras rallija kopvērtējums automašīnu ieskaitē pēc 10. ātrumposmiem:

Avots: dakar.com

Motociklu konkurencē ātrumposmā uzvarēja slovāks Štefans Svitko, tomēr kopvērtējuma vadībā joprojām ir austrālietis Tobijs Praiss, kurš finišā uzrādīja trešo labāko laiku. Tomēr viņa pārsvars, salīdzinot ar Peteranselu, ir diezgan riskants - vien piecas minūtes.

Kvadraciklu ieskaitē uzvarēja dienvidafrikānis Braiens Baragvanats, bet kopvērtējumā līderpozīcijas ieņēmuši argentīniešu brāļi Patronelli - Markoss par pusotru minūti apsteidz Alehandro.

Smago automašīnu vērtējumā 10. ātrumposmā uzvarēja kopvērtējuma līderis Žerards de Rojs, kurš par pusotru stundu jau apsteidz otrās vietas īpašnieku Frederiko Viljagru.

No 81 ekipāžas, kas startēja 10. ātrumposmā, līdz finišam tika 60, motociklu ieskaitē no 100 startējušajiem finišēja 86, kvadraciklos - 29 finišējušie no 34 startējušajiem, smago mašīnu ieskaitē - 31 finišējušais no 50 startējušajiem.

Šāgada Dakaras rallijā dalībniekiem vēl atlicis veikt divus ātrumposmus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!