Foto: LETA

Daudzsološais motofrīstailists Kalvis Skrastiņš sestdien "Arēnā Rīga" pasaules čempionāta (FMX) Latvijas "Grand Prix" izcīņas laikā uzvarēja "Whip" lēcienu paraugdemonstrējumos, kļūstot par pirmo Latvijas pārstāvi, kuram izdevies uzvarēt kādā FMX elementiem.

Šobrīd 20 gadus vecais Skrastiņš motofrīstailā debitēja šovasar, bet pēc divu nedēļu treniņiem Spānijā viņš jau spēj demonstrēt itin pārliecinošus "Backflip" un "Whip" lēcienus.

Kvalifikācijā pārliecinošu uzvaru izcīnīja čehs Libors Podmols, kurš demonstrēja perfektu braukšanas stilu. Pēdējā lēcienā, par ko pienākas punkti dubultā, viņš parādīja lielisku "California Roll". Ļoti līdzīgu sniegumu kvalifikācijā demonstrēja spānis Mičaels Melero, čehs Petrs Pilāts un austrālietis Robs Edelbergs. Kvalifikācijā lielu pārsteigumu sagādāja austrālietis Pets Boudens, kurš parādīja ļoti interesantus "Ruler Flip" un "Hart Flip". Kvalifikācijā labāko sešiniekā izdevās iekļūt arī francūzim Brīsam Ico.

Pēc kvalifikācijas "Arēna Rīga" tika nodota latviešu motofrīstaila debitantam Kalvim Skrastiņam, kurš pēc savu pirmo triku un pirmā "back flip" parādīšanas Latvijā, apstiprināja, ka piedalīsies "Whip" lēcienu sacensībās. Savas publikas atbalsts un jaunā censoņa talants, ļāva Skrastiņam nokļūt finālā pret pasaulē labi zināmu "whip" lēcienu speciālistu Boudenu. Jāatzīst, ka lēcienu laikā nebija iespējams noteikt, kurš no abiem ir debitants. Par fināla dueļa uzvarētāju atzīstot Skrastiņu, "Arēna Rīga" tribīnes eksplodēja.

Augstlēkšanas sacensībās par uzvaru cīnījās itālis Masimo Bjonkončini un Podmols. Viņiem abiem izdevās pārvarēt 8,00 metru atzīmi, kā arī abiem neizdevās uzlēkt augstāk, tādējādi abi dalīja uzvarētāja laurus.

Finālā tikās kvalifikācijas labāko sešinieks, bet pirmais sevi uzvarai nopietni pieteica Eelbergs, kurš parādīja ļoti tehniski tīru un precīzu braucienu ar "Tsunami" un "Cliffhanger" salto, kā arī "California Roll". Taču līdera krēslā Edelbergam ilgi nebija jāsēž, ja pēc tiesnešu domām Pilāts nespēja gāzt viņu no troņa, tad Melero tas izdevās, neskatoties uz sāpošo roku.

Tikmēr Libors startēja pēdējais un viņš zināja, ka, lai uzvarētu, ir jāriskē. Viņa sniegums bija perfekts un elpu aizraujošs, čeham veicot "Tsunami Flip", "Cliffhanger Flip", "California Roll", "LP Roll" un lieliski nosēdinātu "Egg Roll". Atlika vien pēdējais lēciens ar dubultpunktiem, taču jau iepriekš parādītais "Volt body varial" nesanāca. Libors smagi piezemējās blakus savam motociklam un salauza atslēgas kaulu, kas viņam maksāja ne vien uzvaru Rīgā, bet arī iezīmēja sezonas beigas. Tādējādi uz FMX Latvijas "Grand Prix" goda pjedestāla stājās Melero, Edelbergs un Pilāts.

Pēc posma Rīgā čempionāta kopvērtējuma līderis ar 140 punktiem aizvien ir Melero, savukārt uz otro vietu ir pakāpies Edelbergs, kura kontā ir 122 punkti. Uz trešo vietu ar 106 punktiem ir atkritis Remī Bizārs, kurš Latvijā ieradās ar lauztu plaukstu un nespēja būt konkurētspējīgs.

Čempionāts turpināsies ar diviem posmiem oktobra beigās Ķīnā un noslēgsies 19. novembrī Gdaņskā, Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!