Šonedēļ Rīgā, Biķernieku trasē izmēģinājumus aizvadīja daži Somijas „Legend„ šosejas automobiļu klases čempionāta dalībnieki, to vidū arī latviete Karlīne Štāla. Latvijas vienīgā autosportiste šogad aizvadīs debijas sezonu, startējot „Legend„ čempionātā Somijā, ziņo Viesturs Saukāns un laikraksts "Sports".
„Legend„ klases automobiļi, lai arī pēc skata amizanti, pasaulē ir populāri – čempionāti augstā līmenī notiek ASV, kā arī vairākās Eiropas valstīs: Lielbritānijā, Spānijā, Francijā un Ziemeļeiropas valstīs. Spēcīga kustība ir Somijā, kur viens no čempionāta līderiem ir Jari Nūrminens – sportists, kurš savulaik bijis tuvu F-1 starta laukumam un dzīvē braucis ar visdažādāko tehniku, šobrīd apstājoties pie „Legend„ klases.

„Legend„ automobiļus pēc viena parauga ražo ASV, un praktiski visās valstīs, kurās šis čempionāts notiek, mašīnas ir vienādas, atšķiras tikai nianses – drošība, daži ierobežojumi un noteikumu korekcijas. Lai arī interesantas pēc izskata, mašīnas ir ātras un somi pērn taisnē no tā izspieduši 230 kilometrus stundā lielu ātrumu. Biķerniekos šīs klases mašīnu apļu laiki sakrīt ar B 2000 klases auto rezultātiem, bet Somijā šie auto tiek pielīdzināti „Formula Ford„ tehniskajām īpašībām, atšķirība apļu laikos vērojama uz aerodinamikas rēķina.

Pērnās sezonas beigās bija pienācis brīdis izlemt karjeras turpinājumu Latvijas autosportistei Karlīnei Štālai. Gadi kartingā pavadīti, jāmeklē attīstības iespējas: -- Mums bija trīs karjeras attīstības varianti – Somijas „Formula Ford„,„Honda Challenge„ un „Legend„ čempionāts, -- skaidro Karlīnes tēvs Andris Štāls. -- Mans sens draugs Toivo Asmers ieteica kontaktēties ar „Legend„ klases braucēju Jari Nūrminenu. Mēs izvēlējāmies šo klasi, jo tā var palīdzēt attīstīt braucējas iemaņas, jo cīņa notiek ar vienādām mašīnām. Taisnības labad jāsaka, ka tieši Nūrminena faktors bija viens no svarīgākajiem mūsu izvēlē. Viņam ir milzīga ietekme Somijas autosportā, viņam ir kontakti, kas var palīdzēt nākotnē, ja Karlīnei šosezon izdodas labi startēt viņa komandas sastāvā „Legend„ čempionātā.

Nūrminens ir braucējs, kuram astoņdesmito gadu otrajā pusē bija iespēja iekļūt F1, „Arrows„ komandā, vēlāk arī „Coloni„ F-1 vienībā. Jari jau bija aizvadījis daudzus izmēģinājumus, kad bija gatavs saņemt superlicenci debijai čempionātā. Taču, kā viņš pats uzskata, viņu nobremzēja Somijas autosportu pārvaldošā savienība, uzskatot, ka nākamajam somam F1 – Kekes Rosberga panākumu mantiniekam – jābūt JJ Lehto, tāpēc Nūrminens tikai maisoties pa vidu federācijas plānos. Līdz ar to viņš palicis bez iespējas debitēt F1.

Šobrīd Nūrminens startē „Legend„ klasē un ir viens no līderiem. Par Karlīnes izvēli viņš sacīja: „Viņa ir ļoti ātra meitene. Protams, darba vēl ir daudz un viņai vēl jāapgūst šī mašīna un jāpārvar trešdien piedzīvotās avārijas izraisītā nedrošība. Taču es ticu, ka viņa var būt čempionāta pirmā desmitnieka braucēja un, viņa var būt ātrākā „Legend„ klases sieviete Eiropā. Cik zinu, tad Anglijā startē vismaz divas dāmas, arī citās valstīs.”

Karlīne Štāla autosportā pirmos solus spērusi pēdējo divu sezonu laikā, aizvadot dažas sacīkstes „Toyota Yaris„ kausā, kā arī izmēģinājumus ar „Formula Ford„ mašīnām Lielbritānijā. Šogad viņai būs pirmā pilnā sacīkšu sezona. „Legend„ čempionātā būs septiņi posmi, katrā pa diviem braucieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!