Foto: Publicitātes foto

Aptuveni trešdaļa Latvijas autovadītāju vismaz reizi mūžā ir iekļuvuši ceļu satiksmes negadījumā, ko izraisījis meža zvērs vai putns, secināts apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" veiktajā aptaujā. Tomēr zīmīgi, ka vairāk nekā puse aptaujāto nezina, kā rīkoties šādas avārijas gadījumos un riskē saņemt sodu līdz 250 latu apmērā.

Kopumā 28% aptaujāto autovadītāju atzīst, ka ir iekļuvuši meža zvēru vai putnu izraisītā negadījumā. Raksturīgi, ka 32% no šiem autovadītājiem norāda, ka šādā negadījumā ir cietuši vairākkārt.

Pētījumā atklāta arī negatīva tendence – tikai viena ceturtdaļa aptaujāto zina, kā rīkoties gadījumos, ja notriekts meža zvērs, turpretī 31% šādā situācijā būtu pilnīgi bezpalīdzīgi, savukārt 44% nav pārliecināti, kā būtu pareizi jārīkojas. Tādējādi lielākā daļa autovadītāju, nokļūstot reālā negadījuma situācijā, ne tikai nezina, kā rīkoties, bet arī par Medību likuma neievērošanu var saņemt naudas sodu līdz 250 latiem.

"Visvairāk ceļu satiksmes negadījumos iesaistītas stirnas, taču visbīstamākās sadursmes notiek ar aļņiem, briežiem un mežacūkām. Mūsu praksē reģistrēti arī KASKO pieteikumi, kad auto cietis sadursmē ar putniem – stārķiem un kaijām. Jebkurā gadījumā šīs avārijas to neprognozējamības dēļ ir ļoti bīstamas, jo bieži vien lielāko postījumu var nodarīt nevis pati sadursme, bet cilvēka rīcība pēc šīs sadursmes, jo rodas izbīlis un, cenšoties glābt situāciju, nereti tiek zaudēta kontrole pār transportlīdzekli. Ne velti šovasar veiktajā CSDD pētījumā tieši sadursmes ar meža zvēriem bija otrs lielākais autovadītāju nāves baiļu iemesls, to atzina 54% autovadītāji," skaidro "Ergo" pārstāvis Ivars Vismanis.

Pēc "Ergo" datiem, vidējā zaudējumu atlīdzība frontālas sadursmes gadījumos ar meža zvēru ir ap 1200 latu, bet sāniskas sadursmes rezultātā – ap 500 latu.

Lai izvairītos no iespējamiem starpgadījumiem, ciešot ceļu satiksmes negadījumā ar meža zvēru, apdrošināšanas eksperti izstrādājuši praktiskus ieteikumus autovadītāju rīcībai.

Kā rīkoties, ja notikusi sadursme ar meža zvēru?

  • Ja noticis negadījums, jāzvana uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu pa tālruni 112, jāziņo par notikušo un jāņem vērā atbildīgo dienestu norādījumi. Nepieciešamības gadījumā dienests savienos ar Valsts meža dienestu vai Valsts ceļu policiju.
  • Notriekto dzīvnieku nedrīkst vest mājās. Tā ir pretlikumīga rīcība – Medību likuma pārkāpums, par kuru var piemērot naudas sodu no 20 līdz 250 latiem. 
  • Lai saņemtu KASKO atlīdzību, jābūt izpildītām minētajām prasībām atbilstoši CSNg un jāiesniedz apdrošinātājam iesniegums par apdrošināšanas gadījumu, nekavējoties bet ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!