Foto: Publicitātes foto

Trīsdimensionālā skaņas tehnoloģija, kas drīzumā tiks ieviesta "Audi" ražošanā, ļauj klausītājam izbaudīt telpisku skanējumu. Pievienotā trešā skanējuma dimensija, kā apgalvo ražotājs, padara to daudz dzidrāku un dzīvīgāku.

Jau daudzus gadus četru gredzenu zīmols ir spējis vairākkārt pacelt skaņas kvalitātes latiņu. 3D skaņa – autoražotāja jaunākā tehnoloģija – savu debiju piedzīvos 2015. gadā modelī "Audi Q7". Tā būs pieejama "Bang & Olufsen Advanced Sound" un "Bose Surround Sound" skaņas sistēmas aprīkojumā.

3D skaņas darbības pamatā ir sarežģīts algoritms, kuru izmanto, lai ātri un precīzi aprēķinātu katram skaļrunim nosūtāmā signāla stiprumu. Algoritma izstrādē "Bang & Olufsen Advanced Sound" skaņas sistēmai "Audi" sadarbojās ar Fraunhofera Integrālo shēmu institūtu Erlangenē.

Procesa pirmajā daļā programmatūra sadala mūzikas signālu kategorijās pēc skaņas avotu atrašanās vietas. Tas tiek panākts, izmantojot mūzikas datos pieejamo telpisko informāciju. Piemēram, ja mūziķis dzied uz skatuves, koncertzāles grīda, griesti un sienas atbalso dziedājuma skaņu ar atšķirīgu laika nobīdi. Lai atbalsotos no grīdas, skaņai nepieciešamas vien dažas milisekundes, taču, lai skaņa atbalsotos no sienas 40 metru attālumā, nepieciešamas vairāk nekā 200 milisekundes.

Izmantojot šos dažādos skaņas atbalsošanās intervālus, ar matemātiska algoritma palīdzību iespējams modelēt jebkuru ieraksta vietu. Nav svarīgi, vai skaņa ierakstīta mono, stereo vai "5.1 Surround Sound" formātā. Nav svarīgs arī mūzikas datu avots – tā var būt gan straumēta tiešsaistē, gan no radio vai kompaktdiska.

Procesa otrajā daļā sadalītais mūzikas signāls tiek sakārtots atpakaļ tā, ka automobiļa iekšpusē tiek simulēta ieraksta veikšanas vieta. Lai to paveiktu, nepieciešami sarežģīti aprēķini. "Bang & Olufsen Advanced Sound" skaņas sistēmas digitālais procesors izdala 11 skaņu kanālus, kuri darbina 23 skaļruņus, tādējādi no jebkuras sēdvietas baudāms vienlīdz precīzs un harmonisks skanējums.

Četri skaļruņi, kas iestrādāti virsbūves priekšējos statņos, katrs atskaņo savu kanālu un nodrošina telpisku skanējumu. Augsto skaņas kvalitāti "Audi" sola ar nesen izstrādātajiem skaļruņiem, piemēram, zemo frekvenču skaļruni, kura izmērs mainīts no 200 milimetriem uz 250 milimetriem, un jauno pastiprinātāju ar palielināto jaudu līdz 1920 vatiem. Arī četri no "Bose Surround Sound" skaņu sistēmas 20 skaļruņiem ir izvietoti augstāk, lai radītu trešo dimensiju.

Ieviešot 3D skaņas tehnoloģiju, "Audi" turpina iesākto tradīciju un ievieš inovāciju kvalitatīvas audioaparatūras jomā. 2005. gadā modelī "Audi A8" ierīkotā "Bang & Olufsen Advanced Sound" sistēma piedāvāja augstākās kvalitātes skanējumu.

Dāņu ekspertu izstrādātās kvalitatīvās skaņas sistēmas 2012. gadā sasniedza arī kompakto klasi, kad ar tām tika aprīkoti trešās paaudzes "Audi A3" automobiļi. Jaunajā 2014. gada "Audi TT" ierīkotā skaņas sistēma ar "Symporia" tehnoloģiju bija nozīmīgs solis 3D skaņas tehnoloģiju izstrādē. Arī tad autoražotājs veiksmīgi sadarbojās ar Fraunhofera Integrālo shēmu institūtu Erlangenē, kas palīdzēja izstrādāt audiosignālu apstrādes un atveides programmatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!