Diennakts tumšā laika paildzināšanās un jau dažviet novērojamā gaisa temperatūras pazemināšanās tuvu nullei un zemāk ir nepārprotami signāli autovadītājiem laikus sagatavoties ziemas sezonai, kas vispirms jau ietver savlaicīgu riepu nomaiņu. Apdrošināšanas sabiedrības "Balta" ekspertu pieredze liecina, ka katru gadu kritiskais negadījumu laiks ir divas nedēļas pēc pirmā sala, kad autovadītāji nav paspējuši laikus sagatavot savus auto ziemas sezonai.

Aplūkojot "Baltas" datus par iepriekšējo gadu, ir redzams, ka, lai arī aukstais laiks iestājās jau oktobra sākumā, pirmais sniegs oktobra beigās atkal pārsteidza autovadītājus nesagatavotus, un tika fiksēts KASKO un OCTA negadījumu pieteikumu skaita par ceļu satiksmes negadījumiem pieaugums par attiecīgi 47 un 43%, salīdzinot ar vidējo atlīdzību pieteikumu skaitu dienā bezsala rudens periodā.

"Tieši ziemas sezonas sākums ir viens no bīstamākajiem laika posmiem autovadītājiem, jo tas ir brīdis, kad krasi mainās laika apstākļi un ceļa seguma īpašības. Visizplatītākie negadījumu veidi šajā laikā ir sadursmes ar citiem transporta līdzekļiem, ko izraisa nepietiekama braukšanas apstākļu un sava auto sagatavotības novērtēšana, kā rezultātā auto saslīd un notiek sadursme. Autovadītājiem šis ir īstais laiks, lai sagatavotu savus auto ziemai un izvairītos no nepatīkamajiem pārsteigumiem, ko sagādās pirmās īstās salnas un sniegs," stāsta apdrošinātāja "Balta" Atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Ir arī jāatceras, ka jaunākie grozījumi OCTA likumā, kas stāsies spēkā 26.oktobrī, paredz iespēju, ka pret autovadītāju, kurš būs izraisījis ceļu satiksmes negadījumu ar auto, kam nav noteikumiem atbilstošas riepas, varēs tikt celta regresa prasība par radīto zaudējumu segšanu.

"Drošas braukšanas skolas" apmācību direktors Andris Pļavenieks skaidro: "Vasaras riepas savas saķeres īpašības strauji sāk zaudēt, jau temperatūrai nokrītot zem +7 grādiem. Gumija paliek pārāk cieta, un tā vairs nav elastīga, tādējādi sliktāk uzturot kontaktu ar ceļu un auto ātrāk izslīdot. Turklāt, ja vasaras riepai protektora dziļums ir mazāks par 4mm, tā kļūst bīstama un, pat saskaroties ar nelielu ūdens daudzumu uz ceļa, var izraisīt akvaplanēšanu."

Braucot ziemā, autovadītājiem jābūt sevišķi uzmanīgiem. Līdz ar pirmo sniegu sākas laiks, kas autovadītājiem nozīmē paaugstinātu braukšanas risku un savas specifikas dēļ tiek dēvēts par "ziemas braukšanu". Slideni ceļi, neredzami gājēji un tumsa ir galvenie faktori, kas apgrūtina auto vadīšanu, tāpēc svarīgi ievērot vairākus drošas braukšanas pamatprincipus, kas var palīdzēt laicīgi saskatīt bīstamu situāciju, pieņemt pareizo lēmumu un novērst avārijas situāciju, pirms tā ir radusies.

Padomi, kam jāpievērš uzmanība, sagatavojoties ziemas periodam:
• Pirms braukšanas uzsākšanas jāpārliecinās, ka automašīnas logi ir notīrīti un nodrošina labu pārredzamību uz visām pusēm, kā arī nekas neapgrūtina redzamību, piemēram, pie atpakaļskata spoguļa piekarinātās smaržīgās eglītes un plīša mantiņas.
• Jau tagad lietojiet tikai logu mazgājamo ziemas šķidrumu, lai izvairītos no tā sasalšanas pirmajā nopietnajā salā.
• Vienmēr sekojiet līdzi tam, lai auto gaismas ir darba kārtībā un pareizi noregulētas. Ir būtiski saglabāt labu redzamību uz ceļa un izvairīties no citu autovadītāju apžilbināšanas.
• Pārliecinieties, ka izmantojat ziemas apstākļiem piemērotas riepas un tām ir adekvāts protektora dziļums (protektora dziļums nedrīkst būt mazāks par 3 mm).
• Autovadītājam jāpārzina, kāds ir drošības sistēmu uzdevums un ko no tām gaidīt. ABS ne vienmēr samazinās mūsu bremzēšanas ceļu, bet ļaus apbraukt priekšā radušos šķērsli, aktīvi bremzējot bez riteņu bloķēšanās. Savukārt ESP sistēmas uzdevums ir iespēju robežās neļaut automašīnai sākt slīdēt un sagriezties, veicot pārāk straujas darbības ar stūri. ESP ir laba sistēma, bet diemžēl "akla", tā pakļaujas šoferim gan pareizās darbībās, gan kļūdu gadījumā.
• Ne ABS, ne ESP sistēmas nevar izvēlēties braukšanas ātrumu – tā ir tikai šofera izvēle.
• Visbiežāk automašīnas saslīdēšanu izraisa nepareiza ātruma izvēlē un pārāk straujas darbības ar stūri un pedāļiem. Lai samazinātu slīdēšanas draudus, ir jāizvēlas ceļa segumam atbilstošs ātrums, un visām darbībām ar automašīnu ir jābūt pēc iespējas plūdenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!