Foto: Publicitātes foto
1. novembrī stāsies spēkā grozījumi noteikumos par autovadītāju apmācību. Šo izmaiņu mērķis ir sakārtot apmācību sistēmu un uzlabot autoskolu sniegto pakalpojumu kvalitāti, kā rezultātā labāk tiks sagatavoti jaunie autovadītāji un ikviens uz ceļa varēs justies drošāk.

Taču radītās ažiotāžas iespaidā autoskolās izveidojies lavīnveida pieplūdums, jo pastāv viedoklis, ka pēc 1. novembra autovadītāja apliecības iegūšana izmaksās ievērojami dārgāk.

"Ar autovadītāju apmācību nodarbojamies jau desmit gadus un mums pēc šiem grozījumiem būtiskas izmaiņas nav gaidāmas," situāciju skaidro DBS Autoskolas direktors Jānis Vanks. "Iespējams, tām skolām, kuras līdz šim nemaksāja visus nodokļus un centās klientus pievilināt ar dažādām viltībām, jaunā kārtība nepatīk."

"Taču cilvēkam, kurš vēlas kļūt par labu autovadītāju, šie grozījumi nāks tikai par labu. Satrauktajiem par sadārdzinājumu galvenais arguments ir praktiskās apmācības minimāli noteikto nodarbību skaita pieaugums no septiņām uz 10 (viena nodarbība ilgst pusotru stundu)," norāda Vanks.

"Tomēr prakse liecina, ka ar septiņām nodarbībām pietiek ļoti retos gadījumos – jauniešiem, kam braukšanas pamati jau iemācīti ģimenē. Vidējam statistiskajam kursantam nepieciešamas 20 līdz 30 nodarbības. Turklāt praktisko apmācību plānots papildināt ar braukšanu dažādos apstākļos, piemēram, pa šoseju. Rezultātā autovadītāji tiks labāk sagatavoti patstāvīgajām gaitām ceļu satiksmē," precizē DBS Autoskolas direktors.

Savukārt teorētiskās apmācības procesā ieviestas jaunas tēmas, piemēram, bīstamu situāciju paredzēšana un risku novēršana, bet no programmas ir izņemtas novecojušas tēmas. Teorētiskās apmācības programmās ietvertie jautājumi sadalīti 11 apmācības moduļos. Tas nozīmē, ka kursantam būs iespēja konkrēto moduli apmeklēt viņam izdevīgā laikā.

Dzirdēts satraukums arī par to, ka vairs nebūs tā dēvēto intensīvo kursu, kad visu teoriju apguva divu nedēļu laikā. Taču pēc intensīvajiem kursiem vienalga bija jāgaida vēl trīs nedēļas, lai tiktu pie eksāmena. Jaunajā kārtībā teorētiskais kurss ir vienmērīgi sadalīts to pašu piecu nedēļu garumā.

"Detalizētāk neiedziļinoties grozījumu niansēs, jāteic, ka jaunā kārtība ir solis uz sakārtotāku autovadītāju apmācības sistēmu, kas kvalitatīvāk sagatavo jaunos satiksmes dalībniekus," uzskata Vanks.

Izmaiņas lielākoties skar pašu autoskolu organizatorisko pusi. Autoskolām būs ne tikai jāpakārto savi apmācību procesi jaunajām prasībām, bet arī jāsakārto apmaksas jautājums. Turpmāk klienti par braukšanas nodarbībām nedrīkstēs maksāt skaidrā naudā instruktoram – gan par teoriju, gan praktiskajām nodarbībām būs jānorēķinās ar autoskolu.

"Līdz ar to mans ieteikums ir vienkāršs – nepieņemiet sasteigtus lēmumus. Rūpīgi izvērtējiet autoskolu piedāvājumu," aicina DBS Autoskolas direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!