Foto: Publicitātes attēli

Visbiežāk negadījumos iekļūst "Honda" markas motociklu vadītāji, liecina apdrošināšanas sabiedrības "BTA" apkopotie dati par pēdējo trīs gadu KASKO apdrošināšanas atlīdzību statistiku. Katrs ceturtais atlīdzības pieteicējs šajā apdrošināšanas kompānijā par ceļu satiksmes negadījumu ir tieši "Honda" markas motociklu īpašnieks.

Līdzvērtīgā skaitā – 17 % no visiem pieteiktajiem negadījumiem – cietuši "Kawasaki" un "Yamaha" markas motociklu vadītāji, liecina "BTA" statistika. Visbiežāk motociklisti cietuši ceļu satiksmes negadījumos Rīgā, Rīgas reģionā un Kurzemē.

Moto transporta satiksme uz Latvijas ceļiem kļūst arvien intensīvāka. Saskaņā ar Auto asociācija sniegto informāciju šī gada pirmajā pusgadā motociklu pirmreizējo reģistrāciju skaits ir sasniedzis 384 vienības, kas ir par 14% vairāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā, kad tika reģistrēti 336 motocikli. Populārākie reģistrētie motociklu zīmoli šogad bijuši "BMW", "Harley-Davidson" un "Honda".

Motociklisti ir vieni no mazāk aizsargātajiem ceļu satiksmes dalībniekiem, un viņiem ir daudz lielāks risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumos nekā automašīnu vadītājiem. Neraugoties uz to, kurš ir negadījuma izraisītājs, motociklisti, salīdzinot ar autovadītājiem, vienmēr "maksā daudz augstāku cenu", proti, negadījumu sekas ir daudz smagākas.

Analizējot informāciju par pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem, kuros cietuši motociklisti vai radīti bojājumi motociklam, "BTA" secinājusi, ka visbiežāk – 67 % no visiem motociklu KASKO atlīdzību pieteikumiem – negadījumi notikuši, motociklam saskrienoties ar automašīnu. 13% gadījumu motociklam radīti bojājumi, uzbraucot stāvošam transportlīdzeklim, 7% gadījumu, iebraucot bedrē, un 3 % gadījumu – apgāžoties.

"Mūsu pieredze liecina, ka galvenie iemesli ceļu satiksmes negadījumiem, kuros cieš motociklisti un tiek nodarīti bojājumi motociklam, ir atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, ceļa nedošana krustojumos, negaidīta izbraukšana uz galvenā ceļa no mazākas nozīmes ceļiem un pārgalvīgi, nepārdomāti apdzīšanas manevri, tai skaitā vietās, kur apdzīšana aizliegta," norāda Iveta Rijniece, "BTA" apdrošināšanas atlīdzību departamenta vadītāja.

"Lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījumiem, motociklu un automašīnu vadītājiem vairāk jārēķinās vienam ar otru. Transportlīdzekļu vadītāju necieņa vienam pret otru uz ceļa nereti ir iemesls ceļu satiksmes negadījumiem, kuros cieš ne tikai motociklu un automašīnu vadītāji, bet, par nožēlu, arī viņu pasažieri, kā arī gājēji," uzsver Rijniece.

Vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par vienu apdrošināšanas gadījumu pēdējo trīs gadu laikā sasniegusi 1 274 eiro, liecina "BTA" dati. Tomēr "BTA" pieredzē ir gadījumi, kad apdrošināšanas atlīdzību summa par šādu negadījumu ir daudzkārt lielāka.

Vislielākā apdrošināšanas atlīdzība, ko "BTA" izmaksājusi pēdējā pusotra gada laikā par negadījumu, kurā cietis "Yamaha" markas motociklists, ir 7 327 eiro. Ceļu satiksmes negadījumu izraisīja "Volvo" markas automašīnas vadītājs, kurš, braucot pa mazākas nozīmes ceļu, neievēroja ceļa zīmi "Dodiet ceļu".

Otru lielāko apdrošināšanas atlīdzību "BTA" izmaksāja šogad par Rīgā nozagtu "Honda" markas motociklu. Apdrošināšanas atlīdzība par šo negadījumu bija 6 599 eiro.

Savukārt trešo lielāko apdrošināšanas atlīdzību – 6 402 eiro apmērā – "BTA" izmaksāja pērn par ceļu satiksmes negadījumu, kurā notika "Audi" markas automašīnas un "Honda" markas motocikla sadursme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!