Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā pasargāt savu spēkratu no zādzību riska? Apdrošināšanas sabiedrība "BTA", kā arī signalizāciju un cita papildus aprīkojuma uzstādītājs SIA "Autonams" apkopojis padomus auto īpašniekiem.

Nekad neatstājiet automašīnas durvis atvērtas, pat ja esat pārliecināti, ka Jūsu autostāvvieta ir visdrošākā, un tā tiek apsargāta 24 stundas diennaktī!

Visas vērtīgās lietas, kas tiek atstātas automašīnā, pievērš zagļu uzmanību. Tādēļ parūpējieties, lai, piemēram, mūzikas atskaņotājam būtu noņemams vadības panelis, un neaizmirstiet to noņemt ik reizi, kad atstājat automašīnu stāvvietā. Līdzīgi nosacījumi attiecas arī uz citām vērtīgām lietām, kuras nedrīkst atstāt automašīnā, piemēram, somu, portatīvo datoru, dokumentus u.tml.

Ņemot vērā, ka automašīnu zagļi savus potenciālos "upurus" novēro, atstājot automašīnu stāvvietā, nedrīkst acīmredzami pārvietot vērtīgās lietas no automašīnas salona uz bagāžas nodalījumu vai mēģināt tās slēpt automašīnas salonā. Lietas jāpārvieto uz bagāžas nodalījumu pirms nokļūšanas stāvvietā vai vēl labāk – neatstājiet vērtīgas lietas vispār automašīnā!

Autozagļi var būt arī kabatzagļi, tādēļ auto īpašniekiem ir jāuzmana sava spēkrata atslēgas. Atslēgas nedrīkst glabāt virsjakas vai somas ārējās kabatās. Šajā ziņā "BTA" atgādina, ka, aprēķinot apdrošināšanas atlīdzību par transportlīdzekļa zādzību, tiks piemērots pašrisks 50% apmērā, ja auto aizdedzes atslēga, pretaizdzīšanas sistēma, t.sk. papildus uzstādīto imobilaizeru, vadības līdzekļi vai transportlīdzekļa līdzekļa reģistrācijas apliecība ir nozaudēta vai nozagta, neatkarīgi no to nozagšanas vai nozaudēšanas apstākļiem un iemesliem.

Ņemot vērā, ka laika gaitā zagļi jau ir apguvuši uzlauzt auto ražotāju oriģinālās spēkratu pretaizdzīšanas sistēmas, auto īpašniekiem noteikti jādomā par papildu pretaizdzīšanas sistēmu uzstādīšanu savai automašīnai vai vismaz automašīnas marķēšanu.

Jāatceras, ka automašīnas signalizācija ir domāta, lai pievērstu uzmanību. Ja garnadzis vēlēsies automašīnu nozagt, signalizācija tiešā veidā nepasargās auto no nozagšanas, bet pievērsīs apkārtējo uzmanību.

Izvēloties aprīkot automašīnu ar papildu pretaizdzīšanas sistēmu, darbu labāk uzticēt profesionāliem un pieredzējušiem meistariem, kuri var garantēt padarītā darba kvalitāti un efektivitāti.

Izvēloties aprīkot automašīnu ar kādu no papildu pretaizdzīšanas sistēmām, auto īpašniekiem jāņem vērā, ka pašiem arī ikdienā šī sistēma būs jālieto, tāpēc pirms tam noteikti jāizvērtē konkrētās sistēmas drošības garantija un lietošanas ērtums.

"BTA" statistika liecina, ka 2013. gadā no visām nozagtajām apdrošinātajām automašīnām 61% gadījumu garnadži "iecienījuši" "Audi", "Volkswagen" un "Toyota" markas automašīnas. Segmentējot pagājušajā gadā nozagtās apdrošinātās automašīnas pēc to izlaiduma gada, 57% gadījumu nozagtas 2005. līdz 2007. izlaiduma gada automašīnas. Visbiežāk pērn zagļi iekārojuši melnas un gaiši pelēkas krāsas automašīnas.

Salīdzinot pērnā gada datus ar 2012. gada datiem, "BTA" eksperti atzīst, ka tendences ir ļoti līdzīgas, proti, tirgus pieprasījums pēc attiecīgo marku, krāsu un izlaiduma gadu automašīnām ir nemainīgi augsts.

Turklāt arvien biežāk zagļi izvēlas ekonomiskas automašīnas, kas darbojas ar dīzeļdegvielu vai autogāzi. Tas skaidrojams ar to, ka Latvijā zagto spēkratu galvenais noieta tirgus ir Lietuva, Baltkrievija un Krievija, kur ļoti pieprasītas ir tieši ekonomiskas automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!