Igaunijā pēdējā gada laikā strauji samazinās lietoto automašīnu pārdošanas apjoms un to cenas, tādējādi lietoto automobiļu pārdevēji Igaunijā patlaban strādā ar zaudējumiem, vēsta Dv.ee, atsaucoties uz Tartupostimees.ee.

Pēdējā laikā Igaunijā slēgtas vairākas lietotu automašīnu tirdzniecības vietas.

"Cilvēki pašlaik nepērk automašīnas – ne vecas, ne jaunas. Rādītāji ir nokritušies tiktāl, ka pats vairs tam nevaru noticēt," sacīja lietoto automašīnu tirdzniecības uzņēmuma "Ropka Autopood" pārdošanas direktors Erki Petsmans.

Pirms dažiem gadiem "Ropka Autopood" pārdeva simts mašīnu mēnesī, savukārt patlaban – 20 automobiļus. Vislabākie rādītāji kompānijai bijuši pirms diviem gadiem. Aptuveni pirms pusotra gada tika novērota neliela lejupslīde, savukārt visstraujākais kritums tika novērots aptuveni pirms gada, norādīja Petsmans.

Igaunijas Automašīnu pārdošanas un servisa kompāniju asociācijas (AMTEL) vadītājs Jāks Ūdla uzsvēra, ka pazeminās arī importēto automašīnu apjoms. AMTEL rīcībā esošie dati liecina, ka 2006.gadā Igaunijā no ārzemēm pārdošanai tika ievesti 50 000 automašīnu, savukārt pērn – tikai 20 000 vienību.

2009.gada statistiku apkopot vēl ir pāragri, taču pirmo deviņu mēnešu rezultāti liecina, ka automašīnu pārdošanas apjoms turpina samazināties.

Pārdošanas apjoma samazināšanās veicina automašīnu cenu kritumu.

"Cilvēki vēlas jaunus auto saņemt bez maksas," ironizē autotirgotāja "Anne" vadītājs Olavs Tirks.

"Potenciālie pircēji aizrautīgi kaulējas," sacīja Tirks, piebilstot, ka gada laikā automašīnu cenas Igaunijā ir nokritušas aptuveni par ceturtdaļu. "Mūsu tirgū automašīnas jau ir lētākas nekā Vācijā. Ievest tās no ārzemēm pašlaik vispār nav izdevīgi."

Pašlaik novērotā krituma apstākļos visbiežāk tiek pirktas automašīnas par aptuveni 50 000-60 000 kronu (2245-2694 latu).

"Lielie džipi vairs nav pieprasīti. Tagad jautā pēc ekonomiskajiem automobiļu modeļiem, kas patērē maz degvielas," sacīja Tirks.

Tartu darbību izbeidzis lietoto automobiļu tirgotājs "Noorus" un uz nenoteiktu laiku apturējis uzņēmums "Nemm Autokeskus".

"Nemm Autokeskus" pārstāvis Nēme Pastiks norādīja, ka, domājot par nākotni un izmantojot zemas būvniecības izmaksas, viņš ir sācis jaunas tirdzniecības vietas celtniecību.

"Krīze ir vislabākais laiks, lai sagatavotos izaugsmei," sacīja uzņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!