Foto: Shutterstock
Pēc trim gadiem, no 2018. gada 31. marta, visos jaunajos vieglo automobiļu un mikroautobusu modeļos būs jāiebūvē avārijas zvanu ierīces, kas automātiski brīdina glābšanas dienestus par negadījumu ("eCall"), paredz otrdienas, 28. aprīļa, balsojums Eiropas Parlamentā (EP).

Eiropas Savienībā (ES) ceļu satiksmes negadījumi 2014. gadā ir paņēmuši 25 700 dzīvību. Jaunā ierīce varētu samazināt šo skaitu par 10% gadā.

"Iebūvēta glābšanas dienestu izsaukuma sistēmas palīdzēs uzlabot ceļu satiksmes drošību visās 28 dalībvalstīs. EP atkārtoti uzsvēris, ka nāvju skaita un miesas bojājumu smagumu samazināšana Eiropā ir prioritāra. "eCall" būs publisks pakalpojums, kas palīdzēs sasniegt šo mērķi," teica ziņotāja Olga Sehnalova.

"eCall" sistēma izmanto avārijas zvanu līnijas 112 sistēmu, lai automātiski paziņotu glābšanas dienestiem par nopietniem ceļu satiksmes negadījumiem. Tas ļaus ātrāk pieņemt lēmumu par vajadzīgās glābšanas operācijas veidu un apjomu, ātrāk ierasties negadījuma vietā un glābt vairāk cilvēku dzīvības un mazināt ievainojumu smagumu.

EP deputāti likumprojektā stingri izcēla datu aizsardzības jautājumu, kas neļautu izsekot ar "eCall" aprīkotos automobiļus, ja vien tie nav iekļuvuši nelaimē. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, automātiskais zvans glābšanas dienestiem sniegs tikai pamatinformāciju, piemēram, transportlīdzekļa veidu, izmantotās degvielas veidu, negadījuma laiku, auto atrašanās vietu un pasažieru skaitu.

Noteikumi paredz, ka avārijas dienestu apkopotos datus, kas iegūti no "eCall", nedrīkst nodot trešām personām bez iesaistītās personas nepārprotamas piekrišanas. Ražotājiem arī jānodrošina, ka "eCall" tehnoloģiskais dizains ļauj neatgriezeniski dzēst iegūtos datus.

Deputāti arī noteica pienākumu Eiropas Komisijai trīs gadu laikā pēc 2018. gada pavasara izvērtēt, vai "eCall" ierīces jāuzstāda arī citiem transportlīdzekļiem, piemēram, autobusiem vai kravas auto.

Noteikumi radīs jaunus pienākumus auto ražotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!