Arvien vairāk cilvēku, reģistrējoties Ceļu satiksmes drošības direkcijas e-pakalpojumiem, noskaidro, ka viņu medicīniskās izziņas termiņš ir beidzies, par ko Ceļu policija var piemērot sodu. Ko šādā gadījumā darīt un kādi ārsti jāapmeklē, lai izziņu varētu atjaunot?

Valda Kjaspere, CSDD Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste: "Tādā gadījumā jādodas uz veselības pārbaudes iestādi, kurā ir atļauts veikt autovadītāju veselības pārbaudi. Tās var būt gan ģimenes ārstu prakses, gan citas medicīniskās iestādes, kuras Veselības inspekcijā ir saņēmušas akceptu, ka tās drīkst veikt šo medicīnisko pārbaudi".

Jāpiemin, ka CSDD ar veselības pārbaudēm nenodarbojas, un šajā iestādē medicīnisko izziņu iegūt nevar. Bet ar kādām medicīniskām pārbaudēm autovadītājiem jārēķinās?

Annija Novikova, Satiksmes ministrijas pārstāve: "Pārbaudīs jūsu vispārējo veselības stāvokli. Un ja ģimenes ārstam vai ārstu komisijai radīsies kādas aizdomas vai vēlēšanās iegūt kādu papildus speciālistu atzinumus, viņš var nosūtīt jūs vēl pie kāda cita ārsta".

Lai saņemtu medicīnisko izziņu, nav obligāti jāapmeklē narkologs un psihiatrs. Tomēr ja ārstam ir radušās aizdomas, viņš var nosūtīt autovadītāju arī pie narkologa vai psihiatra vai arī uz citām papildus pārbaudēm.

Ja izziņu vēlas iegūt no ģimenes ārsta, tad pie konkrētā daktera autovadītājam jābūt reģistrētam vismaz sešus mēnešus.

V.Kjaspere: "Šobrīd mums Ministru kabineta noteikumi paredz, ka iestādei vai medicīnas personai, kura ir izsniegusi šo izziņu, ir pienākums to 10 dienu laikā reģistrēt CSDD".

Tomēr ne visi ārsti šobrīd ir saņēmuši piekļuvi CSDD datu reģistram. Ja ārsts netiek klāt reģistram, tad autovadītājam pašam jādodas uz CSDD piereģistrēt jauniegūto medicīnisko izziņu.

Jāpiezīmē, ka valsts nav noteikusi vienādu cenrādi, cik autovadītājam būs jāmaksā par ārsta apmeklējumu.

A.Novikova: "Katrā ārstniecības iestādē ir savi tarifi un savs cenrādis, pēc tiem jūs arī pakalpojumu saņemat".

Medicīnisko izziņu atkarībā no autovadītāja vecuma un veselības stāvokļa izsniedz uz laiku maksimums līdz 10 gadiem.

Piedāvājam noskatīties saistīto "LETA Video" sižetu. Spiediet peles klikšķi uz tālāk redzamā attēla, lai aktivizētu video straumējumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!