Foto: Shutterstock
Karstais un vasarīgais laiks mudina pamest tveicīgos pilsētas mūrus un vismaz nedēļas nogalēs doties izbraukumos – uz pludmalēm, kempingiem, pļavām un dažādiem brīvdabas pasākumiem. Lai ieplānoto atpūtu pie dabas neizbojātu tehniskas ķibeles un negaidīti pārsteigumi, ir jāievēro svarīgi drošības aspekti.

"Inchcape Motors Latvia" eksperts Roberts Daugavvanags-Vanags sniedz dažus padomus, kas jāpatur prātā ikvienam, kam padomā piedzīvojumu meklēšana pie dabas un gari pārbraucieni ar automašīnu.

Neatstāj auto pļavā ar samērā garu zāli


Nereti, braucot uz pasākumiem brīvā dabā, automašīnu atstājam pļavā. Ja arī Jums kas tāds ir iecerēts, ir svarīgi atcerēties, ka karstā, sausā laikā automašīnu pēc brauciena nedrīkst atstāt pļavā ar garu, sausu zāli. Izplūdes gāzu katalizatora darba temperatūra ir aptuveni 800 grādu pēc Celsija, tādēļ zāle, kas pieskaras izpūtēja daļām, var aizdegties.

Vadā līdzi sapiera lāpstiņu


Jārēķinās, ka atpūtas brauciens var beigties ar iestrēgšanu kādā no pļavām vai mazāk pazīstamiem lauku ceļiem. Tāpat vasarā var negaidīti pārsteigt spēcīgas lietusgāzes, kuras var izskalot piebraucamos ceļus. Šādos gadījumos neiztikt bez lāpstas – sniega šķūrējamā liekšķere nebūs vajadzīga, bet par efektīvu palīgu kalpos sapiera lāpstiņa.

Tāpat vadā līdzi A4 lapas izmēra dēlīti


Svarīgi ir atrast vai pat vadāt līdzi arī kādu A4 lapas izmēra dēlīti. To varēs izmantot par atbalsta punktu, ja būsiet iestiguši, turklāt tas noderēs par pamatni domkratam. Bez paliktņa uz mīkstas grunts pacelt auto, lai nomainītu riteni, faktiski nebūs iespējams. Turklāt tas var būt bīstami.

Iegādājieties garāku buksēšanas trosi par esošo


Lai droši pārdzīvotu vasaras atpūtas izbraukumus, nopērciet garāku buksēšanas trosi papildus tai, kas jums jau ir bagāžas nodalījumā, jo, pļavā iesprūstot, buksēšanas trose reti kad ir par garu.

Pārdomājiet mantu kārtību bagāžas nodalījumā


Jūs augstu novērtēsiet, ja vēl pirms brauciena būsiet rūpīgi pārdomājis kārtību bagāžas nodalījumā. Kultūrslānim ir tendence pārvērsties par īstu jūkli, kurā nakts melnumā tiek meklēta zobu birste vai sērkociņi, bet nākamajā rītā – kafijas krūze un karote. Pirms daudzdienu izbraucieniem ārpus pilsētas padomājiet, kādā svarīguma kārtībā iekārtosiet savu bagāžas nodalījumu, lai neapraktu tās vai citas svarīgās mantas.

Pārbaudiet dzesēšanas šķidruma līmeni


Dodoties ceļā uz kādu vasaras festivālu, kur, iespējams, jums būs ilgāks laiks jāpavada automašīnā, lielā tveicē un turklāt vēl sastrēgumos, pirms tam būtu ieteicams pārbaudīt dzesēšanas šķidruma līmeni. Cik gan nepatīkami ir pat tikai skatīties uz tiem autobraucējiem, kuru spēkrati kūpoši spiesti stāvēt ceļa malā!

Iegādājieties atstarojošo siltumizolācijas paklājiņu


Lai, atgriežoties no brīvdabas koncerta vai pasākuma, Jūs nepatīkami nepārsteigtu īpaši augstā gaisa temperatūra automašīnā, kura dienas karstākās stundas stāvējusi tiešos saules staros, kā viena no "must have" lietām, kurai būtu jāatrodas bagāžas nodalījumā, ir atstarojošā siltumizolācijas sega vai paklājiņš. Tā neļaus gaisa temperatūrai salonā pakāpties līdz astronomiskiem rādītājiem, kā arī novērsīs auto salona izbalēšanu un paneļa sasprēgāšanu.

Šie ir tikai daži padomi, kas būs noderīgi ikvienam autobraucējam, plānojot vasaras brīvdienas, bet vienmēr ir vērts atcerēties, ka mums jābūt uzmanīgiem pie ūdeņiem, nedrīkstam sēsties pie stūres alkohola reibumā, mums jābūt saudzīgiem pret dabu un nedrīkstam bez uzraudzības atstāt mazus bērnus un mājdzīvniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!