Foto: stock.xchng
Kampaņas "Velosipēdu redzi?" laikā nav bijuši traģiski negadījumi, kuros iesaistīti riteņbraucēji, un izveidots valstī lielākais velosipēdu reģistrs, portālu "Delfi" informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Ja citus gadus velosipēdistu aktīvajā mēnesī – maijā – bojā gājuši viens līdz trīs velosipēdisti, šogad divtik intensīvajā divriteņu plūsmā nav gājis bojā neviens velosipēdists. Tāpat salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 7% ir samazinājies to ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros ir iesaistīti velosipēdisti, bet par 8% sarucis alkohola reibumā aizturēto pedāļu minēju skaits.

Vienlaikus maijā ievērojami pieaudzis reģistrēto velosipēdu skaits. Patlaban CSDD uzturētajā transportlīdzekļu reģistrā ir piefiksēti gandrīz 6 000 velosipēdu. Rezultātā ir izveidots valstī lielākais reģistrs, kuru ērti var lietot kā velosipēdu īpašnieki, tā arī tiesībsargājošo iestāžu darbinieki. Ņemot vērā lielo interesi, CSDD jūnijā pagarina bezmaksas velosipēdu reģistrāciju.

Kampaņas ietvaros uz ielām pastiprināti strādāja arī Valsts policija, kas visā Latvijā veica 175 reidus un kopā pārbaudīja 3 359 velosipēdu vadītājus. Reidos atklātie būtiskākie pārkāpumi bija braukšana bez vadītāja apliecības un velosipēda vadīšana alkohola reibumā. Vēl velosipēdisti neievēro luksofora signālus, un diemžēl ne vienmēr vecāki parūpējas par to, lai bērniem būtu aizsargķiveres.

Kampaņas laikā atbildīgās institūcijas turpināja diskutēt par izmaiņām likumdošanā, kurā paredzēts precīzāk atrunāt atstarojošo elementu lietošanu velosipēdistam, kā arī noteikt, kā turpmāk velosipēdists drīkstēs šķērsot brauktuvi.

Informatīvi izglītojošajā ceļu satiksmes drošības kampaņas "Velosipēdu redzi?" laikā norisinājās vairāki pasākumi: Veselības diena 1.maijā, Tvīda brauciens ar velosipēdiem retro tērpos, Nakts brauciens Muzeju nakts ietvaros, kur visi velosipēdi bija īpaši izgaismoti, kā arī Velo dienas Kuldīgā.

Sociāli izglītojošo satiksmes drošības kampaņu "Velosipēdu redzi?" rīkoja CSDD sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju. Kampaņa tika finansēta par OCTA līdzekļiem, un tās galvenais atbalstītājs bija apdrošināšanas sabiedrība "ERGO Latvija", kā arī kampaņu atbalstīja SIA "Latvija Statoil" un SIA "Tele2".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!