Šāgada martā Latvijā jaunu automobiļu reģistrācija pieaugusi par 131,7%, kas ir straujākais kāpums Eiropā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācija (LPAA). Savukārt Eiropas Savienības (ES) kopējais auto tirgus martā sarucis par 0,5%, liecina Eiropas autoražotāju asociācijas (EARA) apkopotā statistika.

"Latvija ekonomiskās lejupslīdes laikā jaunu automašīnu pārdošanas apjomu ziņā divas trīs reizes atpalika no Baltijas kaimiņvalstīm, nemaz nesalīdzinot ar pārējo Eiropu. Latvijas pašreizējais pārdošanas apjoma pieaugums par 131% vieglajām pasažieru automašīnām saistīts ar katastrofāli zemo pirktspēju 2010.gadā. Patlaban savu vislielāko kritumu piedzīvo Grieķija, Spānija un Portugāle," komentē LPAA valdes priekšsēdētājs Viktors Kulbergs.

Lielākajās Eiropas valstīs jaunu automašīnu tirgus joprojām turpina pieaugt, salīdzinot ar 2010.gada martu – Francijā reģistrētas par 6,1% vieglajām automašīnām vairāk, Vācijā – par 11,4% vairāk. Tajā pašā laikā, jaunu automašīnu reģistrāciju skaita kritums vērojams Lielbritānijā – par 7,9%, Itālijā – 27,6%, Spānijā – 29,1%, bet Grieķijā pat par 57%.

Reģistrāciju skaita ziņā martā lielākie līderi ir Lielbritānija ar 366 tūkstošiem vienību, tai seko Vācija ar 330 tūkstoši vienībām un Francija ar nepilnām 260 tūkstoš vienībām. Kopumā ES tirgū martā reģistrēti 1 532 042 auto.

Lietuvā reģistrēto jauno auto pieaugums šāgada martā ir 118,8%, bet Igaunijā – 86,9%.

Visvairāk reģistrētās automašīnu markas martā ir "VW Group" koncerna pārstāvētās ("Volkswagen", "Audi", "SEAT", "Škoda") ar 21,5%, tālāk seko "PSA Group" ("Peugeot", "Citroen") – 12,9%; un "Renault Group" ("Renault", "Dacia") – 8,9%. Minētās markas bija līderi arī pērnajā martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!