Foto: F64
Slikta ceļu seguma kvalitāte ir galvenais apdraudējums uz Latvijas ceļiem vasaras periodā, tā uzskata 54% Latvijas iedzīvotāju, secināts autoserviss "Draivs" veiktajā iedzīvotāju aptaujā.

Praktiski līdzvērtīgs apdraudējuma svars tiek piešķirts pašiem satiksmes dalībniekiem, turklāt – neatkarīgi no izmantotā pārvietošanās līdzekļa. Proti, 44% respondentu uzskata, ka apdraudējumu rada autovadītāji, 41% apdraudējumu saista ar riteņbraucējiem un tikpat (41%) – ar motobraucējiem.

Uz slikto ceļu kvalitāti biežāk nekā vidēji norāda paši autovadītāji (56%) un respondenti vecumā pēc 45 gadiem (59% vecuma grupā 45-54 un 68% vecuma grupā virs 55), kā arī lauku iedzīvotāji (60%), secināts iedzīvotāju aptaujā. Otrais apdraudējuma kritērijs – paši satiksmes dalībnieki, vairāk satrauc vīriešus (47% vīriešu un 40% sieviešu).

"Siltajā sezonā satiksmes dalībnieku skaits Latvijā dubultojas, satiksme ir intensīvākā, tāpēc apdraudējumu ir vairāk. Pārsteidzoši, ka sliktu redzamību kā kritēriju nosauc vien 7% respondentu, jo nepieciešamība pēc negadījumu rezultātā izraisītiem remontdarbiem vasarā ievērojami pieaug," stāsta autoservisa "Draivs" valdes priekšsēdētājs Aivars Mālnieks.

Salīdzinot pēc pārvietošanās līdzekļa, pašiem satiksmes dalībniekiem biežāk traucē velobraucēji (44%) un motociklu vadītāji (44%), liecina aptauja. Tāpat urbānajā vidē (gan Rīgā, gan citās pilsētās) mītošie biežāk kā apdraudējumu izjūt motociklistus – šo kā riska faktoru minējuši 45% rīdzinieku un 43% citu pilsētu iedzīvotāju.

Savukārt ārpus galvaspilsētas mītošie divas un vairāk reizes biežāk apdraudējumu ceļu satiksmei sasista ar dzīvniekiem – to atrašanās uz ceļa vai tā tuvumā šķiet 43% citu pilsētu iedzīvotāju un 50% laukos mītošo.

"Omnicom Media Group" interneta aptauja "Snapshots" veikta no 24. līdz 31.maijam. Aptaujas izlase veidota proporcionāli Latvijas sociāli demogrāfisko grupu īpatsvaram, lai attiecīgās sociālās grupas izlase būtu pārstāvēta reprezentatīvi un atbilstoši dažādiem sociāli demogrāfiskajiem raksturlielumiem. Aptaujā brīvprātīgi piedalījās 740 respondenti vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!