Foto: F64

Tikko norisinājās Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) Konsultatīvās padomes sēde, kurā kā viens no būtiskākajiem jautājumiem tika izskatīts, lai ceļu satiksmes negadījumā cietušās personas savlaicīgi saņemtu apdrošināšanas atlīdzību, kā arī savlaicīgi tiktu atlīdzināti valsts un pašvaldību budžeta izdevumi.

Kā norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, šobrīd apdrošinātājiem ir nelielas iespējas saņemt informāciju gadījumos, kad tiek uzsākta kriminālvajāšana, līdz ar ko ir ierobežotas iespējas ceļu satiksmes negadījumā (CSNg) cietušajai personai atlīdzināt zaudējumus, negaidot tiesas lēmumu. Ņemot vērā šī brīža tiesiskos regulējumus, krimināllietu gadījumos, CSNg cietušajiem uz apdrošināšanas atlīdzību var nākties gaidīt gadiem.

Saskaņā ar OCTA likumu pēc notikuša ceļu satiksmes negadījuma apdrošinātājam vai LTAB ir jāveic apdrošināšanas atlīdzības izmaksa CSNg cietušajai pusei. Lai noteiktu izmaksājamās atlīdzības apmēru un pieņemtu lēmumu par apdrošināšanas atlīdzību, ir jāizvērtē ne tikai CSNg apstākļi, bet arī jāizanalizē katras CSNg iesaistītās personas atbildību par nodarītajiem zaudējumiem. Tomēr, kā norāda LTAB, ņemot vērā šī brīža likumdošanu, tajos gadījumos, kad CSNg rezultātā bojāti ne tikai transportlīdzekļi, bet cietuši cilvēki, kā rezultātā ir uzsākts kriminālprocess, apdrošinātājiem un LTAB ir visai ierobežotas iespējas no izmeklēšanas iestādēm saņemt nepieciešamo informāciju. Tā rezultātā CSNg cietušajiem apdrošināšanas atlīdzības izmaksa iespējama tikai tad, kad lēmums jau pieņemts tiesā, kas, kā liecina pieredze, tomēr ir salīdzinoši ilgstošs process.

"Ņemot vērā esošo tiesisko regulējumu, apdrošinātājam gadījumos, kad ir izbeigts kriminālprocess, nav tiesību saņemt, piemēram, pieņemto nolēmumu kopijas vai veikto ekspertīžu dokumentu kopijas. No otras puses, nesaņemot nepieciešamo informāciju, apdrošinātājam nav iespējas pārliecināties par zaudējumus nodarījušā transportlīdzekļa vadītāja atbildību, kas nozīmē, ka ir problemātiski savlaicīgi izmaksāt cietušajiem apdrošināšanas atlīdzību. Līdz ar ko sanāk apburtais loks, jo apdrošinātājs pirms tiesas lēmuma nevar izmaksāt atlīdzību, savukārt cietušajiem, kuriem nepieciešams saņemt atlīdzību maksimāli ātri, īpaši tas attiecas uz gadījumiem, kad ir nodarīts kaitējums personas veselībai, uz atlīdzību var nākties gaidīt gadiem. Ja cilvēkam ir nepieciešama ārstēšanās, nereti tās ir operācijas un ne viena vien, viņam nav laika gaidīt tiesas lēmumu, kurš varbūt būs pēc gada vai pat vēl vēlāk," skaidro Stengrevics.

Lai risinātu šo problēmu, LTAB uzsācis darbu pie iespējamo grozījumu projektu sagatavošanas esošajā likumdošanā, paredzot, ka apdrošinātājiem un LTAB ir tiesības iepazīties ar krimināllietā esošajiem materiāliem, ja nepieciešams pieņemt lēmumu par apdrošināšanas atlīdzību.

"Šobrīd notiek debates par to, vai nepieciešami un kādi veicami grozījumi normatīvajos aktos, lai nodrošinātu iespēju cietušajai personai saņemt apdrošināšanas atlīdzību vēl līdz tiesas lēmumam. Jautājuma risināšanā, iesaistot Finanšu ministriju, Tieslietu ministriju, Valsts policiju un prokuratūru, tiek plānots rast risinājumu CSNg cietušo interešu aizstāvībai," informē Stengrevics.

Konsultatīvās padomes sēdē tika skatīts jau iepriekš no LTAB puses aktualizēts jautājums par nepieciešamību iestrādāt normatīvajos aktos kārtību, kas paredzētu, ka transportlīdzeklis nevar turpināt piedalīties ceļu satiksmē, ja pārbaudes rezultātā konstatēts, ka tam nav spēkā esošas OCTA vai izieta tehniskā apskate, un šāds transportlīdzeklis ir jāizņem no turpmākas dalības ceļu satiksmē, līdz konstatētais pārkāpums tiktu novērsts. Lai realizētu šādu praksi dzīvē nepieciešams turpināt uzsākto darbu, ar visām iesaistītajām pusēm vienojoties par labāko risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!