Foto: Publicitātes foto

No 2. līdz 8. oktobrim Baltijas mērogā norisinās "TopGear godalgas 2016". Šī konkursa ietvaros no 16 jaunākajiem automobiļiem Baltijas tirgū tiks noteikts ne tikai "TopGear" galvenā titula ieguvējs, bet arī uzvarētāji dažādās nominācijās (sportiskākais, ģimeniskākais u.c.).

"TopGear godalgu" karavāna nedēļas laikā mēros ceļu no Viļņas līdz Tallinai, apmeklējot dažādas interesantas vietas un veicot dažādus pārbaudījumus. Tāpat Baltijas valstu iedzīvotāji šos jaunos automobiļus varēs apskatīt lielākajās pilsētās – Viļņā, Panevēžā, Šauļos, Jelgavā, Rīgā, Tartu un Tallinā.

Renault Kadjar

Foto: Publicitātes foto

Tas nav noslēpums, ka franču jaunais apvidus automobilis "Kadjar" savu platformu, dzinējus un citus mehānismus aizguvis no sava "brāļa" – Eiropas dižpārdokļa "Nissan Qashqai". Tomēr "Renault Kadjar" atšķiras ar unikālu eksterjera dizainu un citāda veidola interjera noformējumu. "Kadjar" pieejams tikai ar turbopūtes dzinējiem – bāzes versijā tas aprīkots ar 1,2 litru benzīna motoru, kas attīsta 130 ZS, bet no dīzeļdzinējiem pieejams 1,5 un 1,6 litru agregāts. Jaudīgākā versija pieejama arī ar pilnpiedziņas sistēmu. Šis apvidus automobilis maksā no 17 360 eiro.

Renault Espace

"Renault Espace" savulaik bija pasaulē pirmais veiksmīgais ģimenes minivens, kas līdz mūsdienām ieguvis arī krosovera un pilsētas automobiļa priekšrocības. Jaunais "Espace" joprojām ir samērā augsts un tajā var sasēsties septiņi pasažieri. Ar 16 centimetru klīrensu "Renault Espace" ir augstāks pat par dažu labu mūsdienu apvidus automobili. Interjers šim modelim atgādina privāto pasažieru lidmašīnu. Automobilis pieejams ar 1,6 litru benzīna vai dīzeļa dzinējiem, no kuriem jaudīgākais ir ar 200 ZS. Jaunā "Renault Espace" cena ir no 29 270 eiro.

Renault Clio RS Trophy

Foto: Publicitātes foto

Jaunās paaudzes "Renault Clio" jau viesojās pirmajā "TopGear godalgas" konkursa gadā, un toreiz saņēma sportiskākā auto titulu. Šogad "Renault" mēģinās vēlreiz atkārtot šo panākumu ar ekstrēmāko "Clio RS" modeļa versiju "Trophy". Tā aprīkota ar 1,6 litru turbopūtes benzīna diznēju, kā jauda palielināta līdz 220 ZS, bet sekvenciālā pārnesumkārba pārslēdzas par 50% ātrāk nekā līdz šim. Līdz 100 km/h "Renault Clio RS Trophy" paātrinās 6,6 sekundēs un maksimāli sasniedz 235 km/h. Par šo prieku jāmaksā 25 tūkstoši eiro.

Volvo XC90

Foto: Publicitātes foto

Pirmās paaudzes "Volvo XC90" tika ražots veselus 12 gadus – mūsdienu autopasaulē tā ir vesela mūžība. Tomēr gaidīšana bija tā vērta, jo jaunais modelis ir greznākais visu laiku "Volvo" un jau ir guvis atzinību dažādos starptautiskajos konkursos. Jaunais zviedru apvidus automobilis ir pilns ar dažādām aktīvās un pasīvās drošības sistēmām. Un "XC90" interjers izskatās tā, it kā būtu ņemts no kāda Zviedrijas luksusa mēbeļu kataloga. Visi šī modeļa dzinēji ir četrcilindru, no kuriem jaudīgākais ir 320 ZS divu litru benzīna motors. Tāpat ir pieejama hibrīda modifikācija ar 400 ZS. "Volvo XC90" cena ir no 58 906 eiro.

Fiat 500x

Foto: Publicitātes foto

Divi no "TopGear godalgu 2016" pretendentiem patiesībā ir dvīņu brāļi – "Fiat 500x" un "Jeep Renegade". Neskatoties uz "500" modeļu nosaukumā, ar šī modeļa hečbeku tam ir maz kā kopīga. Tas tiek ražots uz kopīgas platformas ar "Jeep" un tiem ir kopīgi motori. "Fiat 500x" iekaros sirdis tiem, kuri vēlas stilīgu automobili braukšanai pilsētā, bet ar augstu sēdpozīciju. Šis modelis pieejams ar turbopūtes benzīna un dīzeļa dzinējiem ar jaudu līdz 170 ZS. Tāpat klients var izvēlēties jauno deviņpakāpju automātisko pārnesumkārbu. "Fiat 500x" cena ir no 16 990 eiro.

Jeep Renegade

Foto: Publicitātes foto

Jaunākais un reizē vismazākais "Jeep" markas modelis ir "Renegade", kas tapis uz kopīgas platformas ar "Fiat 500x". Salīdzinājumā ar savu itāliešu dvīņubrāli "Jeep" ir robustāka veidola. Turklāt "Renegade" apvidus pārgājības spējas ir labākas nekā vienam otram apvidus automobilim. Klients var izvēlēties pat īpašo "Trailhawk" versiju braukšanai bezceļos. Automobilim pieejami tādi paši benzīna un dīzeļa turbomotori kā "Fiat 500x" ar jaudu līdz 170 ZS. "Jeep Renegade" cena ir no 19 148 eiro.

Kia Sorento

Foto: Publicitātes foto

Katra nākamā "Kia" modeļu saime tiek uzlabota ģeometriskā progresijā. "Sorento" atšķirībā no citiem autoražotāju modeļiem līdz ar jauno paaudzi ir nevis samazināts, bet gan tieši palielināts savos gabarītos. Baltijā "Kia Sorento" tiek piedāvāts ar jau pazīstamo 2,2 litru dīzeļdzinēju, kas attīsta 200 ZS. Jaunais "Kia Sorento" maksā no 39 990 eiro.

Kia Soul EV

Foto: Publicitātes foto

"Kia Soul EV" ir ar vislielāko nobraucamo distanci nopērkamais elektromobilis Baltijā. Lietuvas "TopGear" žurnālam izdevies ar to nobraukt 230 kilometru bez atkārtotas uzlādes, kaut arī ražotājs solījis par 18 km mazāk (212 km). "Kia Soul EV" akumulatorus var uzlādēt no tradicionālās sadzīves elektroligzdas.

Kia Cee'd

Foto: Publicitātes foto

"Kia Cee'd" modelis šogad ieguvis atjauninājumu. Tam veiktas izmaiņas eksterjerā un interjerā, tomēr būtiskākos uzlabojumus skārusi tehnika – tagad šis modelis pieejams arī ar viena litra trīscilindru turbomotoru (atkarībā no versijas 100 vai 120 ZS), bet 1,6 litru dīzeļdzinējs tagad pieejams ar jaunu automātisko pārnesumkārbu. Jaunais "Kia Cee'd" būs jūsu par 13 990 eiro.

Škoda Superb

Foto: Publicitātes foto

Jūs zināt, kas ir vienīgais jaunās paaudzes "Škoda Superb" konkurents? Jūs neticēsiet – "Rolls-Royce Phantom"! "Škoda" ar pusmiljonu eiro vērto britu limuzīnu spēj konkurēt ne tikai ar plašo vietu aizmugurējiem pasažieriem, bet arī tas, cik zināms, ir vienīgais auto, neskaitot "Rolls-Royce", kam ir lietussargs priekšējās durvīs. "Superb" salīdzinājumā ar priekšteci ir ne tikai lielāks, bet arī vieglāks. Turbopūtes dīzeļdzinēji tam ir ar 120 līdz 190 zirgspēku jaudu, bet benzīna motoru cienītāji var iegūt arī 280 ZS versiju ar pilnpiedziņu. Cenu diapazons ir gana plašs – no 18 līdz 36 tūkstošiem eiro.

Nissan Juke Nismo RS

Foto: Publicitātes foto

Atjauninātais "Nissan Juke" apvidnieks ieguvis vēl niknāku versiju par jau pazīstamo "Nismo". Tagad tas ieguvis piebildi "RS", un tā 1,6 litru turbopūtes benzīna dzinējs attīsta 218 ZS. Sportiskais apvidnieks ir aprīkots ar "Recaro" sēdekļiem un pašbloķējoso diferenciāli versijā ar manuālo pārnesumkārbu. Automobiļa cena ir 27 160 eiro.

Nissan e-NV200 Evalia

Foto: Publicitātes foto

Šis ir vienīgais komercautomobilis, kas pieejams ar elektromotoru un septiņām sēdvietām. Turklāt trešā sēdekļu rinda ir izņemama, un tādējādi tiek iegūts ietilpīgāks bagāžas nodalījums. Visa elektropiedziņa šim mikroautobusam ir tāda pati kā "Nissan Leaf" elektromobilim. Bez atkārtotas uzlādes septiņvietīgais elektromobilis spējīgs nobraukt līdz 170 kilometru distanci, un ar ātro uzlādi tā akumulatorus par 80% var uzlādēt pusstundā. "Nissan e-NV200 Evalia" pasažieru versijas cena ir 37 510 eiro.

Peugeot 208

Foto: Publicitātes foto

Franču hečbeks savā dzīvescikla vidū piedzīvojis modernizāciju – ieguvis agresīvāka veidola priekšējo buferi un jauna dizaina lukturus. Visekonomiskākais dīzeļdzinējs ar 1,6 litru darba tilpumu, pēc ražotāja uzrādītajiem datiem, vidēji patērēšot tikai trīs litrus uz 100 kilometriem. Modernizētā "Peugeot 208" cena ir no 9952 eiro.

Seat Leon Cupra 280

Foto: Publicitātes foto

"Seat" markas faniem "Cupra" emblēma ir pazīstama jau no 1999. gada, kad no konveijera noripoja pirmais šīs modifikācijas spēkrats, kas bija visjaudīgākais "Seat" tobrīd. Jaunākā "Cupra" modifikācija ir uz "Seat Leon" bāzes un ir aprīkota ar divlitru turbopūtes benzīna dzinēju, kas attīsta 280 zirgspēku jaudu un kas ir sajūgts ar septiņpakāpju sekvenciālo pārnesumkārbu DSG. "Seat Leon Cupra 280" ir viens no visātrākājiem priekšpiedziņas automobiļiem pasaulē. Nirburgringas trases apli tas nobraucis ātrāk par astoņām minūtēm, tādējādi pārspējot pat tādus sportiskos auto kā "Audi R8", "Aston Martin DBS" un "BMW M3" (E92). Līdz 100 km/h spāņu hečbeks spēj paātrināties 5,8 sekundēs. Tā cena ir 28 237 eiro.

Toyota Avensis

Foto: Publicitātes foto

Šogad viens no vispopulārākajiem "Toyota" modeļiem ir ticis modernizēts. Tam ir jauna dizaina buferi un lukturi. Savukārt interjers papildināts ar jaunu astoņu collu ekrānu un "Touch 2" multimediju sistēmu. Tagad "Toyota Avensis" modelim ir pieejams BMW grupas 1,6 litru un divu dīzeļdzinējs ar attiecīgi 112 un 144 ZS. Atjauninātā "Toyota Avensis" modeļa cena ir no 18 350 eiro.

Toyota Auris

Foto: Publicitātes foto

Tāpat kā "Avensis", arī "Auris" modelis šogad ir modernizēts. Būtiskākais jaunums tam ir 1,2 litru turbopūtes benzīna dzinējs, kas attīsta 116 ZS. Tāpat automobilim pieejams ne tikai 1,4 litru dīzeļmotors (90 ZS), bet arī BMW grupas 1,6 litru dīzeļa agregāts ar 112 ZS. Vēl "Toyota Auris" ir pieejams hibrīda modifikācijā, kura apvieno 1,8 litru benzīna dzinēju un elektromotoru. Pēc ražotāja datiem, tāds vidēji patērē 3,5 litrus benzīna uz 100 km. "Toyota Auris", kas pieejams gan kā hečbeks, gan kā universālis, maksā no 14 850 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!