Foto: DELFI Aculiecinieks

Saskaņā ar OCTA apdrošināšanas nozares darbības rādītājiem kopējais šāgada pirmajā ceturksnī notikušo ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaits, par kuriem iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās, sasniedza 7 370, kas salīdzinājumā ar 2012. gada pirmo ceturksni pieaudzis par deviņiem procentiem, portālu "Delfi" informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojā (LTAB).

Vērojams arī iesniegto zaudējumu pieteikumu apjoma palielinājums un pieņemto lēmumu par apdrošināšanas atlīdzību izmaksām skaits. 2013. gada pirmajos trijos mēnešos kopsummā pieņemts 10 270 lēmumu par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu 6,6 miljoni latu, kas ir par 10,5% vairāk nekā analoģiskā periodā pērn.

Kā skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, tā kā šobrīd izmaksāto atlīdzību apjoms pieaug daudz straujāk nekā ienākumi, kuri gūti no pārdotajām OCTA polisēm, diemžēl pirmais ceturksnis OCTA nozarei ir ar lielāku negatīvu bilanci, nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī.

Apdrošināšanas atlīdzību izmaksas

Saistībā ar šāgada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem šī gada pirmajos trīs mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB iesniegti 10 250 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 15 % vairāk nekā 2012. gada pirmajos trijos mēnešos.

Par Latvijā notikušiem CSNg kopsummā pieņemts 9 330 lēmumu par kopējo atlīdzību summu 4 855 000 latu. Vairāk nekā puse lēmumu pieņemti par Rīgā notikušiem CSNg – 5 370, kopējai lēmumu summai sastādot 2 480 000 latu. Vidējās atlīdzības izmaksas lielums uz vienu apdrošināšanas gadījumu, šāgada pirmajā ceturksnī sastādīja 726 latus. Savukārt par 17% pieaudzis ārvalstīs izraisīto CSNg skaits, kas ietekmējis ne tikai vidējās atlīdzības apmēru, bet arī kopējos izmaksāto atlīdzību rādītājus 2013. gada pirmajos trīs mēnešos. Par ārvalstīs notikušiem CSNg, vidējās atlīdzības izmaksu lielums šāgada pirmajā ceturksnī sastādīja 2 044 latus, kas ir aptuveni 3,5 reizes vairāk, nekā izmaksu apmērs par Latvijā notikušiem CSNg.

Vislielākā atlīdzību summa tika izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu, kas kopā sastādīja 81% no kopējās atlīdzību summas. Tā kā transportlīdzekļu bojājumi veido vairāk nekā 80% no visām atlīdzībām, tad kopējo izmaksu pieaugumu, kurš šobrīd vērojams nozarē, būtiski ietekmē arī izmaksas par transportlīdzekļu bojāeju, kur vērojams pieaugums 26% apmērā un tuvojas viena miljona latu atzīmei.

Foto: Publicitātes attēli

"OCTA apdrošināšanas nozares pirmā ceturkšņa rādītāji liecina, ka pieaudzis kā kopējais CSNg skaits, tā arī apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits. Vērojams arī izmaksātās atlīdzības pieaugums par tādiem zaudējumu veidiem kā pārejoša darbnespēja, pensijas apgādājamajiem, VSAA pensijas, pabalsti invalīdiem un apgādājamajiem. Tādējādi tendence, kas ir vērojama pēdējos gados, ka personu atlīdzību izmaksu apmēri par CSNg cietušajai personai nodarītajiem zaudējumiem pieaug, liecina par sabiedrības informētības pieaugumu par zaudējumu veidiem, kas tiek atlīdzināti no OCTA," skaidro Stengrevics.

Saskaņā ar OCTA likumu, notiekot CSNg un personai zaudējot darbspējas, OCTA paredz atlīdzināt cietušai personai nesaņemtos ienākumus, ko persona būtu varējusi saņemt, ja turpinātu strādāt, un apgādnieka zaudējumu pensiju, ja CSNg iet bojā apgādnieks. Savukārt valsts iestādēm OCTA atlīdzina CSNg cietušai personai izmaksātos slimības pabalstus un invaliditātes pensijas, kā arī CSNg bojā gājušās personas apgādājamiem valsts izmaksātās apgādnieka zaudējuma pensijas un pabalstus.

Izmaksas no Garantiju fonda

Saistībā ar neapdrošinātu transportlīdzekļu izraisītiem CSNg, šāgada pirmajā ceturksnī no Garantijas fonda kopsummā izmaksāti 179 770 latu. Vidējās izmaksas lielums uz vienu apdrošināšanas gadījumu sastādīja 950 latu, veidojot nelielu palielinājumu piecu procentu apmērā, salīdzinot ar 2012. gada pirmajiem trim mēnešiem.

Vidējās izmaksas lieluma palielinājums galvenokārt saistīts ar ārvalstīs notikušiem CSNg. Vidējās izmaksas pieaugums par ārvalstīs notikušu CSNg vērojams 17% apmērā.

OCTA nozare pirmo ceturksni noslēdz ar zaudējumiem

2013. gada pirmajā ceturksnī apdrošināšanas atlīdzību izmaksas kopā sastādīja 5 118 760 latu, kas ir par 16% vairāk nekā 2012. gada pirmajā ceturksnī. Savukārt ienākumi, kuri gūti no pārdotajām OCTA polisēm, kopsummā sastādīja 6 881 010 latu, uzrādot ļoti nelielu pieauguma tendenci nepilnu piecu procentu apmērā.

"Tā kā ienākumi, kuri gūti no transportlīdzekļu apdrošināšanas, nespēj segt OCTA atlīdzību izmaksu apmērus, kā arī apdrošināšanas sabiedrību darbību nodrošināšanai nepieciešamos izdevumus, OCTA nozare kopumā vēl joprojām turpina strādāt ar zaudējumiem, noslēdzot pirmo ceturksni ar negatīvu bilanci gandrīz pusmiljonu latu apmērā," rezumē Stengrevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!