Kopš pagājušās vasaras vairāki logu mazgāšanas šķidrumu ražotāji, saskaņā ar jaunākajām vides un patērētāju drošības tendencēm, atsakās no košu krāsvielu pievienošanas. Tas ir viens no elementiem, kas raksturo vasaras logu mazgāšanas šķidrumu. Bet ko vēl citu to funkcionalitātē saskata cilvēks, kura ikdiena un vaļasprieks ir saistīts ar auto – rallists Kaspars Šimkus?

Šimkus īpašumā nonāca divi vasaras logu mazgāšanas šķidrumi: "Pitstop" un "Turtle Wax". Viens no faktoriem, kuru pazīstamais rallija braucējs izvērtēja,– lai tam nepiemistu spēcīgs spirta aromāts: "Tas ir arī galvenais raksturlielums, pēc kura logu mazgāšanas šķidrumu izvēlamies rallija laikā – lai tam nepiemistu specīgs spirta aromāts, jo tas mēdz traucēt. Tomēr parasti pirms rallija priekšējais stikls ir apstrādāts ar vasku, lai lietus un ūdens pats no sevis notecētu, neapgrūtinot braukšanu. Bet, protams, iebraucot dubļos vai peļķē, logu mazgāšanas šķidrums tiek lietots." Tomēr vasaras vējstiklu šķidrumu sastāvā spirts ir ļoti mazā koncentrācijā, un jo sevišķi – ja tas ir augstvērtīgs – smaržvielas nav nepieciešamas.

Galvenie faktori, kuriem Šimkus pievērš uzmanību, izvēloties logu mazgāšanas šķidrumu, ir tā cena un ražošanas vieta – vai izcelsmes valsts ir Latvija. Testa rezultātā rallists priekšroku deva "Turtle Wax" šķidrumam vairāku iemeslu dēļ: lai arī tas nav lētākais logu mazgāšanas šķidrums, tomēr tā aromāts un putošanas īpašības nav tik intensīvas. Papildus tam rallists novērtēja "Turtle Wax" logu mazgāšanas šķidruma īpašību iztīrīt mazgāšanas sistēmu no kaļķa nogulsnēm, kas nereti veidojas cieta ūdens rezultātā.

Nozīmīgs faktors, pēc kura izvērtēt logu mazgāšanas šķidrumu, ir arī tā krāsa. Vasarā rozā un ziemā zils – tāds vēl pavisam nesen bija plaši pieņemtais un autobraucēju iecienītais vējstiklu "krāsu dalījums". Taču patiesībā vējstiklu šķidruma krāsai nav ne mazākās ietekmes uz tā mazgājošajām, pretsasalšanas vai smaržas īpašībām. Tā ir gluži parasta sintētiskas izcelsmes krāsviela, kas parasti tiek pievienota mārketinga apsvērumu dēļ. Kā ikviens ķīmisks komponents, arī krāsviela nonāk vidē un ieelpoto tvaiku veidā arī cilvēka organismā. Lai gan vējstiklu šķidrumu sastāvdaļas ir pārbaudītas un sertificētas, labāk iztikt bez krāsvielas vai ar minimālu tās piedevu.

Konkurss lasītājiem. Starp pareizi atbildējušiem tiks izlozēts "Turtle Wax" vasaras logu mazgāšanas škidrums un virsbūves šampūns.
$quiz_address = "raimonds.zandovskis@delfi.lv"; $subject = "Logi $A"; include "/www/htdocs/auto/includes/articleincludes/formstart.inc"; ?>
Kāda ir minimālā temperatūra, pie kuras Turtle Wax vasaras logu mazgāšanas šķidrums darbojas?
-2*C;
-5*C
+1*C
include "/www/htdocs/auto/includes/articleincludes/formend.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!