Foto: Publicitātes attēli
Jau šīgada jūlijā Dubaijā darbu uzsāks pirmie lidojošie taksometri, kas aprīkoti ar bezpilota sistēmu. Par gaidāmo jaunievedumu paziņojis emirātu transporta ministrs Matars al Tajers, vēsta aģentūra "Associated Press".

Vienvietīgo bezpilota taksometru izstrādājusi ķīniešu kompānija "EHang". Aparāts sver 250 kilogramu un spēj pārvadāt līdz 100 kilogramu kravu. Tas aprīkots ar sešiem elektromotoriem, kuri attīsta 106 kW jaudu un enerģiju iegūst no 14,4 kWh litija jonu akumulatoru komplekta.

Bez atkārtotas akumulatoru uzlādes bezpilota taksometrs spēj nolidot līdz 50 kilometru distanci jeb aptuveni 23 minūtes. Vidējais tā pārvietošanās ātrums būs 100 km/h, bet maksimāli tas spēs sasniegt 160 km/h. Akumulatoru pilnīgai uzlādei būs nepieciešamas divas līdz trīs stundas laika.

Bezpilota taksometra salonā ir skārienjutīgs ekrāns, kurā pasažieris var norādīt savu vēlamo lidojuma galamērķi. Autopilota sistēma izvēlēsies tika iepriekš ieprogrammētus maršrutus. Lai arī pašā taksometrā nebūs vadītāja, tie tiks uzraudzīti no vadības centra.

Dubaijas varasiestādes lēš, ka ap 2030. gadu visi transporta pārvadājumi pilsētā notiks ar bezpilota aparātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!