Amerikāņu koncerns "General Motors" (GM) strādā pie jaunas automobiļu motoru sistēmas "Dynamic Skip Fire" (DSF), kas ļaus spēkrata degvielas patēriņu samazināt par 15 procentiem. Jaunā sistēma tiek izstrādāta sadarbībā ar dažādiem GM partneriem, kuros amerikāņu koncerns investē ne mazums finanšu līdzekļu.

GM ar saviem partneriem, īpaši "Tula Technology", pie DSF sistēmas strādā no 2012. gada. Šī sistēma ir daļa no iekšdedzes motora un transmisijas elektroniskās vadības programmas. DSF sistēmā programmatūra reālā laikā kalkulē un variē cilindru aizdedzes kārtību. Tādējādi sistēma ļauj taupīt degvielu dažādos braukšanas režīmos.

Atšķirībā no šobrīd industrijā izmantotajiem iekšdedzes dzinējiem, kuriem ir fiksēta cilindru aizdedzes kārtība, DSF tehnoloģija pastāvīgi šo kārtību maina, tādējādi nodrošinot ne tikai nepieciešamo vilkmi, bet arī zemu vibrāciju līmeni.

Saskaņā ar līdz šim veiktajiem pētījumiem DSF efektu dod motoriem ar vismaz četriem cilindriem un sniegt 15 procentu degvielas ekonomiju salīdzinājumā ar tādu pašu dzinēju, kuram šādas sistēmas nav.

GM tuvākajā nākotnē plāno tamlīdzīgu tehnoloģiju ieviest arī savos sērijveida automobiļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!