Sākums visām attiecībām parasti ir ļoti skaists – saprašanās no pusvārda, vēlme izprast otru cilvēku, pielāgoties. Tomēr ar laiku rodas nesaskaņas un it kā no nelieliem sīkumiem attiecībās rodas arvien lielāka plaisa – un tāda veidojas ne tikai starp pāriem, bet arī draudzenēm savā starpā, ģimenes locekļu vidū.

Mēs paši mēdzam ievērot, ka sadusmojamies par sīkumiem, ka lūpu uzmetam ilgāk nekā vajadzētu, ka nespējam pirmie spert soli pretī izlīgumam vai vienkārši sarunai, lai noskaidrotu, kā īsti ir, un tā plaisa attiecībās kļūst vēl lielāka. Kas ir tās īpašības vai izjūtas, kuru dēļ mēs paši varam sabojāt labas attiecības.

Psiholoģe Ieva Leitholde-Lejstrauta skaidro: "Ja mēs nopērkam gardum gardo augli un tikai skatāmies uz viņu, tas agri vai vēlu sabojāsies, jo auglis ir paredzēts, lai viņu notiesātu ar patiesu baudu. Arī attiecības ir tāds pats skaists auglis - salds, patīkams, aromātisks, - bet, kas tad viņas bojā? Manuprāt, lielākā kļūda, ko pieļauj cilvēki, uzturot attiecības, ir rūgtuma norīšana, respektīvi, aizvainojums, kurš kādreiz ir bijis, bet nav ticis izrunāts, jo ir taču vieglāk aizbildināties ar laika trūkumu, nogurumu, darbiem, jeb ko, lai tikai nejundītu un nejustu rūgtuma garšu, vai arī lielo kamolu, kurš kādreiz ar mokām ir ticis norīts.

Veidojot un uzturot jebkura veida attiecības, vai tās ir pāra, vai vienkārši draudzība, galvenā veiksmes atslēga ir savstarpēja komunikācija, kopā būšana, turklāt ne tikai jaukajos, bet arī ne tik jaukajos brīžos.

Ir grūti saņemties un sākt runāt par kāda veida aizvainojumu, bet ja nesāksi runāt, tad otrs nekad nesapratīs, kas ir noticis. Ja cilvēkam piemistu spēja redzēt, kas notiek otrā cilvēkā, aizvainojumu un apvainošanās nepastāvētu. Ja draugs ir ko nelāgu nodarījis, kas draudzenei ir nepaticis, tad draudzenei ir par to jāstāsta, citādāk draugs par savu izpļauto muļķību ir jau sen aizmirsis, un nevar saprast, par ko tas otrs tā "pūķojās"."

Tāpat arī psiholoģe atgādina mūžseno teicienu: "Nedari otram to, ko negribētu, lai dara tev!" Šo teicienu atceroties, ir iespējams saglabāt labas attiecības ar otru cilvēku.

"Esiet mākslinieki, skulptori, veidojiet savas attiecības uz patiesumu un mīlestību, un neaizmirstiet, ka cilvēkam ir dota valoda, savukārt valoda ir jāizmanto, lai veidotu veiksmīgu, patīkamu komunikāciju, pie reizes padaloties ar tām lietām, kas otrā patīk, ļoti patīk, uzbudina un rada patiesu baudu," aicina psiholoģe.

"Runājiet par šīm lietām, jo otrā cilvēkā tas rada pozitīvas emocijas, un tas liek domāt, ka šim cilvēkam es esmu svarīgs, dārgs un mīļš. Lai beigās nesanāk tā, ka labāk šo cilvēku neredzēt, jo viņš man tik daudz ir darījis pāri! Lai arī vienkārši nav izrunāts patīkamais un nepatīkamais arī. Klusēšana savā starpā ir tā, kas rada plaisu."

Pieteikties uz konsultāciju pie psiholoģes Ievas Leitholdes-Lejstrautas var pa telefonu: 29677226 vai e-pastu ieva_leith@inbox.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!