Foto: LETA

"Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekojamo zemju platību palielināšanā šogad plāno ieguldīt piecus miljonus eiro, iepērkot gan mežus, gan apmežojamas teritorijas, informēja uzņēmumā.

"LVM ir mērķis palielināt apsaimniekojamo zemju platību, tādēļ 2024.gadā tam ir plānots atvēlēt piecus miljonus eiro," pauda kompānijas pārstāvji, piebilstot, ka kopumā 25 gadu darbības laikā LVM ir iegādājusies vairāk nekā 14 000 hektāru zemes, tostarp 2023.gadā - 188 hektārus, 2022.gadā - 161 hektāru, bet 2021.gadā - 341 hektāru.

Kompānijas pārstāvji skaidroja, ka LVM iepērk zemi no privātpersonām un juridiskajām personām. LVM meža zemi iepērk kopš 2007.gada. Tostarp kompānija pērk arī tādas zemes, uz kurām meža nav, taču izšķirošais lēmumam iegādāties šādu zemi ir, lai, atbilstoši teritorijas plānojumam tās drīkstētu apmežot.

LVM noteikumi mežu vērtēšanai ir vienādi visā Latvijas teritorijā, proti, nav atšķirības, vai īpašums atrodas Kurzemē, Latgalē, tuvu lielām pilsētām vai kaut kur dziļāk novadu pagastos. LVM neiepērk tādus īpašumus, kuri atrodas rezervātos un nacionālos parkos, jo par teritorijām šajos apvidos atbild Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, taču vienīgais izņēmums ir Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts. Savukārt mežu teritorijas, kas atrodas dabas liegumos, dabas parkos vai mikroliegumos katrā gadījumā tiek vērtētas individuāli.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 625,99 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220 770 miljoniem eiro.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!