ASV kompānija "Ruesch International Inc." vērsusies ar prasību Rīgas apgabaltiesā, lai no šā gada sākumā par likvidējamu atzītās AS "Ogres komercbanka" piedzītu pēc Ģenerālprokuratūras lūguma 2002.gadā kredītiestādē uzņēmuma "Horton Business Ltd" kontā "iesaldēto" naudu - 0,4 miljonus ASV dolāru.
Prasības pieteikumā lūgts piedzīt kontā bijušos 485 678 ASV dolārus (271 494 latus) un arī likumiskos procentus par 36 mēnešiem jeb trim gadiem, kuru laikā prasītājam nav bijis iespējams ar naudu rīkoties - 87 422 ASV dolārus jeb 48 868 latus. Kopumā no bankas lūgts piedzīt 573 100 ASV dolārus jeb 320 636 latus.

Tieši finanšu pakalpojumu sniedzējs "Ruesch International Inc." 2002.gada maija beigās pārskatījis naudu "Horton Business Ltd" rēķinā "Ogres komercbankā". Tā kā nauda pārskaitīta no "Ruesch International Inc." kontiem, tā uzskatāma par kompānijas īpašumu.

Prasības pieteikumā norādīts, ka 2002.gada jūnijā ASV Justīcijas departaments pieņēmis lēmumu par aresta noteikšanu 485 678 ASV dolāriem. Šis lēmums ticis nosūtīts Latvijas Ģenerālprokuratūrai, un tā pieņēmusi lēmumu par "Horton Business Ltd" rēķinos "Ogres komercbankā" esošās naudas arestu.

Tā paša gada augustā "Ogres komercbanka" esot saņēmusi prokurora lēmumu par 485 678 ASV dolāru atgriešanu "Ruesch International Inc.", taču lēmums nav izpildīts, norādīts prasībā. Šī iemesla dēļ 2003.gadā prokuratūrā pieņemts jauns lēmums, paredzot, ka nauda, kas atradusies konkrētā rēķinā bankā, ir jāpārskaita atpakaļ "Ruesch International Inc." rēķinā.

Pati banka paziņojusi, ka "Horton Business Ltd" kontā ir iepriekšminētā naudas summa un banka ir saņēmusi arī rīkojumus pārskaitīt naudu trim citām kompānijām. "Ogres komercbanka" norādījusi, ka tās rīcībā nav skaidru rīkojumu par rīcību ar 485 678 ASV dolāriem un tā uzskata par neiespējamu izpildīt prokurora lēmumu.

Saņemot šādu informāciju, "Ruesch International Inc." lūgusi "Ogres komercbanku" pārskaitīt naudu tās rēķinā. Tāpat veikti citi pasākumi, lai naudu atgūtu, taču tas neesot izdevies un nauda joprojām atrodoties "Ogres komercbankas" rīcībā. Līdz ar to iesniegta prasība tiesā.

"Ogres komercbanka" pret to vērsto prasību uzskata par nepamatotu, secināms no tās sniegtajiem paskaidrojumiem. Banka norādījusi, ka pildījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru prokuratūras lēmumus.

Pēc prokuratūras lūguma arī "iesaldēti" "Horton Business Ltd" līdzekļi. Tāpat pildīts prokuratūras rīkojums atturēties no darījumiem ar konkrētajā kontā esošo naudu, kā tas bijis paredzēts likumā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, un konts bloķēts, un pēc tam naudas līdzekļiem noteikts arests. Naudas arests neesot atcelts.

"Ogres komercbanka" arī norādījusi, ka tai nav tiesību bez klienta uzdevuma rīkoties ar šī klienta kontā esošajiem naudas līdzekļiem.

Rīgas apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska sacīja, ka tiesa "Ruesch International Inc." prasību bija plānojusi izskatīt šodien, taču lietas izskatīšana atlikta līdz 20.septembrim, jo uz tiesas sēdi nebija ieradies prasītāja pārstāvis. Tāpat pienācīgā kārtībā par šodien paredzēto tiesas sēdi neesot informēta trešā persona šajā lietā - Ģenerālprokuratūra.

Iepriekš trešās personas statusā "Ruesch International Inc." prasības lietā bijusi pieaicināta arī "Horton Business Ltd", taču prasība grozīta un prasītājs lūdzis "Horton Business Ltd" pieaicināt lietā kā atbildētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!