Viļņas apgabaltiesa savā spriedumā, kur skatīta Lietuvas aviokompānijas "FlyLAL" prasība pret Latvijas aviokompāniju "air Baltic" un starptautisko lidostu "Rīgu", ir ne tikai arestējusi abu uzņēmumu īpašumus, bet arī liegusi lidostai dot atlaides "air Baltic" un aviokompānijai tās pieņemt.

Par to piektdien, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņoja Latvijas TV raidījums "Panorāma".

Tāpat, atsaucoties uz neoficiālām ziņām, "Panorāma" norāda, ka līdzīgi kā pārējie, jau zināmie, tiesas sprieduma aspekti, arī šo Latvija uztvērusi ar neizpratni. Tā kā par atlaižu piemērošanu lemj valdība, tad aizliegums lidostai "Rīga" piemērot atlaides, bet "air Baltic" tās pieņemt - ir bezjēdzīgs.

Arī iepriekš Latvija un Latvijas tiesību eksperti Viļņas apgabaltiesas spriedumu ir atzinuši par neizprotamu. Lai patiešām uzliktu arestu abu kompāniju īpašumiem, "FlyLAL" vēl būs jāvēršas Latvijas tiesu instancēs. Un tikai tad Lietuvas aviokompānija, pozitīva sprieduma gadījumā, varēs doties pie Latvijas tiesu izpildītājiem, kuriem tad būs tiesības arestēt lidostas "Rīga" un "air Baltic" īpašumus Latvijā. Neizpratni rada arī fakts, ka uz tiesu nav bijusi uzaicināta Latvijas puse, līdz ar to spriedums pasludināts bez atbildētāju klātbūtnes.

Turklāt faktu par negodīgas konkurences dēļ ciestiem zaudējumiem ir grūti pierādīt - vēl sarežģītāk to konkrētu apjomu naudas izteiksmē.

"Panorāma" gan norāda, ka arī Lietuvā šis strīds ir ieguvis ievērību medijos, un tur sabiedrība atbalsta savas valsts aviokompāniju, atzīstot tās argumentus, ka "air Baltic" realizē negodīgu konkurenci.

Tiesa, "air Baltic" jau trešdien iesniedza pretprasību, pieprasot pārskatīt "FlyLAL" pieprasījumu un Viļņas apgabaltiesas spriedumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!