Jaunajai masīvkoksnes šūnu materiāla "DendroLight" ražotnei vajadzētu nodrošināt augstu ieguldītā kapitāla atdevi un konkurēt pasaules tirgos, piektdien uzņēmuma SIA "Dendrolight" ražotnes atklāšanā uzņēmējiem vēlēja sanākušās amatpersonas.

Pēc Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga teiktā, ražotne ir spilgts sekmīgas publiskās un privātās partnerības piemērs - ražotnes tapšanā spēkus apvienojusi privātā kapitālsabiedrība SIA "Dendrolight Latvija", Ventspils brīvostas pārvalde, kas uzbūvējusi un nodrošina uzņēmumam iespēju nomāt jaunas, unikālajai ražotnei piemērotas telpas un nepieciešamo infrastruktūru, Ventspils pilsētas pašvaldība, kas izbūvēja nepieciešamo publisko infrastruktūru, Latvijas Hipotēku un zemes banka, kas projektu kreditēja, un valsts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras personā, ar kuras starpniecību saņemts Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums iekārtu iegādei.

Lembergs uzteica uzņēmēja Jāņa Vašuka uzņēmību un uzdrošināšanos īstenot ieceri.

Ļoti cildinošus vārdus ražotnei Ventspilī veltīja kokapstrādes iekārtu ražotāja "Weinig", kas piegādāja pusi no Ventspils ražotnes iekārtām, pārstāvis Aloiss Eimansbergers: "Es esmu 25 gadus biznesā, un tas, ko es šeit redzu, un tas, ko jūs šeit redzat, ir iekļaujams starp "Top 10" uzņēmumiem pasaulē. Tas paveikts ar perfektu plānošanu, ar sadarbību starp visam pusēm."

Savukārt Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) pauda gandarījumu, ka Ventspilī ir tapusi pasaulē unikāla ražotne un Latvija ir parādījusi, ka spēj būt priekšā Baltijai, Eiropai un arī pasaulei. Daudze sacīja, ka uzskata šīs ražotnes izveidi par pierādījumu tam, ka krīze ir iespēju laiks. Daudze novēlēja, lai jaunās ražotnes darba rezultāti pārspētu šā brīža pārdrošākās cerības.

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī Austrijas vēstniece Latvijā Hermīne Popellere, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols, "DendroLight" materiāla izgudrotājs Johans Bergers, Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš un citi viesi.

"DendroLight" masīvkoka šūnu plate ir unikāls materiāls ar ārkārtīgi augstu tirgus potenciālu, uzsver uzņēmums. Uzņēmumā ir četras ražošanas līnijas - ēvelēšanas, optimizācijas, presēšanas un lentzāģa līnija. Ēvelēšanas līnija spēj apstrādāt 120 metrus koksnes minūtē.

Savu produkciju uzņēmums "Dendrolight Latvija" plāno realizēt sākotnēji Eiropas valstīs - Austrijā, Vācijā, Itālijā, Francijā, Lielbritānijā, bet ja būs interese - arī Latvijā. Izejmateriālus uzņēmums masīvkoka šūnu materiāla izgatavošanai iepirks no vietējām zāģētavām Latvijā, līdz ar to netieši radot jaunas darba vietas. Lai arī materiāls nav lēts, tas ir ekoloģisks, viegls, ar labiem siltumizolācijas rādītajiem un, kas ir ne mazāk svarīgi - izturīgs.

Šā gada 18.februārī SIA "Dendrolight Latvija" parakstīja trīspusējo līgumu ar Latvijas investīciju un attīstības aģentūru un Ventspils brīvostas pārvaldi par 3 miljonu latu līdzfinansējuma piešķiršanu projekta īstenošanai. Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalsts sedz apmēram 15% no projekta kopējām investīcijām, un saņemtie līdzekļi novirzīti iekārtu iegādes izdevumu segšanai.

Uzņēmums plāno nodarbināt līdz 70 cilvēkiem. Netieši ar darbu tiks nodrošināti arī daudzi koksnes pirmapstrādē strādājošie, transporta uzņēmumu darbinieki, u.c. apkalpojošā sfērā strādājošie Ventspils pilsētas iedzīvotāji.

Tiek lēsts, ka "Dendrolight Latvija" darbības sākšana vienai no Latvijas galvenajām eksporta nozarēm eksporta apjomu varētu palielināt pat par 5 līdz 7% gadā. Sākotnēji uzņēmums plāno ražot trīs veidu produktus. Masīvkoksnes šūnu materiāla vidējo kārtu varēs izmantot plašu ražotāji, kuri tālāk šo produktu paši apstrādās, aplīmējot to ar dažādiem materiāliem. "Dendrolight" trīskāršā plate paredzēta mēbeļu ražotājiem. Uzņēmums plāno izgatavot arī durvju plates.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!