Foto: DELFI
Pagājušajā gadā tika novērotas pozitīvas tendences viesnīcu tirgus segmentā, pateicoties tūristu pieaugumam visās trīs Baltijas valstīs. Sagaidāms, ka šogad vairāki starptautiski viesnīcu tīkli varētu paplašināties vai ienākt Baltijas valstu tirgū, trešdien preses konferencē sacīja starptautiskās nekustamo īpašumu kompānijas "Colliers International" partneris un rīkotājdirektors Latvijā Deniss Kairāns.

Lielākais notikums viesnīcu tirgus segmentā pērn bija noslēgtais partnerattiecību līgums starp "Rezidor Hotel Group" un nekustamo īpašumu attīstītāju "Linstow" par desmit "Reval Hotel" viesnīcu pārvaldīšanu Baltijā un Krievijā.

"Vairāki viesnīcu tīkli ir paziņojuši par savas darbības paplašināšanu vai ienākšanu Baltijas valstīs, piemēram, skandināvu tīkls "Choice" vēlas paplašināties un jau risina sarunas par viesnīcu pārņemšanu Baltijā. Arī uzņēmējs Guntis Rāvis paziņojis par plāniem ēku kompleksu Raiņa bulvārī 6 Rīgā pārbūvēt par viesnīcu," sacīja Kairāns.

Viņš piebilda, ka visi tie starptautiskie viesnīcu tīkli, piemēram, "Hilton", "Hyatt", "Sheraton" un "Marriott", kuri savulaik paziņojuši par plāniem ienākt Rīgā, šos plānus nav atmetuši. "Ir zināms, ka ar atsevišķām ķēdēm jau notiek pārrunas," piebilda Kairāns.

Prognozējot viesnīcu tirgus attīstības tendences 2011.gadam, "Colliers International" paredz pieprasījuma pieaugumu. Tūrisma nozari būtiski ietekmēs lidostas "Rīga" darbības rādītāji, kā arī plānotā aviokompāniju "Wizz Air" un "Ryanair" ienākšana Viļņas lidostā, kas piesaistīs aptuveni 120 000 papildu tūristus gadā.

"Neskatoties uz pozitīvajām tendencēm viesnīcu tirgus segmentā, kā arī tūristu skaita pieaugumu Latvijā, 2010.gadā cenas par viesnīcu istabiņām nav pieaugušas un saglabājušās 2009.gada līmenī. 2011.gadā viesnīcām jāsāk domāt par cenu paaugstināšanu, jo Rīgā tās ir viszemākās reģionā," uzskata Kairāns.

Pēc "Colliers International" datiem, Rīgā ir 60 sertificētu viesnīcu un visvairāk ir trīszvaigžņu viesnīcu. Nedaudz vairāk sertificētu viesnīcu ir Viļņā, bet Tallinā to ir nedaudz vairāk par 20. "Tas ir tāpēc, ka aptuveni 50% Tallinas viesnīcu nesertificējas," skaidroja Kairāns.

Viņš uzskata, ka Rīgai vēl ir liels izaugsmes potenciāls, jo pilsētā trūkst starptautisku viesnīcu ķēžu un arī pēc numuru skaita Rīga atpaliek no Tallinas, kur ir aptuveni 6000 sertificētu un nesertificētu viesnīcu numuru. Rīgā tādu ir tikai 4600.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!