Foto: PantherMedia/Scanpix
61% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem atzīst, ka svarīgākais Latvijas ilgtermiņa attīstības pamatnosacījums uzņēmējdarbības kontekstā ir laba darba vide un rūpes par darbinieku, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras “TNS Latvia” 2011. gada maijā veiktais pētījums.

Arī prasme mērķtiecīgi plānot uzņēmuma darbību ilgtermiņā ir būtisks ilgtspējas nosacījums, pēc aptaujāto domām. Vairāk kā puse (57%) aptaujāto pauž viedokli, ka tie uzņēmumi, kas ievieš un darbojas saskaņā ar savu ilgtermiņa stratēģiju, sniedz savu ieguldījumu valsts izaugsmē.

Kā trešais svarīgākais uzņēmējdarbības ieguldījums Latvijas ilgtermiņa attīstībā tiek minēta peļņa – 47% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju uzskata, ka valsts attīstību sekmē tieši tie uzņēmumi, kas darbojas ar peļņu. Bet gandrīz puse (42%) aptaujāto iedzīvotāju pauž viedokli, ka godīga nodokļu nomaksa ir faktors, kas sekmē Latvijas attīstību ilgtermiņā.

Tajā pašā laikā jānorāda, ka tikai piektdaļa (21%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kā svarīgu uzņēmuma darbības aspektu min to, ka uzņēmums ievēro pircēju un patērētāju intereses, bet godīgas konkurences principu ievērošanu un godīgumu un atklātību pret saviem klientiem kā būtisku vērtē 16% aptaujas dalībnieku. Par mazāk svarīgiem uzņēmumu darbības aspektiem valsts ilgtermiņa attīstības kontekstā aptaujātie uzskata, piemēram, sabiedrības informēšanu par savu darbību, atbildību pret apkārtējo vidi, atbalstu labdarībai un citiem sabiedrībai nozīmīgiem pasākumiem.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle vērtē: „Darba devēji katru dienu strādā roku rokā ar saviem darbiniekiem, jo darbinieki palīdz sasniegtu uzņēmuma stratēģiskos mērķus. Investējot darba vidē un darbiniekos uzņēmums investē ilgtspējā, kā arī Latvijas valstī kopumā.”

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers norāda: „Iniciējot un īstenojot projektu “Ilgtspējas indekss”, vēlējāmies vērst uzmanību uzņēmumu darbības aspektiem, kas saistās ar ilgtspējīgu saimniekošanu – darba vidi, ilgtermiņa stratēģiju, tirgus attiecībām, sadarbību ar sabiedrību, ietekmi uz vidi. Aptaujas dati atklāj, ka arī iedzīvotāji augstu novērtē uzņēmumu ieguldījumu darba vides sakārtošanā. Es domāju, ka katrs no mums vēlas savu darba laiku pavadīt uzņēmumā, kas rūpējas par saviem darbiniekiem, un jāatzīst, ka labākie rezultāti indeksā ir tiem uzņēmumiem, kuros darbojas arodbiedrības.”

“TNS Latvia” valdes priekšsēdētāja Ginta Krivma komentē: „Latvijas ekonomiski aktīvo – tātad Latvijas šodienu un rītdienu veidojošo iedzīvotāju – viedokļi liecina, ka Latvijas ilgtspējīgas attīstības pamatā līdz ar uzņēmumu rūpēm par saviem darbiniekiem un kvalitatīvu darba vidi kā sekmīgu biznesu veicinošiem aspektiem, ir godīga un pelnoša uzņēmējdarbība. Katram tālredzīgam Latvijas uzņēmējam, kam rūp sava biznesa un savas valsts attīstība ilgtermiņā, šie aspekti jāsaglabā ar nozīmīgu vietu savu darāmo darbu sarakstā.”

Pētījumu veica tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūra “TNS Latvia” laikā no 2011.gada 3. līdz 5.maijam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!