Foto: Publicitātes attēli
Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) apstiprinājis 26 miljardus eiro (18,2 miljardi latu) liela aizdevuma piešķiršanu Portugālei.

Aizdevums uz trīs gadiem ir daļa no Eiropas Savienības (ES) sniegtās finanšu palīdzības Portugālei.

SVF paziņojumā teikts, ka nekavējoties Portugālei būs pieejami 6,1 miljards eiro (4,3 miljardi latu), kas dos iespēju brīvāk aizņemties tirgos, līdz tā īstenos politiku, lai valsts ekonomika atkoptos.

ES finanšu ministri pirmdien vienprātīgi piekrita piešķirt Portugālei aizdevumu uz trim gadiem 78 miljardu eiro (55 miljardu latu) apmērā no ES un SVF.

Kopumā Portugāle no SVF šogad saņems 12,6 miljardus eiro (8,9 miljardi latu), bet ES palīdzība būs 25,2 miljardus eiro (17,7 miljardi latu) liela.

Portugāle aprīlī bija spiesta lūgt starptautisku aizdevumu, kad Žozē Sokratiša valdība atkāpās un Portugāles taupības pasākumu ceturtās kārtas noraidīšana sadārdzināja tās aizņemšanās iespējas.

Portugāle agrāk plānoja samazināt budžeta deficītu līdz 4,6% no IKP šogad, 3,0% no IKP 2012.gadā un 2,0% no IKP 2013.gadā. Šo mērķu sasniegšanas iespējamība tika apšaubīta, kas nacionālais statistikas birojs aprīlī paziņoja, ka budžeta deficīts 2010.gadā bijis 9,1% no IKP - virs valdības plānotajiem 7,3%.

ES noteikumi paredz, ka dalībvalstīm jāsaglabā budžeta deficīts ne lielāks par 3,0% no IKP.

Portugāles valsts parāds ir 160,4 miljardi eiro (112,7 miljardi latu) jeb 93% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!