Foto: Publicitātes foto
2011.gada pirmajā ceturksnī metālapstrādes un metālu tirdzniecības AS "Severstaļlat" konsolidētais apgrozījums salīdzinājumā ar 2010.gada pirmo ceturksni ir palielinājies par 53% un sasniedzis 37 miljonus latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Severstaļlat" pārstāve Olga Ņesterova.

Uzņēmuma tīrā peļņa pirmajā ceturksnī ir 1,5 miljoni latu, bet EBITDA (peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) rentabilitāte divas reizes pārsniegusi plānoto rādītāju. Savukārt pagājušā gada sākumā uzņēmums pirmos trīs mēnešus strādāja ar 72 000 latu zaudējumiem.

"Severstaļlat" turpina strādāt ar mērķi paaugstināt uzņēmuma rentabilitāti un palielināt paaugstinātas pievienotās vērtības produkcijas pārdošanas apjomus, skaidroja Ņesterova. Tieši šāda veida produkcija ir gan metinātās plānsienu caurules, kuras tiek ražotas "Severstaļlat" rūpnīcās Latvijā un Polijā, gan plakano velmējumu produkcija, kas tiek apstrādāta servisa centrā Rīgā.

2011.gada pirmajā ceturksnī "Severstaļlat" konsolidētais pārstrādes apjoms jau sasniedzis 42 000 tonnu, kas 1,5 reizes pārsniedz pagājušā gada pirmo trīs mēnešu metāla pārstrādes apjomu.

"Pašlaik pastāvīgi nodrošinām ar savu produkciju vairāku valstu tirgus un varam diezgan operatīvi novirzīt pārdošanas apjomu daļu tieši uz tiem tirgiem, kas mums šķiet interesantāki no peļņas aspekta. Salīdzinot šo gadu ar iepriekšējo gadu, redzams, ka pirmajā ceturksnī mūsu realizācijas apjoms Baltijas valstīs ir samazinājies par 5%, toties uz Somiju uz Zviedriju nosūtītās produkcijas apjoms ir palielinājies vairāk nekā par 50%. Laikā, kad Baltijas valstu klienti ceturkšņa beigās ārkārtīgi piesardzīgi veica pirkumus sakarā ar ražotāju cenu nenoteiktību, Ziemeļeiropas un Centrāleiropas klienti, kas galvenokārt pērk mūsu servisa centrā pārstrādāto produkciju, pozitīvi uztvēra jaunās cenas," skaidro AS "Severstaļlat" tirdzniecības direktors Timurs Judičevs.

Salīdzinājumā ar 2010.gada pirmo ceturksni uzņēmuma konsolidētais pārdošanas apjoms tonnās ir palielinājies par 14%, tas pieaudzis arī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni. Joprojām galvenie realizācijas tirgi ir Ziemeļeiropas un Centrāleiropas valstis.

Salīdzinot 2010.gada un 2011.gada pirmā ceturkšņa rezultātus, šogad lielākais "Severstaļlat" piegāžu apjoma pieaugums vērojams virzienā uz Somijas, Zviedrijas un Čehijas, kā arī Lietuvas tirgiem. Patlaban Latvijā pārdotās produkcijas apjoms veido tikai 9% no kopējā realizācijas apjoma, informēja Ņesterova.

Viņa piebilda, ka saskaņā ar tirgus analīzes aģentūras "Steel Business Briefing" datiem 2010.gadā karsti velmētā ruļļa vidējā cena Centrāleiropas un Ziemeļeiropas valstu iekšējā tirgū tikai sāka atgūt iepriekšējo līmeni un pirmā ceturkšņa laikā palielinājās no 430 līdz 600 eiro par tonnu (no 301 līdz 420 latiem)).

2011.gada pirmajā ceturksnī šī materiāla cena sākotnēji bija 570 eiro (399 lati) par tonnu, tomēr, sasniedzot maksimumu perioda vidū, perioda beigās atkal pazeminājās – līdz 610 eiro (427 lati) par tonnu. Patlaban karsti velmētā ruļļa vidējā cena Centrāleiropas un Ziemeļeiropas valstu iekšējā tirgū sasniedz 575 līdz 610 eiro (no 402,5 līdz 427 latiem) par tonnu.

Jau ziņots, ka 2010.gadā metālapstrādes un metālu tirdzniecības uzņēmuma AS "Severstaļlat" konsolidētais apgrozījums sasniedzis 118,6 miljonus latu, bet uzņēmuma tīrā peļņa ir 2,7 miljoni latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Severstaļlat" pārstāve Olga Ņesterova.

2010.gadā "Severstaļlat" konsolidētais apgrozījums ir palielinājies vairāk nekā 1,5 reizes un sasniedzis 118,6 miljonus latu (168,7 miljonus eiro), savukārt 2009.gadā uzņēmuma konsolidētais apgrozījums sasniedza 75,7 miljonus latu (107,8 miljonus eiro).

2009.gadā uzņēmums strādāja ar konsolidētajiem zaudējumiem 19,9 miljonu latu (28,3 miljonu eiro) apmērā, bet 2010.gadā AS "Severstaļlat" guvusi tīro peļņu 2,7 miljonu latu (3,9 miljonu eiro) apmērā. Atbilstoši 2010.gada rezultātiem EBITDA rentabilitāte sasniegusi 4,7%, gandrīz divas reizes pārsniedzot plānoto rādītāju, informēja Ņesterova.

2010.gadā uzņēmums "Severstaļlat" atkal ir palielinājis eksporta apjomu, informēja Ņesterova. 2009.gadā "Severstaļlat" eksportēja produkciju par 61 miljonu latu, bet 2010.gadā - jau par 104 miljoniem latu, kas veidoja eksporta pieaugumu par 71%.

Tirdzniecības un rūpniecības uzņēmums AS "Severstaļlat" ir dibināts 1992.gadā. Pašlaik galvenās uzņēmuma darbības sfēras ir metināto cauruļu ražošana, rūpniecības metālapstrāde – tērauda lentes un štancēšanas sagatavju ražošana, kā arī metālvelmējumu izplatīšana.

"Severstaļlat" uzņēmumu grupā ietilpst tirdzniecības un rūpniecības uzņēmums "Severstallat Silesia", kas atrodas Polijā. "Severstaļlat" uzņēmumu grupas mērķtirgi ir Centrāleiropas un Ziemeļeiropas valstu tirgi. AS "Severstaļlat" ietilpst starptautiskajā vertikāli integrētajā kalnrūpniecības un metalurģijas uzņēmumā "Severstal".

"Severstaļlat" īpašnieki ir Austrijas uzņēmums "Severstal Trade GmbH" (84%) un SIA "Holdinga kompānijas Felix" (16%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!