Foto: F64
Nolēmis mest pie malas aktīvu darbību nekustamo īpašumu jomā, kas uzņēmējam un ekspremjeram Mārim Gailim krīzes gados radījuši 10-15 miljonu latu zaudējumus, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" viņš atklāja, ka tuvākā nākotnē attīstīs Ēberģes hidroelektrostaciju (HES), nodarbosies ar televīzijas (TV) signāla apstrādes programmnodrošinājuma izplatīšanu un rudenī jauniešiem piedāvās jaunu TV kanālu "Chaula TV".

Gailis stāstīja, ka savulaik Rīgas Politehniskajā institūtā studējis elektroenerģētikas fakultātē, tomēr institūtu beidza kā inženieris-mehāniķis, tāpēc iespēja pievērsties atjaunojamās enerģijas nozarei šķitusi gana interesanta un perspektīva. Savukārt ar informācijas tehnoloģijām (IT) un TV saistītie projekti uzņēmējam šķiet vēl perspektīvāki. "Ir interesanti apgūt jaunas lietas," norādīja Gailis.

Uzņēmējs norādīja, ka viņam daļēji piederošā kompānija "MG enerģija" nodarbojos ar Ēberģes HES attīstīšanu. "Šajā HES nav pārāk liels ūdens kritums - aptuveni 2,5 metri, tomēr upe ir ūdeņiem bagāta. Vairākus mēnešus gadā upe pārplūst, bet ūdens netiek izmantots. Ieguvām valsts atbalstu HES rekonstrukcijai, kas sāksies šovasar, kā rezultātā palielināsim HES jaudu. Šajā projektā izmantosim čehu ražoto arhimeda skrūvi, kas ir gandrīz divreiz lētāka par turbīnu un ir vienkāršāk ekspluatējama. Būsim Baltijā pirmie, kas izmantos šādu skrūvi HES. Projekts izmaksās 240 000 latu, un visa saražotā enerģija tiks pārdota AS "Latvenergo". HES uzstādītās jaudas ir nelielas - mazāk par 300 kilovatiem," sacīja Gailis.

Tāpat Latvijas IT uzņēmums SIA "Veset", kurā Gailis ir valdes priekšsēdētājs, tirgū tiek pozicionēts mediju satura pārvaldības un interneta protokola jeb IP televīzijas risinājumu piegādes jomā. "Tā ir šaura nozare, kurā satiekas IT, audio, video un mobilās tehnoloģijas, bet tā patlaban attīstās ļoti dinamiski," skaidroja uzņēmējs.

"Veset" izplata vācu kompānijas "Cinegy" un krievu kompānijas "Softlab" programmatūras. Savukārt "Veset" konstruē iekārtas un, izmantojot minētās programmas, rada produktu, ar kura palīdzību iespējams nodrošināt pilnu TV ražošanas ciklu - sākot no nofilmētā materiāla noglabāšanas arhīvā tālākai apstrādei, beidzot ar raidīšanu, izmantojot tradicionālos līdzekļus vai straumēšanu internetā.

"Paredzu, ka nākotnē TV būs tikai internetā, tāpēc ir svarīgi to padarīt viegli pieejamu dažādās izšķirtspējās - uz lielā TV ekrāna vai "iPhone" un citiem līdzīgiem. Patlaban notiek sadarbība ar vairākiem Latvijas uzņēmumiem, bet par mūsu risinājumiem ir interese arī ārvalstīs, tāpēc ceram orientēties uz eksporta daļas palielināšanu jau tuvākajā nākotnē. Šo risinājumu plānojam prezentēt starptautiskajā TV lietu izstādē "IBC", kas šogad norisināsies Amsterdamā septembra sākumā," informēja Gailis.

Uzņēmēja plānos ietilpst arī septembrī prezentēt ar Latvijas datu centru kompāniju "DEAC" kopīgi radītu televīziju jauniešiem "Chaula TV". Paredzēts, ka TV saturu veidos studenti un skolu jaunieši paši, veidojot, piemēram, skolas ziņas, mūzikas klipus, konkursus, sporta aktivitātes un visu, kas pašiem šķiet interesants.

"Ideja ir apgādāt skolas ar nelielām TV studijām, kas būs balstītas uz "Cinegy" tehnoloģijām. Skolēni sev svarīgo saturu varēs ierakstīt un standartizētā formātā ievietot "Chaula TV" arhīvā. Materiāls ar mazu izšķirtspēju tiks parādīts jaunajā portālā "Chaula TV", un pēc tam augstā izšķirtspējā raidīsim Latvijā to, kas ir visvairāk pieprasīts," sacīja Gailis.

Vaicāts par investīcijām projektos, Gailis norādīja, ka pagaidām investēti paša līdzekļi, jo projektiem nepieciešami nelieli ieguldījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!