Foto: DELFI
Līdz 2015.gadam plānots panākt, lai Eiropas Savienības (ES) ietvaros atšķirība starp viesabonēšanas un valsts mobilo sakaru tarifiem ir tuvu nullei, informē Satiksmes ministrija (SM).

Lai to panāktu, mobilo pakalpojumu tirgū klientam jāpiedāvā ātras un vieglas viesabonēšanas pakalpojumu sniedzēju izvēles iespējas.

Valdība otrdien atbalstīja Latvijas pozīciju priekšlikumam Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai par viesabonēšanu publiskajos mobilo sakaru tīklos Savienībā. Tā tiks pausta diskusijās ES Ministru Padomes darba grupās un Eiropas Parlamentā gan ekspertu, gan ministru līmenī par godīgas konkurences attīstību viesabonēšanas pakalpojumu nodrošināšanā, kā arī par strukturāliem risinājumiem, lai samazinātu viesabonēšanas cenu atšķirību no vietējo mobilās datu pārraides pakalpojumu maksas.

Pozīcijā pausts konceptuāls atbalsts Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumiem, lai veicinātu konkurenci ES mobilo sakaru tirgū elektronisko sakaru pakalpojumiem viesabonēšanā un sniegtu patērētājiem izdevīgus viesabonēšanas nosacījumus. Būtiski nodrošināt, lai regulas redakcijā tiktu līdzsvarota patērētāju interešu aizsardzība un nozares attīstības iespējas, skaidro SM.

Viens no EK piedāvājumiem ir, lai mobilo sakaru operatori ļautu klientiem atteikties no noklusējuma viesabonēšanas pakalpojumiem, ko piedāvā vietējo pakalpojumu sniedzējs, un izvēlēties citu operatoru tikai viesabonēšanas pakalpojumiem. Ja lietotājs nebūs izdarījis izvēli par labu kādam operatoram un noslēdzis atsevišķu līgumu, viesabonēšanas pakalpojumam tiks piemērots Eiropas tarifs, kas nevarēs pārsniegt regulā noteiktos griestus.

Pašlaik paredzēts, ka pēc 2014. gada 1. jūlija lietotājiem divu mēnešu laikā būs jāizvēlas, ar kuru operatoru slēgt līgumu par viesabonēšanas pakalpojumiem. Tā kā mobilo sakaru operatoriem tas prasīs lielus ieguldījumus, nodrošinot piekļuvi mobilo sakaru pakalpojumiem visā ES, Latvijas puse rosina izvērtēt iespēju šo laiku samērīgi pagarināt.

Esošās Eiropas Padomes un Parlamenta "Regulas par viesabonēšanu publiskajos mobilo sakaru tīklos Savienībā" prasības samazinājušas tarifu balss un īsziņu pakalpojumiem viesabonēšanā, kā arī veicinājušas tarifu caurspīdīgumu, līdz ar to patērētājiem nenākas saskarties ar negaidīti lieliem rēķiniem atgriežoties no ceļojuma vai komandējuma.

Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestāde (BEREC), analizējot Viesabonēšanas regulas ietekmi, konstatējusi risku, ka, 2012. gada 30. jūnijā, beidzoties regulas darbības termiņam, viesabonēšanas pakalpojuma tarifs atkal varētu kāpt. Līdz ar to regulas darbības termiņš būtu jāpagarina. EK rosina pagarināt regulas darbības termiņu par 10 gadiem, saglabājot mazumtirdzniecības tarifu griestus līdz 2016. gada 30. jūnijam, bet vairumtirdzniecības – visā regulas darbības laikā. Šos tarifu griestus paredzēts pakāpeniski samazināt līdz 2014. gadam.

Plānots, ka, no 2014.gada 1.jūlija maksimālais Eiropas mazumtirdzniecības tarifs balss zvaniem būtu 0.10 eiro bez PVN par saņemtā zvana minūti, par veiktajiem zvaniem - 0.24 eiro bez PVN par minūti, maksimālā īsziņas nosūtīšanas cena viesabonēšanā – 0.10 eiro bez PVN, bet par datu viesabonēšanas pakalpojumiem – 0.50 eiro bez PVN par megabaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!