Foto: Shutterstock
Latvija Kanādas Freizera ekonomikas institūta veidotajā jaunākajā ekonomiskās brīvības reitingā ieņem 60.vietu, teikts jaunākajā institūta ziņojumā "Economic Freedom of the World 2011 Annual Report".

Freizera institūts apkopojis datus par 2009.gadu, un salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu Latvija ekonomiskās brīvības reitingā zaudējusi piecas pozīcijas.

Latvija saņēmusi 6,92 punktus no desmit iespējamajiem.

Pirmo vietu ekonomiskās brīvības reitingā saglabājusi Honkonga, saņemot 9,01 punktu.

Tālākajās vietās ierindojās Singapūra - 8,68 punkti, Jaunzēlande - 8,2 punkti, Šveice - 8,03 punkti, Austrālija - 7,98 punkti, Kanāda, 7,81 punkts, Čīle - 7,77 punkti, Lielbritānija - 7,71 punkts, Maurīcija - 7,67 punkti un ASV - 7,6 punkti.

Igaunija ekonomiskās brīvības reitingā gada laikā nokritusies par trīs vietām un ieņem 15.vietu, bet Lietuva ir pakāpusies par deviņām vietām - līdz 24.vietai.

Kopumā ekonomiskās brīvības reitingā iekļauta 141 valsts.

Viszemākās vietas ieņem Zimbabve - 4,08 punkti, Mjanma - 4,16 punkti un Venecuēla - 4,28 punkti no desmit iespējamajiem.

Freizera institūts pētījumus par ekonomiskās brīvības līmeni veic kopš 1996.gada. Kopējais ekonomikas brīvības indekss sastāv no apakšindeksiem, kas raksturo brīvības pakāpi piecās sfērās - valdības lielums (izdevumi, nodokļi un uzņēmumi), tiesiskā bāze un īpašuma tiesību garantijas, pieeja finanšu resursiem, brīvība starptautiskos darījumos un kredītu, darbaspēka un uzņēmējdarbības regulācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!