Spānijas investori pagaidām vilcinās ar kopīgā memoranda parakstīšanu par turpmākajām darbībām Daugavpils lidostas izveidē, pēc atgriešanās no Spānijas informēja SIA "Daugavpils lidosta" valdes loceklis Viktors Puzāns.

Savu lēmumu pagaidām neparakstīt Daugavpils lidostas attīstības dokumentu investori pamatojuši ar sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem Spānijā. "Mūsu partneri neatsakās sadarboties, bet, ņemot vērā radušos apstākļus, nevēlas sasteigt kopīgā dokumenta parakstīšanu," paskaidroja Puzāns.

Daugavpils dome šo dokumentu apstiprināja šā gada 9.jūnijā. 14.jūnijā Daugavpilī bija plānota Daugavpils lidostas potenciālo investoru "GECI&S.A." ("GECI") un "Societe de recherche et de developpement par informetique"("SRDI") jeb "GECI-SRDI Group" ierašanās Daugavpilī. Memoranda parakstīšanai bija jākļūst par papildinājumu 2009.gada 22.oktobrī noslēgtajam līgumam par lidostas izveidi, taču pēc investoru lūguma vienošanās parakstīšana par kopuzņēmuma izveidi tika atlikta uz vēlāku laiku.

Maija nogalē Daugavpils domes priekšsēdētāja apmeklēja Spāniju, kur tikās ar Daugavpils lidostas potenciālajiem investoriem. Kulakova iepazīstināja viņus ar sagatavotajiem dokumentiem un vienošanās memoranda projektu. Investori tika informēti arī par Daugavpils domes aktivitātēm, kas vērstas uz projekta turpmāko virzību.

Daugavpils dome kopā ar partneriem - Vitebskas (Baltkrievija) un Pleskavas (Krievija) lidostām - patlaban ir iesaistījusies divos pārrobežu sadarbības projektos, kur realizācijas gaitā plānots rekonstruēt lidostai piebraucamos ceļus, modernizēt komunikācijas un izveidot ugunsdrošības sistēmu.

Jau ziņots, ka SIA "Daugavpils lidosta" ir saņēmusi piedāvājumu no investoriem - kompānijas "GECI-SRDI Group" - par investīcijām lidostas attīstīšanā un tālākās sadarbības organizācijā.

Investoru sagatavotais dokuments paredz trīs Daugavpils lidostas attīstības posmus. Pirmajā posmā lidostas attīstībā plānots investēt vairāk nekā 13 miljonus latu. Par šiem līdzekļiem turpmāko gadu laikā paredzēts atjaunot skrejceļu, manevrēšanas ceļu un peronu. Tas ļautu sertificēt lidostu un sākt darbu. Paredzams, ka atjaunotā lidosta gada laikā spēs apkalpot līdz pusmiljonam pasažieru.

Projekta galīgais mērķis ir izveidot lidostu, kas spētu veikt starptautiskus pasažieru un kravu pārvadājumus.

Jau vēstīts, ka 2009.gada 22.oktobrī Daugavpils dome, SIA "Daugavpils lidosta" un kompāniju "GECI Espanola S.A." un "SRDI S.A." grupa parakstījušas memorandu par sadarbību Daugavpils lidostas attīstīšanā.

Kompāniju "GECI Espanola S.A." un "SRDI S.A." izstrādātajā Daugavpils lidostas attīstības redzējumā bija plānoti trīs posmi. Pirmajā posmā bija plānota skrejceļa, pasažieru termināļa un perona divām lidmašīnām izbūvēšana. Otrajā posmā bija paredzēta lidmašīnu manevrēšanas ceļa un kravu termināļa izbūve, bet trešajā - skrejceļa pagarināšana un kravu termināļa paplašināšana.

Kompāniju "GECI Espanola S.A." un "SRDI S.A." grupa apņēmusies arī piesaistīt lidostas projektēšanai un būvniecībai nepieciešamos līdzekļus. Pašvaldības ieguldījums projektā būšot zeme lidlauka vajadzībām un visas nepieciešamās infrastruktūras nodrošināšana.

Starptautiskas reģionālās lidostas izveide bija paredzēta laika posmā līdz 2013.gadam. Lidostas izveidei jāuzlabo reģiona pieejamība, jāveicina tā ekonomiskā aktivitāte un jāsekmē investīciju piesaiste Daugavpilij un reģionam kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!