Foto: LETA
Lielākie zemju īpašnieki – privātpersonas Latvijā ir "Mono" holdinga boss Mihails Uļmans, pazīstamais Kurzemes puses meža nozares uzņēmējs Modris Fokerots un pazīstamais Ventspils uzņēmējs Valentīns Kokalis, liecina portāla "Pietiek.com" pētījums.

Lielākais zemes, it īpaši jau mežu zemes īpašnieks Latvijā joprojām pārliecinoši ir valsts, liecina portāla pirmais pētījums, kas tapis sadarbībā ar Valsts zemes dienestu un kurā skaidrotas privātpersonas, kam Latvijā pieder vislielākās zemes platības.

Uļmanam pieder 5253,29 hektāri zemes, kas "Mono" holdinga bosam nodrošina Latvijas lielāko zemes īpašnieku fizisko personu saraksta līdera statusu. To viņš ieguva, kad no pazīstamā uzņēmēja, pašlaik parādu piedzinēju vajātā Gata Saknīša iegādājās iespaidīgas zemju platības, vēsta portāls.

Fokerotam pieder 4132,31 hektārs zemes. Pazīstamais Kurzemes puses meža nozares uzņēmējs turpina samazināt sev piederošās zemes platības, taču arī gada laikā mazumā gājušie 157 hektāri nemaina viņa pozīciju lielāko zemes īpašnieku sarakstā, vēsta "Pietiek.com".

Kokalis, kam pētījuma tapšanas laikā piederēja 2947,46 hektāri zemes, turpina palielināt savas zemes platības jau ceturto gadu pēc kārtas. Salīdzinājumā ar situāciju pirms gada tagad viņam pieder vēl par gandrīz 60 hektāriem zemes vairāk, ziņo "Pietiek.com".

Ceturto pozīciju lielāko zemes īpašnieku sarakstā jau četrus gadus pēc kārtas nemainīgi saglabā Vladimirs Getliņš, kura īpašumā ir 2658,72 hektāri zemes. Mazpazīstamajam uzņēmējam vienlaikus ar ievērojamām zemes platībām pieder arī zemnieku saimniecība "Ķikšu vēri" Taurupē un arī kontrolpakete SIA "Vudeks".

Pazīstamai "Viesaku" briežu dārza saimniecei Guntai Cunskai pieder zemes 2653,58 hektāru platībā. Arī viņa turpina palielināt zemes platības: iepriekšējā gadā viņa bija iegādājusies vairāk nekā 100 hektārus, bet pēdējā gada laikā klāt nākuši vairāk nekā 120 hektāru, izpētījis "Pietiek.com".

Sestajā vietā ierindojas mazpazīstamais uzņēmējs Juris Putniņš, kam pieder 2380,03 hektāri zemes. Viņš gada laikā savas zemes platības palielinājis par 239 hektāriem, tā lielo zemes īpašnieku sarakstā pakāpjoties vēl par vienu vietu uz augšu. Līdzīgu progresu viņš uzrāda jau četrus gadus pēc kārtas.

Cits briežu dārza īpašnieks, Kandavas pagasta "Strautu" saimnieks Viesturs Valdis Dreimanis ar viņam piederošajiem 2289,12 hektāriem zemes ierindojas septītajā pozīcijā sarakstā. Viņš savas zemes platības gada laikā palielinājis par 45 hektāriem.

Mazpazīstamam Balvu puses uzņēmējam Andrim Lukstam pieder 1901,45 hektāri zemes. Viņš gada laikā iegādājies vēl nepilnus 12 hektārus zemes un turpinājis četru gadu praksi palielināt savas zemes platības. Tiesa, klāt nākušie apjomi ir krietni mazāki nekā iepriekš, kad viņš gada laikā spēja sev piederošās platības palielināt pat par 300 hektāriem.

Rūjienas puses uzņēmēja Madara Kalniņa īpašumā ir 1582,41 hektārs zemes. Viņš beidzis atbrīvoties no saviem īpašumiem – iepriekš viņam piederošās platības gada laikā bija sarukušas par 66 hektāriem, bet pēdējā gada laikā nedaudz palielinājušās.

Desmit lielāko zemju īpašnieku – privātpersonu sarakstu noslēdz Elmārs Švēde, kam pieder 1580,43 hektāri zemes. Viņš ir vēl viens mazpazīstams uzņēmējs: pirms diviem gadiem viņa īpašumi palielinājās par 70 hektāriem, pirms gada klāt bija nācis 101 hektārs, bet pēdējā gada laikā nekādu pārmaiņu nav bijis, izpētījis "Pietiek.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!