Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) tiesas ceļā cenšas no SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" atgūt 1,35 miljonus latu, informēja LIAA.

Finanšu ministrija kā Eiropas Savienības (ES) fondu vadošā iestāde šā gada sākumā uzdeva LIAA sākt Eiropas Savienības finansējuma atgūšanas procedūru no SIA "Aerodium" līdzīpašniekam Ivaram Beitānam daļēji piederošā uzņēmuma SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" 1,35 miljonu latu apmērā.

Kā informēja LIAA pārstāve Vineta Vilistere-Lāce, šā gada 15.septembrī LIAA iesniedza Zemgales apgabaltiesā prasības pieteikumu par izmaksātā finansējuma piedziņu no maksātnespējīgā "Gaisa sporta sertifikācijas centra", vienlaikus lūdzot tiesu minēto prasību nodrošināt.

Ar 2011.gada 26.oktobra lēmumu Zemgales apgabaltiesa pieņēma izskatīšanai LIAA prasību un ierosināja tiesvedību, savukārt prasības nodrošinājums tika noraidīts, par ko LIAA 2011.gada 8.novembrī iesniedza blakus sūdzību Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātai. Patlaban lietas izskatīšanas datums Zemgales apgabaltiesā vēl nav noteikts.

Paralēli norisinās tiesvedība Administratīvajā rajona tiesā, kas sākta, pamatojoties uz sabiedrības maksātnespējas administratora 2011.gada 6.jūnija pieteikumu par Ekonomikas ministrijas 2011.gada 29.aprīļa lēmuma, ar kuru atstāts negrozīts LIAA 2011.gada 8.marta lēmums par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanu un brīdinājums par šī lēmuma piespiedu izpildi, atcelšanu.

Jau ziņots, ka "Gaisa sporta sertifikācijas centram" līdz šā gada jūnijam bija jāatmaksā Valsts kasei 1 346 386 lati.

EM, izskatot "Gaisa sporta sertifikācijas centra" iesniegumu par LIAA lēmuma likt komersantam atmaksāt valstij 1,35 miljonus latu apstrīdēšanu, šī gada 29.aprīlī nolēma atstāt negrozītu LIAA lēmumu par ES fonda projekta noraidīšanu.
"Izvērtējot gan "Gaisa sporta sertifikācijas centra" iesniegumā minēto informāciju, gan LIAA pieņemto lēmumu, EM secināja, ka LIAA pieņemtais lēmums ir pamatots - "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" nav sācis plānoto saimniecisko darbību. Līdz ar to uzskatāms, ka īstenotajā projektā veiktas būtiskas izmaiņas un ir pārkāpti atbalsta sniegšanas nosacījumi. No 2008.gada septembra līdz 2011.gada janvārim "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" sertifikācijas pakalpojumus ir sniedzis tikai vienai personai 4814 paredzēto vietā jeb šo rezultatīvo radītāju izpildījis 0,002% apmērā.

Kā pastāstīja "Gaisa sporta sertifikācijas centra" akcionārs Kārlis Markus, uzņēmums ir pasludināts par maksātnespējīgu un turpmākā komunikācija par uzņēmumu notiks ar maksātnespējas procesa administratora starpniecību.

Kā liecina informācija Maksātnespējas administrācijas mājaslapā, "Gaisa sporta sertifikācijas centra" maksātnespējas lieta ir ierosināta šā gada 12.aprīlī.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2007.gada rudenī ar Beitānu saistītā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" paziņoja, ka Zemgales tehnoloģiskā parka teritorijā Jelgavā, Peldu ielā 4, 2008.gada augustā plānots atklāt "Gaisa sporta sertifikācijas centru", kurā būtu pieejams arī unikāls vēja tunelis.

Tika uzsvērts, ka vēja tunelis jeb brīvā kritiena simulācijas iekārta būs pirmā slēgta veida transformējama iekārta pasaulē, kas, pateicoties inovatīvajam inženiertehniskajam risinājumam, darbosies visu sezonu gan slēgtā, gan arī atvērtā veidā, un tajā tiks piedāvātas praktiskās apmācības, individuāli treniņi un sertifikācija izpletņlēcējiem, kā arī treniņnometnes pašmāju un ārvalstu profesionālajiem sportistiem.

2006.gada decembrī tika noslēgts līgums ar LIAA par 1,5 miljonu latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma atbalstu projekta īstenošanai. Projektu bija plānots pabeigt līdz 2008.gada 20.jūnijam. "Gaisa sporta sertifikācijas centra" projekta kopējās izmaksas bija plānotas 2,5 miljonu latu apmērā.

Savukārt 2009.gada septembrī Beitāns informēja, ka saistībā ar dalību izstādē "World Expo 2010" Šanhajā un citiem projektiem vēja tunelis Jelgavā rudenī vēl netiks atvērts publikai, bet izklaides nolūkiem turpinās kalpot Siguldā izvietotais vēja tunelis.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, 50% "Gaisa sporta sertifikācijas centra" kapitāldaļu pieder Kārlim Markum, 37% - Beitānam, 10% - Ingum Augstkalnam un 3% - Reinim Rūtentālam.

2008.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 113 233 lati, bet zaudējumi - 129 108 lati. 2009.gadā uzņēmums apgrozīja 76 122 latus, bet zaudējumi bija 87 620 latu.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 100 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!