Foto: Reuters/Scanpix
Pirmajā pašvaldības SIA "Rīgas pilsētas lombards" izsolē nebija pieteicies neviens pretendents, tādēļ Rīgas dome pavasarī izsludinās atkārtotu izsoli par lombarda pārdošanu, informēja pašvaldībā.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Ilze Krūkle norādīja, ka saskaņā ar likumu par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām valsts un pašvaldību kapitāla daļas pārdod atbilstoši to tirgus vērtībai, ko noteicis neatkarīgs sertificēts vērtētājs saskaņā ar Latvijā atzītiem vērtēšanas standartiem.

"Tas nozīmē, ka, pirms tiek pieņemts lēmums par atkārtotu izsoli, tiks veikta SIA "Rīgas pilsētas lombards" kapitāla daļu pārvērtēšana atbilstoši aktuālākajai situācijai saskaņā ar 2011.gada auditētajiem datiem. Tāpēc šobrīd nevar teikt, ka vērtība būs zemāka un par cik procentiem tā varētu būt zemāka. Katrā gadījumā tiek plānots, ka arī atkārtotā izsole tiks rīkota ar augšupejošu soli, kas nozīmē, ka vērtētāja noteiktā vērtība būs izsoles sākumcena," uzsvēra Krūkle.

Par atkārtotas izsoles rīkošanu jāpieņem Rīgas domes lēmums. Šāds lēmums varētu tikt pieņemts šā gada pavasarī.

Ja arī atkārtotajā izsolē lombardu pārdot neizdosies, pašvaldībai būs jālemj, vai turpināt privatizāciju un atsavināšanu, vai no tā atteikties, saglabājot uzņēmumu savā īpašumā, kaut arī tas neatbilst pašvaldības funkcijām.

"Rīgas pilsētas lombarda" izsolei, kas tika plānota 2012.gada 15.februārī, nebija pieteicies neviens pircējs. Lēmumu pārdot lombardu izsolē Rīgas dome pieņēma šā gada augustā.

Pašvaldībai pieder visi 400 000 uzņēmuma kapitāla daļu, kuras kā vienotu kopumu Rīgas dome plānoja pārdot atklātā mutiskā izsolē ar augšupejošu soli 15.februārī. Saskaņā ar AS "BDO" veikto novērtējumu to vērtība ir 1 023 000 latu, kas noteikta arī par izsoles sākumcenu. Izsoles solis - 10 000 latu.

Kopš gada sākuma kapitālsabiedrības apgrozāmie līdzekļi pieauguši no 1 021 869 latiem līdz 1 120 303 latiem, bet saistības deviņu mēnešu laikā pieaugušas no 24 159 latiem līdz 95 201 latam. No šīs summas 50 000 latu ir uzkrātās saistības licences iegādei, bet 10 000 latu - uzkrātās saistības dividendēm Rīgas pilsētas pašvaldībai.
Pilsētas īpašuma komitejas lombarda kapitāla daļu izsoles komisijā izvirzīti divi deputāti - Valdis Gavars (V) un Jānis Mārtiņš Skuja (DP). Gavars uzskata, ka Rīgas domes koalīcijas deputātu lēmums atbalstīt pašvaldībai piederošā pelnošākā uzņēmuma pārdošanu izsolē ir pārsteidzīgs un neizdevīgs pašai pašvaldībai. Tā kā izsolē neviens pretendents nav pieteicies, nav izslēgts, ka Rīgas dome lems uzņēmuma pārdošanai cenu pazemināt, pieļāva Gavars, norādot, ka tas nozīmētu uzņēmumu pārdot "par grašiem".

Rīgas domes frakciju bloka "Vienotība" deputāti uzskata, ka vēlreiz organizēt izsoli nav izdevīgi, jo tad, visdrīzāk, būs jāsamazina izsoles sākotnējā cena, tādēļ rosinās izbeigt "Rīgas pilsētas lombarda" atsavināšanu.

Ik gadu Rīgas pilsētas budžetā no "Rīgas pilsētas lombarda" darbības ienāk vidēji 70 līdz 100 tūkstoši latu, tādēļ Gavars aicina Rīgas pilsētas pašvaldības vadību rīkoties saimnieciski un nepārdot peļņu nesošu uzņēmumu. "Pēc novembrī pieņemtā lēmuma pārdot lombardu izsolē ir augusi klientu neuzticība uzņēmumam, un pēdējā mēneša laikā ir jūtami krities uzņēmuma apgrozījums. Atbildība par šobrīd lombardā notiekošo ir jāuzņemas kapitāldaļu turētājam, kas ir Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC)," uzskata Gavars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!