Foto: LETA
Starptautiskajā lidostā "Rīga" pirmajā pusgadā samazinājies tranzīta pasažieru skaits, šodien atzina gan Rīgas lidostas, gan Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pārstāvji, tomēr šīs tendences iemeslus skaidroja atšķirīgi.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja lidostas valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse, tranzīta pasažieru skaita samazinājums skaidrojams ar "airBaltic" pārstrukturizāciju, kuri nolēmuši vest uz Rīgu mazāk tranzītpasažieru. Viņš noraidīja apgalvojumu, ka kopējā tendence reģionā liecina, ka samazinās šādu pasažieru skaits.

Kā uzsvēra Luhse, tranzītpasažierim ir vienalga, kurā lidostā pārsēsties, galvenais, lai pārsēšanās būtu komfortabla. Kā piemēru viņš minēja šodien apsveikto septiņmiljono tranzītpasažieri, kurš Rīgas lidostā savu nākamo reisu gaidīja tikai 25 minūtes.

Luhse uzsvēra, ka lidosta ir ieinteresēta tranzītpasažieros, jo viņi rada "skudru pūžņa efektu" un arī citas lidsabiedrības var plānot, ka kāds no tranzītpasažieriem izvēlēsies viņu reisu.

"airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags savukārt apgalvoja, ka tranzītpasažieru skaits esot atkarīgs no tirgus konjunktūras un patlaban pieprasījums esot mazāks, līdz ar to arī "airBaltic" mainot stratēģiju.

Vanags skaidroja, ka patlaban palielinās pieprasījums lidot no viena punkta uz otru. Ja agrāk tranzītpasažieri bijuši 6-7 no desmit, tad tagad esot aptuveni pieci no desmit.

Vienlaikus Vanags atzina, ka Rīgas lidosta varētu tranzītpasažieru sfērā izkonkurēt pat Helsinkus, jo ģeogrāfiski, piemēram, lidojumos uz Āziju, no Rīgas var aizlidot ātrāk.

Vanags uzsvēra, ka kopīgi jāstrādā, lai šo nišu attīstītu tālāk, un Rīgas lidostā būtu labi piesaistīt partneri, kas lidotu tālāk Āzijas kontinentā par "airBaltic", kuram ir lidojumi tikai uz Centrālāziju.

Luhse skaidroja, ka patlaban Rīgas lidostā uz tranzītpasažieriem orientējas tikai "airBaltic" un "Uzbekistan Airways". Zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" uz šo nišu neorientējoties un viņu reisi neesot domāti šī segmenta pasažieriem. Tādējādi, ja "Ryanair" kādreiz arī pārprofilētos uz Tukuma lidostu, tranzītpasažieru skaitu tas neietekmētu.

Starptautiskā lidosta "Rīga" šī gada pirmajos sešos mēnešos apkalpojusi 2 243 575 pasažierus, no kuriem 791 075 bija tranzīta/transfēra pasažieri. Populārākie transfēra galamērķi no lidostas "Rīga" šogad ir Viļņa, Tallina, Helsinki, Maskava un Kijeva.

Pērn lidosta apkalpoja 5,1 miljonu pasažieru, no kuriem 1,9 miljoni bija transfēra/tranzīta ceļotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!