Foto: LETA

Jūrmalas pilsētas dome pirmdien atbalstījusi Ķemeru sanatorijas ēkas un 12 zemesgabalu, uz kuriem atrodas minerālūdeņu dziļurbumi, atsavināšanu, aģentūrai BNS pavēstīja domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Reinholds Pelše.

Viņš uzsvēra, ka minēto īpašumu atsavināšanu deputāti atbalstījuši vienbalsīgi.

Jūrmalas pilsētas domē norādīja, ka Ķemeru viesnīca ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, par kuru zemesgrāmatā izdarīta atzīme, ka tas saglabājams un restaurējams. Ēkā atrodas valsts nozīmes mākslas pieminekļi – interjera dekoratīvā apdare bibliotēkā, ēdamzālē, vestibilā un "Rozā salonā".

Tomēr, tā kā atbilstoši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta atzinumam Ķemeru viesnīcas privatizētāja firma "Ominasis Latvia" nenodrošina valsts kultūras pieminekļa saglabāšanu, un pastāv reāli ugunsgrēka draudi, kurus pastiprina tas, ka ēkai atslēgta ūdensapgāde, valstij ir tiesības atsavināt šo īpašumu, pamatojoties uz likumu Par kultūras pieminekļu aizsardzību un Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumu, paskaidroja domē.

Savukārt zemesgabali, uz kuriem atrodas minerālūdens urbumi, kuru atsavināšanu ierosinājusi pašvaldība, pēc privatizācijas pieder uzņēmumam "Eiropas minerāls". Domē informēja, ka Vides aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālā administrācija, izskatot jūrmalnieku sūdzības, konstatējusi dabas resursu lietošanas pārkāpumus, un, lai novērstu augsnes un gruntsūdeņu piesārņošanu ar vidē brīvi izplūstošo minerālūdeni, pašvaldība tiek lūgta rast iespēju noslēgt minerālūdens urbumus. Vienlaikus domē piebilda, ka likums neļauj pašvaldībai savus finanšu līdzekļus ieguldīt svešā privātīpašumā.

Jau vēstīts, ka augusta sākumā Jūrmalas pilsētas dome pieņēma lēmumu lūgt valdību ierosināt Ķemeru vēsturiskās kūrorta poliklīnikas atsavināšanu un nosūtīja attiecīgu vēstuli Ministru kabinetam.

"Pirms pāris mēnešiem sākām sarunas ar bijušās Ķemeru kūrorta poliklīnikas īpašnieku – "Ominasis Latvia" – pārstāvjiem par īpašuma atsavināšanu pašvaldības vajadzībām, taču atbildi neesam saņēmuši," iepriekš sacīja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis un piebilda, ka lēmumu lūgt ierosināt īpašuma atsavināšanu pasteidzināja ugunsgrēks kūrorta poliklīnikas ēkā šā gada 19.jūlijā.

Viņš arī norādīja, ka pašvaldība ar bijušo kūrortpoliklīniku saista Ķemeru un Jūrmalas attīstības plānus. "Mums ir iecere pārņemt ēku savā īpašumā un to atjaunot, izveidojot kūrorta ārstniecības iestādi, kas būtu labs pamats ne tikai Ķemeru , bet visas Jūrmalas kā kūrortpilsētas atdzimšanai," paskaidroja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs.

Ziņots, ka Jūrmalā, Emīla Dārziņa ielā, naktī uz 19.jūliju bijušajā poliklīnikas ēkā izcēlās ugunsgrēks. Ēka dega kopumā 1200 kvadrātmetru platībā. Ēkai nodega un iebruka jumts.

Ķemeru kūrortpoliklīnikas un sanatorijas īpašnieks "Ominasis Latvia" iepriekš ir izpelnījies gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, gan Jūrmalas domes pārstāvju kritiku par darbu kvalitāti un tempiem.

2004.gada aprīļa beigās "Ominasis Italia" vienojās ar pasaulē pazīstamo ekskluzīvo viesnīcu tīklu "Kempinski Hotels S.A" par sanatorijas "Ķemeri" apsaimniekošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!