Foto: DELFI
Valdībai otrdien atkal nācās atlikt jautājumu par topošās vienotās attīstības finanšu institūcijas (AFI) kapitāla daļu turētāju - par to vēlas kļūt gan Ekonomikas ministrija (EM), gan Finanšu ministrija (FM), savukārt valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V) sēdē neslēpa neapmierinātību par abu institūciju nespēju vienoties šajā jautājumā.

Jautājums par to, kas pārvaldīs topošās attīstības institūcijas kapitāla daļas, valdības pēdējo sēžu darba kārtībā iekļauts ne reizi vien, taču tas atlikts, jo valdībā nevarēja izšķirties par jaunās iestādes kapitāldaļu turētāju – par to vēlējās kļūt gan FM, gan Ekonomikas ministrija (EM).

Otrdienas valdības sēdē iekļautais lēmuma projekts paredzēta finanšu institūcijas kapitāla daļu pārvaldību uzticēt FM, nosakot, ka vienotās attīstības finanšu institūcijas padomē jābūt pārstāvētai Ekonomikas, Zemkopības un arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Taču FM pārstāvji jautājumu lūdza atlikt, ņemot vērā, ka no EM ir saņemts jauns priekšlikums par institūcijas kapitāla daļu pārvaldību un ir nepieciešams papildu laiks šī ieteikuma izvērtēšanai.

Dombrovskis gan sēdē pauda neapmierinātību par EM un FM nespēju vienoties par institūcijas kapitāla daļu pārvaldību. "Divas institūcijas nespēj vienoties [..] un tā stumdīšanās turpinās," noteica Ministru prezidents.

Dombrovskis rosināja FM, vērtējot EM jauno priekšlikumu, izvērtēt arī iespēju finanšu institūcijas pārvaldību nodot iecerētās centralizētās pārvaldes institūcijas pārziņā. Tajā varētu izveidot arī instutūcijas padomi, kur būtu pārstāvētas visas attiecīgās ministrijas.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzteica premjera priekšlikumu, taču viņš izteica šaubas, vai centralizētā pārvaldības institūcija jau būs tapusi līdz vienotās finanšu institūcijas izveides brīdim, ņemot vērā tempu, kādā uz priekšu virzās koncepcija par centralizēto pārvaldības institūciju.

Jau ziņots, ka valdība sēdē pirms vairākām nedēļām vienojās, ka uz reorganizētās "Hipotēku bankas" pamata topošā AFI jāizveido līdz 2013.gada beigām, taču MK vēl neizlēma par jaunās iestādes kapitāldaļu turētāju. FM ierosināja par kapitāla daļu turētāju noteikt FM, ņemot vērā to, ka FM funkcijās ietilpst izstrādāt finanšu politiku, organizēt un koordinēt finanšu politikas īstenošanu un citus.

Valdība 2006.gadā nolēma "Hipotēku banka" pakāpeniski pārveidot par attīstības banku, kas ieviesīs un administrēs valsts atbalsta programmas finanšu jomā, kā arī papildinās un attīstīs esošos finanšu atbalsta instrumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!