Foto: DELFI
Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) kavējas paziņot rezultātus konkursā, kurā tiek izraudzītas trīs vadības komandas, kas nodrošinās 28 miljonus latu vērtu riska kapitāla fondu darbību un veiks ieguldījumus Latvijas uzņēmumos.

Kā ziņots, iepriekš konkursa rezultāti tika gaidīti novembra beigās, savukārt līdz gada beigām bija iecerēts noslēgt līgumus ar uzvarētājiem. "Galīgie rezultāti par konkursa uzvarētājiem gaidāmi novembra beigās vai decembrī, attiecīgi līgumu slēgšana un fondu izveidošana plānota līdz šā gada beigām," pērn augustā skaidroja LGA Riska kapitāla un aizdevumu fondu daļas vadītājs Krišjānis Zariņš.

Savukārt tagad Zariņš norādīja, ka trīs riska kapitāla fondu pārvaldītāji, ātrākais, varētu tapt zināmi šomēnes, bet februāra beigās vai marta sākumā varētu parakstīt līgumus, turklāt ar nosacījumu, ka rezultāti netiks apstrīdēti.

Pēc Zariņa sacītā, izvērtējot pieteikumus, tika konstatēts, ka nepieciešama papildu padziļināta faktu pārbaude, ko sākotnēji LGA nebija plānojusi. Viņš stāstīja, ka LGA ir nolīgusi auditorkompāniju "KPMG", kas veic šo faktu pārbaudi.

"Šis darbs tuvojas noslēgumam. Ceram līdz šī mēneša beigām izlemt par trim komandām, ar ko sāksim pārrunas. Ja konkursa rezultāti netiks pārsūdzēti Iepirkumu uzraudzības birojā, šā gada februāra beigās vai marta sākumā varētu parakstīt līgumus," teica LGA pārstāvis.

Kā norādīja Latvijas Riska kapitāla asociācijas valdes priekšsēdētājs Edgars Pīgoznis, minētais iepirkums riska kapitāla nozarei ir ļoti svarīgs, jo šī nozare patlaban balstās uz Eiropas Savienības atbalstītajām programmām.

Aicināts vērtēt kavēšanos ar konkursa rezultātu paziņošanu, Pīgoznis atzina, ka jebkura kavēšanās ir nevēlama. Viņš arī norādīja, ka "KPMG" iesaiste iepirkuma pārbaudē ir nedaudz neparasta. "Ja viss būtu kārtīgi apdomāts, iespējams, nevajadzētu auditorkompānijas palīdzību. Acīmredzot atlases procesā ir radušās kādas šaubas," teica asociācijas vadītājs.

Pīgoznis paskaidroja, ka asociācija piedalījās iepirkuma konkursa nolikuma izstrādē, kas gan gala rezultātā nedaudz atšķīries no asociācijas ieteikumiem, tomēr nekādas kritiskas lietas iepirkuma nolikumā Pīgoznis nesaskata.

Arī kāds nozares pārstāvis, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, atzina, ka šī iepirkuma nolikums ir sagatavots daudz profesionālāk nekā iepriekšējie. Viņš kā pozitīvu prasību nolikumā uzsvēra pretendentu pieredzi riska kapitāla jomā, taču viņam neesot saprotams, kāpēc nav norādīta precīza metodoloģija, pēc kādas tiks vērtēti pretendenti.

Jau ziņots, ka LGA sadarbībā ar Ekonomikas ministriju izstrādātās valsts atbalsta programmas ietvaros 2012.gadā izsludināja konkursu jaunu riska kapitāla fondu vadības komandu izvēlei, lai inovatīviem mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem atvieglotu pieeju kapitāla finansējumam un sekmētu jaunu riska kapitāla fondu veidošanos Latvijā.

Konkurss tika rīkots par tiesībām veidot trīs jaunus riska kapitāla fondus, katru ar desmit miljonu eiro (septiņu miljonu latu) kapitālu no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem, ko investēt inovatīvos jaunos uzņēmumos.

Ja fondiem veiksies ar sākotnējā kapitāla investēšanu, diviem no tiem būs iespēja saņemt papildu piecus miljonus eiro (3,5 miljonus latu) ES naudas, kas nozīmē, ka kopumā jauniem fondiem būs pieejami 28 miljoni latu.

Daudzmiljonu riska kapitāla fonda pārvaldītāju atrašanai kā iepirkumu veids izvēlēta sarunu procedūra, ko veic iepirkuma komisija piecu locekļu sastāvā, kas tika izveidota ar SIA "Latvijas Garantiju aģentūra" valdes 2012.gada 21.jūnija lēmumu. Sarunu procedūras "Riska kapitāla fonda vadības pakalpojumi" kandidātu atlases nolikums tika apstiprināts 2012.gada 25.jūlija sēdē, savukārt pieteikumus kandidātiem bija jāiesniedz līdz 2012.gada 19.septembrim.

Kopumā LGA saņēmis 11 riska kapitāla fonda pārvaldītāju pieteikumus.
Šī ir jau trešā riska kapitālu fondu programma, kuru ievieš LGA. 2006.gadā tika izveidoti "ZGI fonds", "Otrais Eko fonds" un "Invento fonds", kas ir pabeiguši ieguldījumu periodu. 2010.gadā tika izveidoti "BaltCap Latvia SME Fund", "Imprimatur Capital Seed fund" un "Imprimatur Capital Technology Venture Fund", kas turpina veikt ieguldījumus līdz 2015.gadam. Kopumā pēdējo sešu gadu laikā LGA atbalstītie riska kapitāla fondi ir finansējuši ap 50 Latvijas uzņēmumus.

LGA ir pilna spektra attīstības finanšu institūcija, kas palīdz uzņēmējiem piesaistīt finansējumu nepietiekama nodrošinājuma gadījumā, paplašināt esošo darbību, sniedzot mezanīna aizdevumus, apdrošina eksporta darījumu riskus, kā arī sniedz riska kapitāla finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!