Foto: LETA
Pārejot no latiem uz eiro, tirgotāji saprot, ka veikalos būs nepieciešamas jaunas naudas lādes, jo eiro banknošu izmēri atšķiras no latiem. Tāpat svarīgi ir arī tādi tehniski jautājumi kā par santīmu monētām, kas paliks veikalā, jo sīknaudas glabāšanai būtu nepieciešamas tik lielas tilpnes kā alus vārīšanai, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norādījis, ka viens litrs sīknaudas sver 3 kilogramus. Vidēji tās būs 3 tonnas santīmu monētu katrā veikalā, kas atbilst aptuveni 200 kilogramiem dienā. Salīdzinoši sīknaudas glabāšanai būtu nepieciešamas tik lielas tilpnes kā alus vārīšanai - 200 litru apjomā.

Kā portālu "Delfi" informēja LTA, jau ir noticis pirmais praktiskais seminārs tirgotājiem par gaidāmo eiro ieviešanu.

Tas noticis tirgotāju apvienībā "Latvijas Tirgotāju savienībā", kur par eiro ieviešanas procesa praktisko pusi informējusi LTA un tās prezidents Danusēvičs.

Tirgotājiem ir liela interese par jautājumiem saistībā ar eiro ieviešanas kārtību, it sevišķi sakarā ar problēmām, lietojot kases aparātus un cenu atspoguļošanu.

Tirgotāju uzdotie jautājumi semināra laikā liecinājuši, ka vairāk tirgotājiem nepieciešamas tieši praktiskās norādes, kā rīkoties pārejas laikā, nevis tikai likuma pārstāsts.

Kopīgi pārrunājot jautājumus, varēja secināt, ka tirgotāji ir ļoti neapmierināti ar valdības lēmumu par noteikto ilgo laiku cenu paralēlās atspoguļošanas periodam - deviņus mēnešus cenas cenrāžos būs jānorāda gan latos, gan eiro.

Ar kalkulatoriem tirgotājiem būs jānosaka katras preces cena. Rēķinot cipars nebūs vienkāršs, kā tikai, piemēram, 0,7 lati par eiro, bet būs pieci cipari aiz komata - 0,702804 lati par vienu eiro.

Lai iegūtu cenu zīmē norādāmo summu eiro vai no eiro iegūtu summu latos, katru reizi jāveic atsevišķi aprēķini.

Tas arī sarežģī darbu un būtiski palielina cenrāžu sagatavošanas izmaksas. Šobrīd vislielākās bažas ir saistītas ar kases aparātu izmantošanas iespējām un ar Valsts ieņēmumu dienesta paaugstinātām prasībām naudas uzglabāšanā eiro un latu paralēlās aprites periodā.

Protams, arī tas, ka tirgotāji saprot, ka veikalos būs nepieciešamas jaunas naudas lādes, jo eiro banknošu izmēri atšķiras no latiem. Arī tas saistīts ar papildu izmaksām. Vēl būtiski jautājumi ir saistībā ar sadarbību ar bankām un naudas inkasāciju. Arī tīri tehniski jautājumi, piemēram, par santīmu monētām, kas paliks veikalā.

Tāpat būtiski ir arī jautājumi par tirdzniecības objekta uzraudzību un citiem drošības pasākumiem.

Tirgotāji atzīmējuši, ka izmaksas, pārejot uz eiro, kopumā būs 0,2 - 1% no gada apgrozījuma. Oficiāli eiro ietekme bija/ir/būs 0,3% cenas kāpumam.

Tirgotājiem būs patstāvīgi jāizlemj, kā segt eiro ieviešanas izmaksas.

Pārdevējiem arī ikdienā vairākkārt nāksies skaidrot pircējiem, kāpēc cena mainījusies - ne jau līdz ar eiro ieviešanu vai tāpēc, ka tirgotāji būtu cēluši cenas, bet gan tāpēc, ka ražotāji tās palielinājuši.

Kā informē LaTS valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis, tirgotājiem ir ļoti svarīgi zināt visu iespējamo informāciju un pieredzi izmaksu un naudas transportēšanas inkasācijas sakarā, kā arī atspoguļošanu kases čekos.

Mazumtirgotājus uztrauc procedūras, kas saistītas ar eiro nogādāšanu uz veikaliem. Pirmās divas nedēļas par precēm pircēji norēķināsies latos, bet pretī saņems eiro.

Noteikti būs iedzīvotāji, kas neies uz banku, bet vēlēsies naudu mainīt veikalā. Ir grūti prognozēt nepieciešamo daudzumu naudas, ko decembrī saņemt no bankas.

Tirgotājus uztrauc arī naudas uzglabāšana - ja būs jāpaņem pusmēneša apgrozījums eiro valūtā. Piemēram, ja kopējais apgrozījums ir ap 10 miljoniem latu, tas nozīmē, ka janvārī 5 miljoni latu atradīsies veikalu kasēs, un tas viss ir atbilstoši jāglabā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!