Foto: LETA

Amerikāņu ekonomists Pols Krugmens nespēj atzīt, ka kļūdījies savās prognozēs attiecībā uz Latviju, intervijā ASV telekanālam CNBC norādīja Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (V).

Komentējot Nobela prēmijas laureāta ekonomikā nepiekāpīgo nostāju, ka Latvijas un Igaunijas taktika ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un sasniegtais nav uzskatāms par veiksmes stāstu, Dombrovskis sacīja, ka Krugmenam ir "grūtības atzīt, ka viņš ir kļūdījies".

"Krugmens 2008.gada decembrī paziņoja, ka Latvija ir jaunā Argentīna un ka tā nenovēršami iet uz bankrotu. Bet tagad viņam ir grūtības atzīt, ka viņam nebija taisnība, tāpēc viņš mēģina meklēt kādas problēmas Latvijas ekonomikas atlabšanā," Briselē sniegtā intervijā telekanālam CNBC sacīja Dombrovskis.

"Pēc manām domām, fakts, ka pēdējos divus gadus mēs piedzīvojam strauju izaugsmi, apliecina, ka tā, visdrīzāk, bija pareizā stratēģija," piebilda Latvijas premjerministrs.

Krugmens nemitīgi kritizējis Latvijas un Igaunijas ekonomiskās krīzes pārvarēšanas taktiku, norādot, ka abu valstu attīstība nav atgriezusies pirmskrīzes izaugsmes apmēros.

Krugmens vairākkārt izteicies, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomiskās krīzes labākais risinājums būtu bijusi nacionālās valūtas devalvācija un līdzekļu iepludināšana ekonomikas stimulēšanai.

Intervijā CNBC Dombrovskis norādīja, ka strīdiem par to, kas ir labāks - taupības pasākumi vai ekonomikas stimulēšana -, nav jēgas, jo nepieciešami abi pasākumi.

"Mums ir vajadzīgi abi. Mums jāatgūst finanšu stabilitāte, un mums jāatgūst stāvoklis finanšu tirgos. Vienlaikus mums ir vajadzīgi pasākumi, lai stimulētu ekonomikas izaugsmi un izkļūtu ārā no mūsu problēmām," skaidroja premjers.

Kā jau ziņots, Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess pērn bija daudz asāks savā atbildē uz Krugmena kārtējiem komentāriem, kuros noniecināti Igaunijas un Latvijas panākumi krīzes pārvarēšanā.

"Labāk rakstīsim par kaut ko tādu, par ko mums nav nekādas saprašanas, būsim pašapmierināti, valdonīgi un aizbildnieciski. Galu galā viņi ir tikai melnstrādnieki," tviterī rakstīja Ilvess. "Liekas - Nobels tirdzniecībā nozīmē, ka tu vari gudri izrunāties par fiskāliem jautājumiem un pasludināt manu valsti par tukšaini."

"Bet - jā, ko gan mēs zinām? Mēs esam tikai truli un muļķīgi austrumeiropieši. Neapgaismoti. Kādu dienu varbūt arī mēs sapratīsim. Nostra culpa [Mūsu vaina]," ironizē prezidents.

"Varam ķēzīt virsū austrumeiropiešiem - viņu angļu valoda ir slikta, viņi nereaģē un patiešām dara to, par ko viņi ir vienojušies, un atkārtoti ievēl valdības, kas ir atbildīgas," savā plašu publicitāti iemantojušajā komentārā rakstīja Ilvess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!