Foto: EPA/LETA

Eiro ieviešana Latvijai ir smagi izcīnīts sasniegums, taču tās vēl nebūs šī ceļa beigas, trešdien, komentējot Eiropas Komisijas (EK) konverģences ziņojuma atzinumu par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai, izteicās Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns.

Jau vēstīts, ka trešdien EK un Eiropas Centrālā banka (ECB) akceptējušas Latvijas gatavību pievienoties Eiropas vienotajai valūtai.

"Latvija ir panākusi augsta līmeņa ekonomisko konverģenci ar eirozonu. Es ar prieku varu paziņot, ka esam savos slēdzienos secinājuši, ka Latvija ir gatava pāriet uz eiro no nākamā gada 1.janvāra," paziņoja komisārs.

Rēns trešdien arī komentēja, ka "Latvijas pieredze apliecina, ka valsts var sekmīgi pārvarēt makroekonomisko nelīdzsvarotību, lai cik smaga tā arī nebūtu, un kļūt vēl stiprāka. Pēc smagās lejupslīdes 2008. un 2009. gadā Latvija īstenoja izlēmīgu politisku rīcību, ko atbalstīja ES un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) vadītā finansiālās palīdzības programma, kura uzlaboja ekonomikas elastību un pielāgošanās spējas atbilstoši vispārējiem ES noteikumiem par ilgtspējīgu un līdzsvarotu izaugsmi. Un tas ir atmaksājies – paredzams, ka Latvijai šogad būs visstraujāk augošā ekonomika ES".

Rēns piebilda, ka "Latvijas vēlme ieviest eiro ir uzticības apliecinājums mūsu kopējai valūtai un vēl viens pierādījums, ka tiem, kuri pareģoja eirozonas izjukšanu, nebija taisnība."

ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs īpašu uzmanību pievērsa Latvijas ekonomiskajai krīzei, kas valsti skāra 2008.-2009.gadā, un valsts īstenotajai taupības politikai, sakot, "tas ir atmaksājies - Latvija ir straujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā".

Trešdien ECB un EK publiskotie ziņojumi ir dokumenti, kas dod pamatu tālākām sarunām ES institūcijās par Latvijas pievienošanos eiro.

Izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems ES valstu finanšu ministri, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem konverģences ziņojumiem, kā arī pēc konsultatīvas apspriešanās ar Eiropas Parlamentu (EP) un pārrunām Eiropadomē, ko veido ES dalībvalstu valdību vadītāji.

Pārrunas Eiropadomē notiks 27.jūnijā un 28.jūnijā, un paredzams, ka rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā EP apstiprinās plenārsesijā no 1.jūlija līdz 4.jūlijam.

ES finanšu ministri gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai pieņems 9.jūlijā.
Lai pievienotos eirozonai, EK un ECB vērtēja piecu Māstrihtas kritēriju izpildi: inflācijas procentu, ilgtermiņa procentu likmes, valdības budžeta deficītu, valdības kopējo parādu un valūtas kursa stabilitāti. Visus šos kritērijus Latvija izpilda.

Latvija plāno pievienoties eiro no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!