Foto: LETA
Lauksaimniecības nozares uzņēmums "AB Linas Agro Group" ir parakstījis vienošanos ar privātpersonām un juridiskām personām par 87% AS "Putnu fabrika Ķekava", 100% SIA "Broileks", 100% SIA "Cerova" un 100% SIA "Lielzeltiņi" akciju un daļu iegādi, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Darījumu ir plānots noslēgt līdz šī gada decembrim, un tā noslēgšana ir atkarīga no vairāku nosacījumu izpildes, tostarp atļaujas saņemšanas no Konkurences padomes. "AB Linas Agro Group" finanšu konsultanti darījuma ietvaros bija "Porta Finance", kamēr juridiskās konsultācijas sniedza "Raidla Lejiņš & Norcous".

"AB Linas Agro" plāno šo uzņēmumu akciju un daļu iegādei tērēt 12,5 miljonus eiro.

"AS Putnu fabrika Ķekava", "SIA Broileks", "SIA Cerova" un "SIA Lielzeltiņi" ir uzņēmumi, kas darbojas putnkopības jomā. Uzņēmumu pamatdarbība ir broileru audzēšana un putnu gaļas ražošana. Mēs plānojam iegādāties visus uzņēmumus kopā, teikts kompānijas paziņojumā.

"AB Linas Agro" uzskata, ka putnkopība ir perspektīva un potenciāli peļņu nesoša nozare, neskatoties uz to, ka daļu no uzņēmumiem, kurus plānojam iegādāties ir nepieciešams restrukturizēt.

"Mūsuprāt, šis darījums ļaus mums paplašināt un diversificēt savu darbību, piedāvājot tirgū augstākas pievienotās vērtības produktus. Pēc darījuma noslēguma mēs plānojam vertikāli integrēt iegādātos uzņēmumus, nodrošinot lopbarības ražošanu, olu inkubāciju, putnu audzēšanu, kaušanu un gaļas tālāko pārstrādi. Iegādājamo uzņēmumu darbības jomas zināmā mērā pārklājas ar "AB Linas Agro Group" operācijām, tādējādi nodrošinot papildus sinerģijas. Mēs ik gadu pārdodam aptuveni 1,5 miljonus tonnu graudu un citu lauksaimniecības produktu, daļu no kuriem varēsim izmantot kombinētās lopbarības ražošanā Latvijā," saka "AB Linas Agro Group" valdes loceklis Andrius Pranckevičius.

AS "Putnu fabrika Ķekava", lielākais no iegādājamajiem uzņēmumiem, ir pilna cikla vistas gaļas ražotājs. Uzņēmums pārdod vistas gaļu kā arī vistas gaļas produktus. 2012.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 33 miljoni eiro un eksports uz Eiropas Savienības valstīm sastādīja 27% no kopējā apgrozījuma.

Krīzes laikā uzņēmums piedzīvoja finanšu grūtības, kā rezultātā notiek uzņēmuma restrukturizācija, ir iestājies tiesiskās aizsardzības process, kuru ir plānots noslēgt 2014.gada janvārī, un uzņēmums pilnībā neizmanto savu ražošanas kapacitāti.

SIA "Lielzeltiņi" ražo vistas gaļu un vistas gaļas produktus, kā arī kombinēto lopbarību. Uzņēmuma apgrozījums 2012.finanšu gadā bija 21 miljonus eiro. SIA "Broileks" nodarbojas ar broileru audzēšanu un tā apgrozījums 2012.gadā sasniedza 1,2 miljonus eiro. SIA "Cerova" savukārt nodarbojas ar olu inkubāciju un vienas dienas vecu cālēnu pārdošanu. Uzņēmums 2012.finanšu gadā izaudzēja 5,9 miljonus cāļu un sasniedza 2 miljonu eiro apgrozījumu.

"AB Linas Agro Group" plāno, ka iegādājamo uzņēmumu apgrozījums nākotnē sasniegs aptuveni 70 miljonus eiro.

"AB Linas Agro Group" ir lauksaimniecības nozares uzņēmums, kas nodarbojas ar graudu, eļļu, sēklu un citu lauksaimniecības produktu tirdzniecību. Grupā ietilpst uzņēmumi Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Dānijā.

Grupā ietilpst lauksaimniecības produktu tirdzniecības uzņēmums "AB Linas Agro", graudu uzglabāšanas uzņēmums "UAB Linas Agro Grūdų centras KŪB", tirdzniecības uzņēmums Latvijā SIA "Linas Agro", starptautisks tirdzniecības uzņēmums "Linas Agro" A/S Dānijā, "ŽŪB Landvesta" uzņēmumu grupa, kas pārvalda lauksaimniecības zemi, lauksaimniecības uzņēmumu holdings "UAB Linas Agro Konsultacijos" , lauksaimniecības izejvielu piegādātājs UAB Dotnuvos Projektai, biodegvielas uzņēmums "UAB Lignineko", loģistikas uzņēmums "UAB Jungtinė Ekspedicija" un citi uzņēmumi. Grupas finanšu gads sākas 1.jūlijā un darbinieku skaits pārsniedz 950 cilvēkus. "AB Linas Agro Group" konsolidētais apgrozījums par 2012./2013.finanšu gada deviņiem mēnešiem sasniedza LTL 1,658 miljonus, bet EBITDA – LTL 116 miljonus.

Kopš 2010.gada 17.februāra AB Linas Agro Group ir iekļauts NASDAQ OMX Viļņas biržā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!